Заместник-апелативният прокурор на Пловдив Ваня Христева е избрана за окръжен прокурор на града. Тя беше единствен кандидат и Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет единодушно я подкрепи за поста.

Ваня Христева работи в съдебната власт от 1999 г. Започва като следовател, след това 11 години е районен прокурор в Пловдив, а през 2017 г. започва работа в Специализираната прокуратура. След малко повече от година обаче се връща в Пловдив, но вече в окръжната прокуратура, а през октомври м. г. стана зам.-апелативен прокурор.

През юни т.г. колегията я определи за временен ръководител на окръжната прокуратура в града.

Постът се освободи също през юни, когато тогавашният шеф Румен Попов беше назначен за зам.-апелативен прокурор на Пловдив и така стана колега на Ваня Христева.

Евгени Иванов поиска днес да разбере защо Христева, която е на по-висока длъжност, се кандидатира за окръжен прокурор на града.

Това е едно предизвикателство за мен. Винаги съм се стремяла да поемам предизвикателства. Има какво да дам. Работят със сърце и душа за прокуратурата и мисля, че мога да бъда полезна“, отговори Христева.

Тя обясни, че окръжната прокуратура в Пловдив е една много добре организирана прокуратура, магистратите там са изключително подготвени и работят отлично. По думите ѝ когато наследството е толкова добро, ще бъде много трудно да се надгражда, но това не означава, че не може да се желае още.

В нейна подкрепа се изказаха Гергана Мутафова, Калина Чапкънова, Евгени Иванов и Светлана Бошнакова.

Мутафова заяви, че познава Христева от години и е с много добри впечатления от нея. Определи я като безконфликтна и търпелива, допълни, че, независимо че прокуратурата е голяма и с многоброен състав, Ваня Христева ще я ръководи добре. Мутафова ѝ пожела успех и изрази убеденост, че кандидатката ще се справи, още повече ако подбере добър екип от заместници – хора, на които да може да разчита.

Калина Чапкънова на свой ред отбеляза, че не познава Христева, но е останала впечатлена от концепцията и представянето ѝ. „Не е достатъчно да си добър професионалист, за да оглавиш окръжната прокуратура в Пловдив. Ние трябва да се убедим и в наличието на административни качества у кандидата или поне наличието на предпоставки да се развият тези качества. Колегата показа, че притежава тези качества, за което свидетелства и концепцията ѝ, която е много добра. Фактът, че е успяла да анализира добре ОП-Пловдив и да предложи адекватни мерки също говорят за наличието на качества“, заяви Чапкънова. Тя е убедена, че увереността и хъсът, с които днес Христева се представи, ще бъдат пренесени във всекидневната ѝ работа.

Евгени Иванов допълни, че се е впечатлил от умереността и искреността на Ваня Христева, а Светлана Бошнакова – от мотивацията ѝ да се кандидатира от по-висока позиция на по-ниска.

14
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Мутафова, Мутафова до къде може да стигнеш ?
Мутафова, Мутафова до къде може да стигнеш ?
09 декември 2021 10:04
Гост

А дали Мутафова трябваше да участва в това гласуване и в какви отношения е с Христева ? Дали няма съмнения за конфликт на интереси ? Не, че нямаше да я изберат, ако Мутафова хигиенично не беше участвала в това гласуване.
Също така не е порок, че Хистева не блести с нищо,но такива странни движения и такава голяма прокуратура дали е по силиците й?

Анонимен
Анонимен
08 декември 2021 15:09
Гост

Поредното състезание с един кон в Каскетното ведомство.

Анонимен
Анонимен
10 декември 2021 20:58
Гост

Що сега за ВКС как е? А с Панов? Едва ли всичко опира до куц кон..Важното е да си говорите!

Пълна каскетизация
Пълна каскетизация
08 декември 2021 15:08
Гост

Каквито и да ги дрънкат тези от ПК на ВСС, всички знаят, че е поредната калинка на Гешев монтирана за началник с дистанционно управление.
В ОП-Пловдив има къде по-можещи и знаещи прокурори с необходимия и административен опит и капацитет, които просто не желаят да са слуги!

Подлизурковеца
Подлизурковеца
08 декември 2021 14:40
Гост

И таз добра. Нямало други кандидати. Защо?

Анонимен
Анонимен
08 декември 2021 14:39
Гост

Бе добре е, че се избра някой.

Анонимен
Анонимен
08 декември 2021 14:39
Гост

Надеждата ни е само, че ще се справи. Нищо повече.

Анонимен
Анонимен
08 декември 2021 14:39
Гост

Нормално ли е или не е, че няма интересн към тези позиции?

Podmol
Podmol
08 декември 2021 14:39
Гост

В случая, като е единствен кандидат си е шокиращо

Анонимен
Анонимен
08 декември 2021 14:38
Гост

Жена с опит

Анонимен
Анонимен
08 декември 2021 14:38
Гост

Пловдивчани да излизат и да празнуват. Да празнуват.

Demireva
Demireva
08 декември 2021 14:38
Гост

Успех и желая

Анонимен
Анонимен
08 декември 2021 14:37
Гост

Честито

Главен асистент
Главен асистент
08 декември 2021 14:33
Гост

А колко магистрати са с академична титла?!? Почти Нула!