Вицепремиерът Валери Симеонов е свикал за утре заседание на Националния изпълнителен комитет на партията си НФСБ, за да „решаваме какво ще правим оттук нататък и дали ще продължаваме да участваме в управлението“, съобщи Агенция „Фокус“.

Повод за заседанието са поисканите от Бойко Борисов и получени оставки на министрите на вътрешните работи Валентин Радев, на транспорта Ивайло Московски и на благоустройството Николай Нанков.

Оставките абсолютно не са съгласувани с нас и не само тези оставки, а доста оставки вече. Къде е съгласуването с коалиционните партньори? Това са уволнения, прикрити като оставки. Вече като че ли от доста време използват специално НФСБ като параван за всичко. Така беше с ген. Николай Петров навремето (първият здравен министър в кабинета „Борисов 3“ – б.р.), така беше с уволненията в Министерството на земеделието, храните и горите, които бяха под паважен натиск – за нула време. С това лесно разпиляване на административен потенциал, граден с десетилетия аз не виждам каква държава може да има. Да, Бойко Борисов ще оцелее, но не знам дали държавата ще оцелее“, коментира Валери Симеонов.

Той заяви, че не е чул никакви аргументи за уволненията, а управляващата коалиция отдавна не функционира.

Попитан дали вече има яснота кой ще заеме освободените постове, вицепремиерът отговори: „Ще питате този, който ги е уволнил“.

И още: „Трябва да си идиот, за да смяташ, че с подаването на тези оставки се решава някакъв проблем. Тези хора нямат абсолютно никаква вина за това, че шофьорът не си е вършил работата и е блял настрани. Само на изключително ограничено мислещи хора не е ясно, че катастрофата е в резултат на шофьорска грешка. Това не означава, че няма дефекти по повърхността на пътното платно, но да се прехвърля всичко на това, просто е идиотско. Основната вина, заявявам го пред цялата държава, е на шофьора, на никой друг. Там, по същия път са минали над 70 автобуса, защо другите не са се обърнали?! Цялата тази история беше толкова глупаво поведена, и то от медиите, и като гледам как премиерът с лека ръка уволнява хора, които имат достойнство, професионална кариера и качества, просто не виждам докъде ще стигне държавата“.

За разлика от Симеонов, лидерът на „Атака“ Волен Сидеров похвали Бойко Борисов за действията му. „Аз не виждам никакъв проблем в това, че премиерът сменя министри, това е правото на министър-председателя да определя екипа си и с кого да работи. В случая става дума и за министри, от квотата на ГЕРБ, така че няма как да има претенции от Обединените патриоти“, обясни Сидеров.

От ВМРО обаче изразиха изненадата си от оставките на тримата министри.

Заместник-председателят на партията и депутат Искрен Веселинов заяви, че от ГЕРБ не са имали предварителни консултации по темата с коалиционните си партньори, в това число и с ВМРО.

„От ВМРО заявяваме твърдо, че трябва да бъде поета отговорност от абсолютно всички, които са виновни за инцидента. Притесняваме се обаче да не остане недовършено разкриването на истински отговорните лица от този бърз политически ход, който цели очевидно да се намали общественото напрежение“, каза Веселинов.

Той заяви, че ще се иска спешна среща с ръководството на ГЕРБ, спешен коалиционен съвет, на който да бъдат представени мотивите за оставките.

„Целта не е бързият ефект и туширане на общественото напрежение, а максимално бързо да се вземат мерки от структурите на властта, за да бъдат решени проблемите завинаги“, каза още Веселинов.

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Вятърът на промяната
Вятърът на промяната
31 август 2018 20:56
Гост

А Волен Сидеров много бързо зае поза „партер“. Иначе обикновено е в опозиция.

Петров
Петров
31 август 2018 20:52
Гост

Нямада е голяма загуба ако Валери Симеонов се оттегли.

Анонимен
Анонимен
31 август 2018 20:50
Гост

Абсолютно съм съгласен с доводите на г-н Симеонов. Б.Б. не за първи път проявява своеволие.