Васил Божков разпространи записани есемеси, за които твърди, че са разменени с финансовия министър Владислав Горанов (контактът в телефона на бизнесмена е записан като Vladi Goranov) и в тях двамата обсъждат комисията по хазарта.

Бизнесменът е с 11 обвинения, но основната част от тях касаят нарушения на Закона за хазарта, като прокуратурата твърди, че от 2014 г. насам не са платени такси на държавата за над половин милиард лева. Затова обвинения с Божков получиха и бивши шефове на комисията по хазарта, а преди седмица той заяви, че не е имал никакви контакти с комисията, защото е комуникирал само с Владислав Горанов.

„Всичките ми контакти по този бизнес са били с Влади Горанов лично, за което имам безброй доказателства. И при това положение, къде е нарушението на закона?“, каза Божков и призова Горанов да си подаде оставката. Финансовият министър пък твърди, че не е знаел за нарушенията и не би ги допуснал.

„Всичките ми разговори с него са били свързани с дейността му като един от големите собственици на хазартен бизнес в България. Аз не нося вина затова, че негови служители, заедно с членове на Комисията по хазарта са прилагали грешно Закона за хазарта. Ако той е получил подобна консултация от мен да не плаща данъци, нека да го докаже, тогава аз ще понеса своята отговорност“, коментира преди седмица Горанов.

Първият публикуван днес разговор с есемеси е от 24 февруари 2018 г.

„Като се върнеш от ските правим веднага срещата“, пише „Vladi Goranov“, а Божков благодари. Месец по-късно бизнесменът пише, че няма връзка с „девойката“, а в обяснение днес подчертава, че става дума за Мария Филипова, бивш председател на комисията по хазарта и настоящ зам.-шеф на Комисията за финансов надзор.

„Ще има в 12 я видях и получи ценни указания

В 12:30 се разделихме“, получава отговор Божков.

Вторият разпространен от него разговор е от началото на тази година, когато вече беше започнало разследването срещу Божков. В него пък се споменава името на друг бивш шеф на комисията по хазарта – Александър Георгиев, който вече е и обвиняем по делото, и за него дори беше изнесена информация, че е направил самопризнания, че е покровителствал лотарийния бизнес на Божков.

„Комисията ни саботира. Ти ли си казал или шефа ѝ го прави на своя глава?“, пита бизнесменът в следващия разговор. Отговорът, който получава е:

„Комисията е спряла да прави каквото и да било до като не приключи инспекцията“, а Божков казва, че това пречи на рутинната работа, която няма общо с проверките и напомня, че вече са говорили за това.

„Ще говоря с Сашо да не смесва нещата“, отговаря “Vladi Goranov“ и според Божков „Сашо“ е именно Александър Георгиев.

Днес от пресцентъра на Министерството на финансите заявиха само, че Горанов вече е изразил позицията си по твърденията на Божков и няма да го прави отново.

„Заявяваме, че финансовият министър няма да дава други изявления по твърдения и публични изяви на въпросното лице със задължения от 700 млн. лв. към държавната хазна“, обявиха от министерството.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
15 май 2020 16:25
Гост

Vladi Goranov се оказва абсолютен неграмотник

Анонимен
Анонимен
15 май 2020 10:48
Гост

Къде го търсят Черепа? Оплел си.е той кошницата. Даже дърпа конците зад граница.

без страх
без страх
15 май 2020 10:36
Гост

Ха сега да ги видиме, бат`Б, каменното лице Горанов и сие около тях.
Когато някой се възвиси до небесата, падането отвисоко е болезнено- народна мъдрост.

Не че Божков е цвете за мирисане, но браво на него, действа по правилата на „силните на деня“: настъпиш ли ме, ще те ПОВЛЕКА надолу заедно с мен.. ЗА СЕГА.

Дидо
Дидо
15 май 2020 10:40
Гост

Кой знае още колко хора заслужават да бъдат повлечени. Обаче на някои не им стиска.

без страх
без страх
16 май 2020 19:59
Гост

Колкото – толкова, или
– казано на разбираем език,
Колкото „пъпни върви“ са навързани по „веригата“, толкова.

Линкаря
Линкаря
15 май 2020 9:51
Гост

Никой не подозира Домусчиеви да са спретнали шапката на Божков, а дали не е така?

Бойчо Огнянов
Бойчо Огнянов
15 май 2020 11:20
Гост

Що да не подозира, то си стана ясно още в началото. От оня разговор Божков им каза на Найденови, че не е трябвало да ходят при Домусите … после предатели-мредатели.

Абагард
Абагард
15 май 2020 9:51
Гост

За справедливост ли обаче говорим или за разчистване пътя на други играчи на хазартния пазар?

Занев
Занев
15 май 2020 9:50
Гост

Разбира се, че е добре държавата да си вземе парите и да премахне мутрите, НО КОГАТО ТЕЗИ ОТ КОИТО ЗАВИСИ ДА ИМА СПРАВЕДЛИВОСТ СА НАБЪРКАНИ С МУТРИТЕ, ТО НЯМА КАК ДА ИМА ОБЕКТИВНА СПРАВЕДЛИВОСТ, А ТЕЗИ ПОЛИТИЦИ НАБЪРКАНИ С МУТРИТЕ НЕ ИСКАТ ДА СИ ПОДАВАТ ОСТАВКИТЕ. Бе да кажат бе – да така е, ние сме набъркани и сега, коагто осъдим Божков да иде в затвора ще си подадем оставките и ние и ще идем и ние ако трябва в затвора!

психиатър
психиатър
15 май 2020 10:30
Гост

Обаче няма да кажат това ! И не толкова заради друго, а защото знаят отлично, че всяко чудо в булгаристан е за три дни, а българското овче племе е свикнало да търпи !

Фани
Фани
15 май 2020 10:42
Гост

Чакай! Политик захапе ли кокала..

дон ПЕПИ!
дон ПЕПИ!
15 май 2020 9:49
Гост

Божков добре ги нареди. Сега ще ги спами от Дубай и тия ще гледат криво. Защото можеше да не му вземат бизнеса и всичко да си върви кротко и спокойно!

Филипа
Филипа
15 май 2020 9:47
Гост

И веднага след обвиненията на Божков излезе Найденов да каже по НОВА, че Горанов нищо не знаел. Ама НОВА на кого е? На Домусчиев. А кой е приятел с Домусчиев и му прощава всякакви гадни разходи? Именно Горанов!

Димитрова
Димитрова
15 май 2020 9:47
Гост

Че Божков е престъпник е пределно ясно. Но и че Борисов и фин. министър не са знаели за далаверите и шашмите…много ви се моля.

Радев
Радев
15 май 2020 9:46
Гост

Дали Борисов и Горанов този път не настъпиха прекалено голяма риба?

тикволог
тикволог
15 май 2020 10:34
Гост

Те отдавна са настъпили рибата, но с грапава подметка. А рибите, както е известно мълчат. Тази риба дори не помръдва, защото е българския народ.

Зара
Зара
15 май 2020 10:43
Гост

Е, по- голяма от Тиквуций не зная да има.

тикволог
тикволог
15 май 2020 16:03
Гост

Абе има ти казвам – българският народ. Кой народ ще търпи 10 години един патологичен лъжец и простак.

Мавродиева
Мавродиева
15 май 2020 9:46
Гост

Изключително наивно е да се смята, че Горанов не е знаел какво прави Божков. Ти за какво си финансов министър бе? Ама знаеш какво прави Домусчиев нали? Пиете си кафето и имоти ти е взел? И му простихте едни 50 милиона.

Кирилова
Кирилова
15 май 2020 9:45
Гост

Горанов да си подава оставката. От там и Домусчиев остава без протеже финансов министър!

Николина
Николина
15 май 2020 9:44
Гост

Абе защо ни правят на балами бе? Абе защо на балами ни правят бе? Абе ясно е, че финансовия министър, който и да е той, не може да не знае, за неплатени една камара данъци бе. Абе защо лъжат от правителството бе?

Анонимен
Анонимен
15 май 2020 16:38
Гост

Я, пак помисли – нима си вярваш, че не си балада?