Бившият шеф на столичната „Топлофикация“ Валентин Димитров е оправдан за длъжностно присвояване на 4.5 млн. лева от дружеството. Това реши състав на Софийския градски съд (СГС) с председател Величка Цанова. СГС оневини и шефката на фирма „Шибър“ Мая Стоилова, която е подсъдима като негов помагач.

Разследването по това дело започна през лятото 2006 г., когато Димитров беше арестуван, а обвинителният акт беше внесен за пръв път в СГС през 2008 г. Според прокуратурата присвояването е ставало като парите от „Топлофикация“ са превеждани на „Шибър“ в нарушение на Закона за обществените поръчки, сумите били завишени, доставките били ненужни, а освен това стойността на отделните изделия била фактурирана на части.

За да обоснове завишените цени, на които са плащани изделията, прокуратурата се позоваше на комплексна счетоводна, финансова и техническа експертиза за средните цени на тези продукти. Общо платените пари на „Шибър“ за продукцията били 11.774 млн. лева, докато според заключението на експертите средната им цена е била 7.349 млн. лева.

Първоначално Димитров дори беше осъден на 14 години затвор. Стоилова също беше осъдена на първа инстанция, а единствените оправдани бяха Емил Антонов и Георги Рогачев.

През 2012 г. Софийският апелативен съд (САС) оправда всички подсъдими, след като прие, че няма заобикаляне на Закона за обществените поръчки при сключените договори с „Шибър“, защото имало договорености на държавата с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и със Световната банка (СБ), а търговете са били проведени по правила на банките.

Година по-късно Върховният касационен съд върна делото на САС, като се мотивира, че разплащането е ставало с пари на „Топлофикация“, а не на чуждите банки, което автоматично означава, че е трябвало да се спази ЗОП. Докладчик по делото във ВКС беше Севдалин Мавров, който сега е член на Висшия съдебен съвет. Тогава той подписа решението с особено мнение, защото според него делото трябваше да продължи само срещу Димитров, тъй като единствено той е възлагал поръчки по ЗОП.

След като делото се върна в САС, той го прекрати и го върна на прокуратурата, тъй като обвинението било неясно, нелогично, непълно и неточно и още първостепенният съд е трябвало да върне обвинителния акт.

В следващите две години прокуратурата направи още 3 опита да вкара делото в съда, но той все го връщаше заради процесуални нарушения. Процесът тръгна наново в градския съд през 2016 г., но подсъдими бяха вече само Димитров, Абланска и Стоилова. Лина Абланска обаче почина преди края му.

След като чу днешната присъда, прокурорът Ивайло Занев, каза, че задължително ще протестира. Той искаше Димитров да бъде осъден на 10 години затвор, а Стоилова – на 5. Прокурорът призна, че делото се движи извън разумните срокове, като каза, че причините за това са комплексни, включително и заради грешки в обвинението.

Срещу Валентин Димитров има още едно висящо дело, по което той е подсъдим за пране на пари вече 10 години, но процесът не е приключил дори на първа инстанция.

Междувременно той вече изтърпя една присъда от 3 години затвор за безстопанственост, а по делото за валутни престъпления беше оправдан.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Щастливеца
Щастливеца
02 юли 2019 10:08
Гост

Хайде, честито. Поредният, който е източил милиони от държавата, ще си спинка вкъщи вместо в панделата, с чиста съвест и вероятно със силното желание да заведе дело в Страсбург, че да можем да му платим и няколко стотин бона обезщетение от данъците си.

Прав е Цетанов – тях няма кой да ги накаже.

Анонимен
Анонимен
28 юни 2019 21:01
Гост

Поредно брадясало дело. От времето на Велчев. Ей такива казуси трябва да се дават в НИП като пример какво, къде и как бъркат съд и прокуратура.

Анонимен
Анонимен
28 юни 2019 18:21
Гост

Да видим Кънчева до колко ще ги докара. Че както е почнала, още малко и ще бие този рекорд. На тая жена просто не й се работи.

Анонимен
Анонимен
28 юни 2019 18:17
Гост

Леле, 11 години. Тоя после колко ли обезщетение ще поиска.

Анонимен
Анонимен
28 юни 2019 17:16
Гост

Вальо топлото трябваше да постои още на топло.