Върховният административен съд (ВАС) върна на Административен съд София – град (АССГ) за ново разглеждане делото за отнемането на лиценза на „Еврофутбол“ (пълния текст на решението виж тук).

Временното отнемане на лиценза е принудителна административна мярка (ПАМ) по Закона за хазарта. Тя се налага заради неплатени публични задължения от над 5000 лв. и когато не е предоставено обезпечение в размер на главницата и лихвите.

АССГ беше отменил отнемането на лиценза, но според ВАС първоинстанционният съд е постановил решение без да са изяснени относимите факти и обстоятелства и без да са обсъдени в цялост становищата на страните, а това е съществено нарушение на съдопроизводствените правила. Затова върховните съдии Калина Арнаудова (председател на състава), Весела Андонова (докладчик) и Полина Богданова дават указания на АССГ при новото разглеждане на делото да установи всички факти и обстоятелства от значение за решаване на делото, да събере необходимите доказателства и ги обсъди в тяхната съвкупност.

В решението си ВАС посочва, че налагане на ПАМ „временно отнемане на хазартен лиценз“ е необходимо кумулативното наличие на две предпоставки – просрочени публични задължения над 5 000 лева и непредставено обезпечение в размер на главницата и лихвите.

АССГ беше приел, че първата предпоставка липсва, защото актът, с който са установени публичните задължения не е влязъл в сила, но върховните съдии отхвърлят това виждане на първата инстанция.

„За да е налице първата предпоставка, достатъчно е публичните задължения да са установени и изискуеми, т. е. да има издаден акт, с който са установени по основание и размер, и да е настъпил техният падеж. Обжалването на акта, с който са установени, е ирелевантно обстоятелство за решаване на спора, тъй като актът има предварително изпълнение, което е допуснато с влязло в сила разпореждане на неговия издател“, заявява ВАС.

Освен това ВАС отхвърля и приетото от АССГ, че обезпечение за задължението може да бъде представено от задълженото лице след влизане в сила на акта.

Според върховните съдии по делото е останал неизяснен въпросът кога актът за установяване на публично държавно вземане е изпратен за изпълнение на публичен изпълнител, кога е образувано изпълнителното производство и какви действия са предприети, какви обезпечителни мерки са предложени, съответно наложени към момента на издаване на акта за временно отнемане на лиценза, налице ли е уведомление по чл.221, ал. 6 от ДОПК и обвързан ли е длъжникът със срок да отправи предложение за обезпечение.

След промените в Закона за хазарта, с които се забрани на частни компании да провеждат лотарийни игри, „Еврофутбол“ беше обявена в несъстоятелност. Освен това беше установено, че дружеството дължи десетки милиони за такси, които не е платило, заради прочита на Закона за хазарта, направен от вече закритата Държавна комисия по хазарта.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
YouTecho
YouTecho
13 октомври 2022 14:40
Гост

They are unlikely to stop gambling like this.

https://youtecho.com/betty-jean-harris/

stonemc
stonemc
15 юни 2022 10:12
Гост

It helped me on a current project, thank you!

https://skylightpaycard.xyz/

Дичо
Дичо
28 април 2022 17:34
Гост

Ще чакаме резултата.

Заки
Заки
28 април 2022 17:31
Гост

Това е просто действие срещу Божков. За какво трябваше да ги затварят.

Тоти
Тоти
28 април 2022 17:32
Гост

Надали ще спрат хазарта по този начин.

Анонимен
Анонимен
28 април 2022 16:59
Гост

След изявленията Кирил Петков и финансовия министър Асен Василев, че правителството се отказва от доставките на руски газ много хора си зададоха въпроса идиоти ли управляват България. Кой се отказва от гарантирани количества при фиксирани цени и защо поставя българската икономика пред колапс? Аргументите, че българското правителство няма да се поддаде на руския шантаж звучат героично, но при факта, че големи европейски фирми приеха новата схема за плащане, наложена от Русия, а и ЕК излезе с решение, че тази нова схема не противоречи на европейските правила, възниква въпроса защо се прави това. Министър Василев уверява, че България няма да остане… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
28 април 2022 18:41
Гост

Русофилистичните тролове вън!

Ушков
Ушков
28 април 2022 16:34
Гост

Вие вярвате ли на тия глупости? Да, по закон може и така да е, но колко фирми дължат на НАП милиони и още не са ги затворили.

Оше
Оше
28 април 2022 16:34
Гост

Абе пунта мара беше всичко, но…

Куонти
Куонти
28 април 2022 16:33
Гост

За 5000 лв ли е взет лиценза. Крият се зад закона, но беше ясно защо разтуриха Еврофутбол.

Шевко
Шевко
28 април 2022 16:33
Гост

Е какво излезе? В Еврофутбол можеше да пиеш бира, да гледаш мач и да заложиш на спортно събитие. Към днешна дата има 5-6 бетинг комапнии, които правят същото, но онлайн, като мога да кажа, че преди 3 години не бяха толкова много. Че и гръцка такава се появи. С какво точно Еврофутбол развращаваше? Влизаха деца вътре ли? Ами да, можеше да влезе дете, но не го правеха, а ако са малки ги гонеха, защото не им е мястото там.

Ставрев
Ставрев
28 април 2022 16:31
Гост

Както в други отрасли, така и тук, малкия човек пострада. Затвориха всички пунктове, хората взели на франчайз името сега не работят. В същото време билети пак се трият, а не е както казваха от ГЕРБ, че като я няма Национална лотария и няма пенсионерите масово да бъдат въвеждани в заблуждение, че ще изкарат лесни пари. В същото време съществува и едно 8888.bg в което се раздават подозртелно същите награди, както едно време в Националната лотария и в четирите 7мици. Феникса в логото на 8888 напомня на феникс, а знаем, че Божков много обича символиката. Та така. Накрая нито пари в… Покажи целия коментар »

Рандев
Рандев
28 април 2022 16:29
Гост

Затова ли сега пак има билетчета за търкане? Ама не са частни, а били държавни. Да де ама старците пак търкат билети.

Симо
Симо
28 април 2022 17:15
Гост

Те горките броят стотинките за храна, ама билетчета търкат.

Емилиенски
Емилиенски
28 април 2022 16:29
Гост

Няма спор, определено прекратиха хазартните игри…

Заблуден
Заблуден
28 април 2022 17:17
Гост

Те си мислят така.

Бенгезов
Бенгезов
28 април 2022 16:28
Гост

Както и да го въртите и да го сучете е ясно, че се отне лиценза, защото фирмата беше на Божков. Но с това изгоряха и куп частни лица, които взеха на франчайз името.

Джони
Джони
28 април 2022 16:28
Гост

Нямам идея, но много народ си загуби работата с това отнемане на лиценза.