Лекари и стоматолози неправомерно са искали здравноосигурени граждани да плащат за дейности, които се покриват от здравната каса. Други медици пък в нарушение са взимали потребителска такса, въпреки че такава не се дължала. Трети са предписвали лекарства в нарушение на закона. Четвърти пък не са спазвали изискванията за налично и техническо изправно медицинско оборудване и апаратура. А зъболекар от Велико Търново пък получавал пари от здравната каса за дейности, които въобще не е извършвал.

Общо 4537 нарушения на договорите за оказване на медицинска и дентална помощ, сключени от здравната каса, е констатирала Върховната административна прокуратура (ВАП) при проверка в цялата страна. На този етап са наложени санкции за 112 879 лева, но предстои налагането на глоби на лекари и зъболекари за още 404 395 лева, съобщиха от държавното обвинение.

Наред с това са предприети и мерки за възстановяване на неоснователно получени суми в размер на 706 705.11 лева.

Проверката е била на територията на цялата страна като за реализирането й са помогнали контрольори от всичките 28 РЗОК и служители на здравната каса. Инспектирани са лечебни заведения за първична извънболнична медицинска помощ (ПИМП), за специализирана извънболнична медицинска помощ (СИМП), за извънболнична дентална помощ (ИДП) и  за болнична медицинска помощ (БМП).

Освен вече споменатите нарушения, са установени и такива на условията и реда по програма „Детско здравеопазване“ в 12 области на страната – Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив, Стара Загора.

В хода на проверката на РЗОК-Велико Търново при един изпълнител на дентална помощ, сключил договор с НЗОК, са констатирани отчетени и заплатени дентални дейности, които не са извършени. Договорът на изпълнителя с НЗОК е прекратен и преписката е изпратена на Районна прокуратура-Велико Търново“, уточняват от държавното обвинение.

В Пазарджик пък било установено неправомерно взети такси за избор на лекар/лекарски екип при по спешност здравноосигурени граждани. Този случай пък е препратен към Изпълнителната агенция „Медицински надзор“, която трябва да предприеме необходимите действия.

Освен наложените и предстоящи за налагане санкции в общ размер на 517 274 лева, в болници в областите Ловеч, Плевен и София област пък ще бъдат издадени заповеди за прекратяване на договора със здравната каса.

 

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Реформа
Реформа
03 септември 2019 15:59
Гост

Огромна реформа трябва за здравната система. Заедно с вдигане на заплатите, но и никаква милост за закононарушения, извършени от медицински лица. Трябва ред, контрол, но и повече пари. Пациентите са над всичко. Здравеопазването и образованието са единствените стълбове на нормалните развити общества. Всичко друго е във функционална зависимост от тях.

Анонимен
Анонимен
30 август 2019 12:54
Гост

Личните лекари са длъжни да правят профилактични прегледи на всеки свой пациент веднъж годишно. Но повечето от тях ги пропускат.

Анонимен
Анонимен
30 август 2019 12:56
Гост

А като ти се наложи да вземеш направление постоянно се дърпат. Нямали достатъчно, трябва им резерв за някой пациент по спешност. А иначе всеки месец здравните осигуровки си текат.

Анонимен
Анонимен
30 август 2019 12:53
Гост

Съвсем наскоро в една софийска болница ми поискаха 50 лева за осигуряване на медицинска сестра, която да ме наблюдава. Е, наблюдава ме, ама друг път.

Пациент
Пациент
30 август 2019 12:49
Гост

Сериозна сума са откраднали. Въпросът е какви ще са последиците за техните нарушения.