Всяка година адвокатите ще имат право да заявят по 60 дни отсъствие и през това време няма да приемат съобщения от съда. Това гласува правната комисия, която прие на второ четене изменения в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), с които се въвежда електронното правосъдие (какви са те можете да си припомните тук и тук).

Тази възможност се създава заради въвеждането на задължение за адвокатите да се регистрират в Единния портал за електронно правосъдие (ЕПЕП), което правната комисия прие, че ще трябва да се случи до 30 юни 2022 г.

Първоначалното предложение на Министерството на правосъдието беше за 45 дни „ваканция“, но по настояване на члена на Висшия адвокатски съвет Валя Гигова и след намесата на депутата от ГЕРБ Димитър Лазаров и на колегата му Христиан Митев от Обединени патриоти, срокът беше увеличен така, че да покрива съдебната ваканция и официалните празници.

„Справедливо и разумно е този срок от 45 дни да бъде увеличен, тъй като адвокатът е подложен на същата преса като съдията, всъщност и по-тежка по отношение на изтичането на срокове, защото изтичането на сроковете за страните е фатално“, каза Гигова и така „ваканцията“ стана 60 дни.

А Лазаров постави друг проблем, за който алармираха адвокатите – че не става ясно дали в този срок, в който адвокатът заявява, че няма да получава съобщения, се включват и болничните и те изрично бяха изключени.

Правната комисия „поправи“ и друг проблем, поставен от адвокати, че можеше да се стигне до там на адвоката да се връчва навсякъде, но не и в собствената му кантора.

Така финалната редакция на чл. 51 ГПК, който урежда връчването на адвокат, гласи:

ал. 1 Връчването на адвокат се извършва чрез единния портал за електронно правосъдие или на всяко място, където той се намира по служба.

ал. 2 Адвокатът може да заяви в портала по ал. 1, че отсъства и няма да приема съобщения за определени периоди от време, които в рамките на една календарна година не може да бъдат с обща продължителност повече от 60 календарни дни, с изключение на дните на отсъствие поради временна неработоспособност, които също се заявяват. Съобщенията, изпратени в заявения период на отсъствие, трябва да бъдат изтеглени в 7-дневен срок, считано от деня, следващ изтичането на заявения период на отсъствие. Съобщенията се смятат за връчени в деня на изтеглянето им или в случай че не бъдат изтеглени – с изтичането на срока за изтегляне.

ал. 3 Адвокатът не може да откаже получаване на съобщение на своя доверител, освен след оттегляне на пълномощното по реда на чл. 35, отказ от пълномощие по чл. 36, както и когато от пълномощното недвусмислено личи, че не се отнася за инстанцията или производството, за които е уведомяването. Отказът на адвоката да приеме съобщението се заявява по електронен път в единния портал за електронно правосъдие, съответно се отбелязва в разписката и се удостоверява с подписа на връчителя. Необоснованият отказ не засяга редовността на връчването.“

Въпреки изричното записване в ГПК, че на адвокатите се връчва електронно само през ЕПЕП в Закона за адвокатурата беше предвидено задължение те да се регистрират задължително и в системата за сигурно електронно връчване на държавната агенция „Електронно управление“.

„Не може по ГПК един режим, по АПК – втори, а по НПК – трети“, възмути се адвокат Гигова. Но от Министерството на правосъдието обясниха, че това се прави заради досъдебната фаза на административния процес.

И така в Закона за адвокатурата беше предвидено в нов чл. 50а: „Адвокатът или адвокатът от Европейския съюз е длъжен да се регистрира и да поддържа профил в единния портал за електронно правосъдие по чл. 360в от Закона за съдебната власт и в информационна система за сигурно електронно връчване по чл. 20, т. 1, буква „а“ от Закона за електронното управление“.

По предложение на адвокат Гигова беше променен и чл. 62 ГПК, така че да може страните да се възползват максимално от електронната си комуникация в съда и тя да бъде откъсната от работното време на съда. Т.е. да може да изпратят възражение или жалба и след края на работното време на съда, но до края на 24-ия час, така както може да го направят, ако го изпратят по обикновената поща. Така изрично в чл. 62, ал. 2 ГПК беше записано: „Срокът не се смята за пропуснат, когато изпращането на молбата е станало по пощата или в електронна форма“.

15% отстъпка от таксата за всяка инстанция, ако делото е заведено по е- път

Правната комисия одобри и една промяна в полза на всички страни по граждански дела – те ще плащат с 15% по ниска такса, ако са подали исковата си молба по електронен път.

Това правило се въвежда с нова ал. 4 на чл. 73 ГПК. И редакцията му, одобрена от правната комисия, гласи: „Съдилищата осигуряват на страните възможност за заплащане на таксите по електронен път. В случай че искането за защита и съдействие е извършено в електронна форма по чл. 102е в единния портал за електронно правосъдие, дължимата държавна такса се намалява с 15 на сто. При оттегляне на съгласието за връчване по този начин, разликата до пълния размер на дължимата държавна такса се довнася от задълженото лице в 7-дневен срок“.

Като от дебата в комисията изрично стана ясно, че тази отстъпка ще важи не само за таксата за първата инстанция, но и за втората и касационната.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Аман от нахални едри лелички
Аман от нахални едри лелички
17 декември 2020 15:33
Гост

Аман от Валя Гигова !!!!
Тя е навсякъде и все е компетентна – Пенкилер !!!!
И адвоката и синдик, и асоциация на банките и асоциация на сидичите и ВАдС и мъжлето й и той ….. аман от навирането й навсякъде

Случаен
Случаен
20 декември 2020 2:00
Гост

Ами тя отговаря за гражданското и търговското право във ВАдвС, кой да е?
И както се вижда, доста добре се справя в полза на адвокатурата, така че адвокатите могат да са и само благодарни.

АнонименАдвокат
АнонименАдвокат
17 декември 2020 9:43
Гост

Това с 60-те дни как ще го следят – не схващам, аз не работя само в СГС, СРС, а и в много други съдилища – Сливница, Костинброд, Елин Пелин, Благоевград, не го разбирам, но по принцип е добро нещо, макар – аз да си имам приказка с призовкарите и да откачам нормална ваканция.

А това за стреса при адвокатите – има такъв, но по принцип е смешно – но кой както си го направи, смисъл – като знам какви плямпала сме и колко въздух.

потресен
потресен
16 декември 2020 23:25
Гост

И като се подаде исковата молба по електронен път кой ще я разпечатва заедно с приложенията й на хартия, че и с преписи за другите страни, особено ако е някое дело за делба на земеделски земи с десетки ответници. Деловодителите ще се омайват много яко, съдът ще се набутва с разходи за хартия и консумативи, а пък таксата ще е намалена… Луда работа е това „електронно“ правосъдие. Както са казали древните, на гол тумбак – чифте пищови…

Анонимен
Анонимен
17 декември 2020 1:06
Гост

Съдилищата си имат бюджет и за консумативи. Не мога да ги мисля за едни тонери и хартия.

Закопават правосъдието с тези промени
Закопават правосъдието с тези промени
16 декември 2020 19:47
Гост

Амин!
Но не ми пука грам!
Да духат супата всички!!!

Михаил
Михаил
16 декември 2020 19:44
Гост

Цели два месеца. Няма ли да им дойде в повече почивката.

Анонимен
Анонимен
16 декември 2020 19:46
Гост

Да ти кажа защо – чети ЗСВ Чл. 330. (1) Съдия, прокурор, следовател, държавен съдебен изпълнител и съдия по вписванията има право на редовен платен годишен отпуск от 30 работни дни и допълнителен отпуск по един работен ден за всеки две години юридически стаж.
(2) Общият размер на отпуска по ал. 1 не може да надвишава 60 календарни дни.
Щом за тях е 60 дни, значи и за адвоката може! Да не си мерим чия работа е по стресова

Да не си мерим работата, наистина
Да не си мерим работата, наистина
17 декември 2020 13:25
Гост

Голяма част от съдиите отпуска не си го ползват за почивка, а за да си изписват делата, сроковете за съдията си текат, независимо дали е в отпуск. И за разлика от процесуалния представител, съдията няма как да преупълномощи колега да му свърши работата.

Кукуригу
Кукуригу
17 декември 2020 13:35
Гост

Сроковете текат за всеки, както и всеки е човек и има нужда от почивка, само че пропуснатите от съдията срокове не са фатални за страните, а тези от адвоката – са.

old camel
old camel
16 декември 2020 19:43
Гост

Като чета чл. 51, ал. 1 то си остава същото бе 🙂 ще може и в кантората да се връчва, и в портала, а до 2022 година я камилата, я камиларят

Филип
Филип
16 декември 2020 19:45
Гост

Колко вода ще изтече до тогава…

Анонимен
Анонимен
16 декември 2020 19:48
Гост

Поне е нещо, стига някой да не реши да го отмени преди да се е случило.

Адвокат
Адвокат
16 декември 2020 19:42
Гост

Поздравления за колегата Гигова, не знам как ги е убедила, защото от тях не съм очаквал нещо смислено.

Анонимен
Анонимен
16 декември 2020 19:44
Гост

тя си гледа нейния интерес, нали и тя иска ваканция, какво си я захвалил

адвокат
адвокат
16 декември 2020 20:37
Гост

Каква неблагодарност, що не ходите вие да се борите за собствения си интерес!

Спиридон
Спиридон
16 декември 2020 19:46
Гост

По Коледа стават чудеса 😄

Диди
Диди
16 декември 2020 19:40
Гост

Добре е, че са направили отстъпка за таксата за дело, ако е заведено по електронен път.

Мики
Мики
16 декември 2020 19:42
Гост

От една страна. Иначе пак фирмите за електронни подписи ще направят гъша. Не стга, че всяка година им плащам такса за подновяване.

Анонимен
Анонимен
16 декември 2020 19:46
Гост

Ако можеше да е по друг начин, щяха да го измислят, защото адвокатите са се запънали сега за ЕПЕП, защото видиш ли, в КЕП били ЕГН-тата им. А те са там, за да бъдат идентифицирани и тези данни е са публични

Анонимен
Анонимен
16 декември 2020 19:47
Гост

Не са публични, искам да кажа

Анонимен
Анонимен
16 декември 2020 19:40
Гост

Евала! За първи път да се разбере, че в този парламент има адвокати. Явно в края на мандата взеха да се сещат, че ще се върнат към професията.

Анонимен
Анонимен
16 декември 2020 19:43
Гост

Да бе, адвокати. Ако не е била Гигова и някое друго обаждане от адвокат, тия нямаше да се усетят, защото толкова им е акъла

Мишо
Мишо
16 декември 2020 19:47
Гост

Нищо ново под слънцето.

SIxtoR.
SIxtoR.
16 декември 2020 19:46
Гост

То не идва от това, че в парламента са адвокатите, а че в залата е имало добри гости. Тези адвокати в парламента, ако не са там гладни ще останат.