Върховният административен съд (ВАС) поиска Конституционният съд (КС) да премахне забраната за оспорване пред съд на одитните доклади на Сметната палата, тъй като погазва правото на защита (пълния текст на определението виж тук). Тя е уредена в чл. 55, ал. 2 от Закона за Сметната палата (ЗСмП), който гласи: „Окончателните одитни доклади не подлежат на оспорване по съдебен ред“.

Върховните съдии Таня Вачева (председател на състава), Мирослава Георгиева (докладчик) и Юлия Раева са установили проблема заради жалба на държавното дружество „Монтажи“. Сметната палата е проверила обществените поръчки, които то е изпълнило от 2017 г. до 2020 г. и е излязла с доклад. Държавното дружество не е съгласно с констатациите в него и е опитало, въпреки законовата забрана, да го оспори, като е изтъкнало, че забраната за съдебна проверка на одитите нарушава Конституцията.

Съставът на ВАС сочи, че някои части на одитните доклади, които са насочени към проверяваните лица, са индивидуални административни актове (ИАА). И напомня, че изпълнението на препоръките на Сметната палата е скрепено с държавна принуда.

„Настоящият съдебен състав счита, че разпоредбата на чл. 55, ал. 2 ЗСмП противоречи на чл. 120, ал. 1 и ал. 2, и чл. 4, ал. 1 от Конституцията, като лишава адресатите на окончателните одитни доклади, издадени по реда на ЗСмП от правото им на защита срещу тези административни актове, в случаите като процесния, в който се засягат техни права и интереси“, заявяват върховните съдии.

Те излагат подробни аргументи защо чл. 55, ал. 2 ЗСмП нарушава Конституцията. ВАС посочва, че основният закон е лаконичен по отношение на Сметната палата, както и че в него няма изискване за обжалваемост на всички ИАА и тя може да бъде ограничавана със закон. Но заявява: „Посочените рамки на законодателна целесъобразност обаче не изключват спазването на основни конституционни принципи, каквито са принципите на правовата държава и на разделение на властите“. Освен това КС е многократно е подчертавал, че необжалваемостта е „само изключение от основното правило за обжалване на всички административни актове и следва да се прилага ограничително – само когато са налице достатъчно сериозни и основателни причини“.

ВАС пише, че забраната за съдебно оспорване на одитните доклади, които задължават адресатите си да извършат определени действия, пречи да се провери дали са спазени процедурите и материалният закон. „Възможността за осъществяване на съдебен контрол върху административните актове е важна гаранция за запазване и охраняване на интересите на гражданите и организациите, като се препятства възможността административният орган да злоупотребява при упражняване на предоставените му със закон правомощия, която възможност следва да бъде стриктно съблюдавана и осигурявана“, напомня съдът.

Според ВАС със забраната за обжалване се създават ограничения за правните субекти, които не са обществено оправдани. „Като е лишил одитираните субекти от процесуалната възможност да оспорват окончателните одитни доклади на Сметната палата, законодателят не е осигурил дължимата ефективна възможност за защита на нарушени или застрашени права пред съдебните органи. Такова ограничение в правото на защита може да бъде оправдано само ако се налага, за да балансира с друга конституционна ценност, каквато в случая не е налице“, обясняват върховните съдии.

 

28
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Данаил Кирилов
Данаил Кирилов
19 април 2023 18:23
Гост

Република България е първата съдебна република на света. Като форма на държавно управление.

Каквото поиска съдебната мафия го получи от мен. Контрол по допустимостта на касационната жалба … След като ВКС следи по Конституция за точното и еднакво прилагане на закона от всички съдилища … И … Законодателства с ТР.

ХА ХА ХА ХА ХА ХА
ХА ХА ХА ХА ХА ХА
19 април 2023 18:17
Гост

Прокуристът Д.Узунов?! На „Монтажи“-те.

Ексговорителят на Висшия съдебен съвет. МИТЕТО РАХАТЛЪКА.

А Честито! Младите като се харесват, пък и да се вземат!

Адвокат
Адвокат
19 април 2023 18:12
Гост

Одитите са възродени – както и други – забравени професии – след 10-ти ноември `89 г. – като не може да се твърди, че са фалшиви, имат си организация, която прави ревизия на всеки един одитор – всяка година. Но как съдебният контрол ще установи верността на одита – та нали ще трябва някой одитор да направи експертизата, тоест – на практика да се изготви нов одит, нещо недоумявам. По принцип е редно да се прави съдебен контрол на всичко – ама се оплакват – че има 700 000 дела на година – всякакъв род, граждански и наказателни, административни –… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
19 април 2023 19:10
Гост

Както се гледа ревизионен акт. Който, впрочем, е доста по-сложен от одитния доклад.

Синко "анонимнико"?!
Синко "анонимнико"?!
21 април 2023 7:40
Гост

Нещо между вътрешен и външен контрол да правиш разлика, а?

И между изпълнителна и законодателна власт, а?

Много ви отърва така. Много!

Специален съд
Специален съд
19 април 2023 18:11
Гост

Тия були от съда на Г.Колев който милиционер търпяха да им е шеф знаят ли какво е Върховна сметна палата и има ли тя почва у нас? А? Глупости на търкалета явно по нечия поръчка! Утре ще поискат съдебен контрол и върху законодателния процес! До 1947 година Върховната сметна палата е особена юрисдикция със специален съд към нея. За да си съдия в този съд е трябвало да отговаряш на изискванията за заемане на длъжността председател на отделение във Върховния касационен съд – да си прочетат „царския“ закон, защото по онова време е нямало ПКП-та и ПУЦАДЖИИ за съдии във… Покажи целия коментар »

аман от милиционерщина
аман от милиционерщина
19 април 2023 16:05
Гост

И още повече, че тези одити се приемат и прилагат в наказателните производства като доказателство. Абе яка бухалка са си тези , такива ни се готвят и още като новото КП КОНПИ. То си личи по кръвожадните погледи и настървение на Б. Рашков и К. Зарков все милиционерски отрочета , а и Асеня Киро , за Боку да не говорим още от неговата Попова насам и онзи консула в Испания П. Георгиев (помните ли го какъв зъл беше същински Б. Рашков и К. Зарков все хора , за които правата и върховенството на правото са само думи и то им… Покажи целия коментар »

Адвокат
Адвокат
19 април 2023 18:19
Гост

Бойко Борисов започна правилно да ръководи държавата – но много бързо се превърна – в триумфиращ – без никаква стойност вече.

Явно властта е като наркотик, то не бяха Президентът е негов, Прокурорите са негови, съдиите, както и да е.

Все пак – направихме една безкръвна почти Революция – да се махне от главата ни – защото сме беднички.

Мики
Мики
19 април 2023 15:28
Гост

Всяка година е голяма сага с тези одити. Правят ги с месеци по някога и ровят къде ли не.

Дичо
Дичо
19 април 2023 15:29
Гост

Така и трябва да е.

Юлиян
Юлиян
19 април 2023 15:30
Гост

Но това въобще не значи, че одитираният няма право на защита.

Адвокат
Адвокат
19 април 2023 18:27
Гост

Одиторът не е мошеник, засича ужасяващи неща понякога, съдружниците масово се крадат като побеснели, освен това – здравето на една фирма се крепи на успешните начинания.

Това е показател за фирмата, както и да е.

Рики
Рики
19 април 2023 18:27
Гост

Тия са се уплашили от Бостанското плашило – Смешна палатка!?

Нашата Сметна палата не санкционира като преди Девети и като повечето сметни палати … СПОКО!

Чавдар
Чавдар
19 април 2023 14:54
Гост

Решението ще бъде интересно.

Щерев
Щерев
19 април 2023 14:56
Гост

Чакай първо да го допуснат за разглеждане. А и те не бързат много с решенията.

Рики
Рики
19 април 2023 14:53
Гост

Явно законът ще трябва да се промени.

ДА.
ДА.
19 април 2023 19:09
Гост

ЯВНО ТРЯБВА ДА СЕ ВЪЗСТАНОВИ СЪДЕБНАТА ФУНКЦИЯ НА СМЕТНАТА ПАЛАТА.

Симо
Симо
19 април 2023 14:51
Гост

Всеки има право на ефективна възможност за защита.

Филип
Филип
19 април 2023 14:47
Гост

Безспорно забранатата за съдебна проверка на одитите нарушава Конституцията.

Re:
Re:
19 април 2023 18:02
Гост

Безспорно НЕ!

Върховната одитна институция е контролен орган на Парламента! А ние сме парламентарна република.

Друго – какви са тия със зарзавата и на какъв се има некакъв си милиционерски съд на Красьо Черния?!

Те какви пари взимат – НАШИТЕ!!! Е какво, сами ще се контролират ли и не знаят ли че Върховната сметна палата е особена юрисдикция със съд към нея до 1947 година?

По света половината сметни палати са съдилища и прокуратури – по публичните финанси!!!

АЙДЕ СИКТИР НА СТРИНИТЕ СЪС ЗАРЗАВАТА!!!

Анонимен
Анонимен
19 април 2023 13:59
Гост

И правилно атакува ВАС това законово положение.
Особено ако от тези доклади произхождат и правни последици за одитираните лица, няма причина да не могат да се оспорват.

Анонимен
Анонимен
19 април 2023 12:46
Гост

Ясно е какво ще каже КС

Анонимен
Анонимен
19 април 2023 12:44
Гост

Според мен в случая ВАС е прав. Освен ако не става дума за нещо, свързано с националната сигурност, не виждам защо Сметната палата да е в привилегировано положение

Анонимен
Анонимен
19 април 2023 12:39
Гост

А каква е била идеята на законодателя да въведе такава забрана. Знае ли някой

222
222
19 април 2023 12:44
Гост

Не е било идея, а глупост вероятно.

аман от милиционерщина
аман от милиционерщина
19 април 2023 16:00
Гост

Как да не ясна идеята – репресия и да се прикрие неграмотността и пристрастността на одиторите. Ето ви още един пример- над мен е само господ, явно не е само Гл. прокурор. Идеята е репресия над неудобните. Това може д се измисли само от милиционери. така беше и катаджийските фишове и НП под 50 лв. Такива бяха ГЕРБ, а сега следващите и те с такива с бухалка. Вижте коя година е приета тази забрана и кой е бил шеф на Палата и ето кой е поръчителя. Не вярвам да е по идея на леля Гинка от бакалията

Анонимен
Анонимен
19 април 2023 12:38
Гост

Ееей, ще развалите ДМС-тата на хората.

123
123
19 април 2023 12:39
Гост

Tака, така, обжалват си се и сега докладите – в брой.