Върховната административна прокуратура (ВАП) разпореди да се извърши проверка на безопасността на плажовете и басейните.

На Комисията за защита на потребителите и на главния държавен здравен инспектор, съответно и на регионалните здравни инспекции, е възложено да проверят доколко плувните басейни и плажовете са безопасни за хората.

Според законите за защита на потребителите и за здравето „производителите на стоки и лицата, предоставящи услуги, са длъжни да предлагат на потребителите само безопасни стоки и услуги“, а плажовете и басейните са обекти с обществено предназначение, за които са установени ред здравни изисквания, посочват от държавното обвинение. Така например трябва да се провери дали се спазват правилата, въведени с подзаконови нормативни актове като Наредба № 5 от 30 май 2008 г. за управление качеството на водите за къпане.

Проверката трябва да установи дали се спазват въпросните изисквания. А тя е възложена на КЗП и на главния държавен здравен инспектор, защото по силата на двата закона те могат да налагат и санкции на нарушителите.

ВАП е поставила и срок – до 15 август, когато трябва да получи цялата информация за установените нарушения, предприетите конкретни мерки и действия за отстраняване на разкритите случаи на неспазване на закона и последиците от тях, както и за санкциониране на виновните лица, съставени актове за установяване на административни нарушения, издадени наказателни постановления, постановени административни актове.

Целта на проверката е да се защити здравето на хората във времето, когато ползването на плувни басейни, плажове и т. н. се увеличава, уточняват от прокуратурата.

 

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
наблюдател
наблюдател
24 юни 2019 14:06
Гост

За джетовете ще проверят ли, дето карат с драстично превишена скорост в забранена близост до брега.. На Бургаския плаж примерно. Цяло чудо е че не са прегазили някой в последните години, има случай на Слънчака от преди 15-на години

Дано!
Дано!
24 юни 2019 13:51
Гост

Дано тази година няма скандали по морето, както всяка предходна досега!

Анонимен
Анонимен
21 юни 2019 14:55
Гост

Като са почнали да проверяват, да следят и спасителите как си вършат работата. Защото много от тях си пият бирата по цял ден и не им пука. Ама какво да очакваш от хора на сезонна работа.

Анонимен
Анонимен
21 юни 2019 14:56
Гост

Като си будала да ходиш в БГ на море. Иди да видиш в Гърция-там клиентът е цар.

Анонимен
Анонимен
21 юни 2019 14:50
Гост

ВАП се сетиха! До 15 август половината от сезона е минал.

Анонимен
Анонимен
21 юни 2019 14:51
Гост

Докатооооооо хвана охлюва и той се шмугна в храстите.