Висшият адвокатски съвет (ВАдС) ще започне кампания, с която да популяризира фигурата на личния адвокат. „Както всеки има личен лекар, да има и доверен адвокат, за всички случаи, когато се нуждае от защита и правно съдействие“, обясни председателката на съвета Ралица Негенцова на пресконференция за решенията на Общото събрание на адвокатите от страната, което се проведе в събота.

За решението на събранието да бъде изготвен изцяло нов Закон за адвокатурата, вместо да се правят изменения в действащия, Негенцова каза, че „ще се направи преценка какви действия да бъдат предприети“. На пресконференцията бяха дошли и адвокати, сред които беше и Велислав Величков от т. нар. Фейсбук общност на българските адвокати. Той се обърна към ръководството: „Година и половина подготвяхте изменения в ЗА, които бяха бламирани от общото събрание“. Негенцова обаче му отвърна, че бламиране няма. „Ние нееднократно сме поставяли въпроса дали да бъде предложен изцяло нов ЗА или да се направят промени в действащия“, каза тя. И обясни, че е преценено, че трябва да се направят изменения. Като по думите ѝ, проектът за тях (който „Лекс“ представи) ще е основата да се работи по един изцяло нов Закон за адвокатурата.

Адвокат Величков ѝ постави въпроса за едно от основните искания на ФОБА – изборите в адвокатурата да се провеждат електронно и така всеки адвокат да има право да гласува за ръководство, вместо тази задача да се поверява на делегати от отделните колегии. То, по думите му, не е било подложено на гласуване от Общото събрание.

„Въпросът с електронното гласуване е сложен, виждате колко време се поставя и при държавните избори. Никой не е казал, че адвокатурата отхвърля електронното гласуване“, отговори му Ралица Негенцова.

Тема на пресконференцията бяха и броженията на адвокатите срещу изискванията на новия Закон за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП), като от ВАдС посочиха, че след края ѝ отиват на първото заседание на работната група, която трябва да подготви изменения в него, с които да бъде защитена адвокатската тайна. Като заявиха, че са изпратили становище за измененията, свързани с прането на пари, още през 2016 г.

Тогава адвокат Борислав Вълчев попита как ВАдС е имал през 2016 г. становище по законопроект, който е внесен през 2017 г. и поиска да научи на кого всъщност е писало ръководството на адвокатурата.

„Становището е изпратено на 28 юни 2016 г. до този, който ни го е поискал – директорът на дирекция „Финансово разузнаване“ в ДАНС“, отговори зам.-шефът на съвета Людмил Рангелов. „Това не е становище по законопроекта, а законът за адвокатурата задължава ВАдС да дава становища по законопроекти, т.е. вие не сте си изпълнили задължението по закон“, заяви Вълчев.

А Велислав Величков каза: „Няма адвокат запознат с вашето становище, ВАдС редовно проспива важни законопроекти“.

Пресконференцията на Висшия адвокатски съвет приключи, а след нея трима адвокати – Светлозар Николов, Владислав Янев и Владимир Шейтанов, дадоха своя. „Липсват реални и честни избори и една шепа хора са завзели властта и след изтичане на мандатите си отиват в друг орган. Това води до отчуждаване на адвокатурата от реалните нужди на колегите“, заяви Янев.

Адвокат Шейтанов пък посочи, че адвокатурата е в криза. „Има криза на представителността. Избраните по този начин не представляват интересите на българската адвокатура, тъй като те не решават действителните ѝ проблеми. Вторият вид криза е на доверието – адвокатите нямат доверие на своите ръководства. Има и криза на законността. Пример за нея е Законът за адвокатурата. Колко време трябва да чака българското общество за нов демократичен професионално изработен и отговарящ на сегашната ситуация в държавата Закон за адвокатурата“, заяви той.

10
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
27 февруари 2019 11:47
Гост

Всеки, който отговаря на изискванията на Закона и иска да практикува като адвокат да се вписва в регистър при Окръжния съд /както е било до 1944 г./ Членството в професионалната организация на адвокатите да е доброволно и да се допуснат повече от една монополистична прохфесионална организация.

неАдвокат
неАдвокат
27 февруари 2019 11:03
Гост

Повечето от ВАдС начело с г-жа Негенцова са завършили и практикували преди 1989г.,следователно през “ онова време “ само “ достойни “ членове на БКП са допускани да са Адвокати. През “ онова време “ като членове на БКП е било техен дълг да доносничат на ДС. Може би изпитват носталгия по “ онова време “ ,щом говорят за политизиране в адвокатурата. Явно и прес 2017г. за ВАдС е било, както през “ онова време „, в реда на нещата да се доносничи на службите. Може би за това не са дали становище по Закона за мерките срещу изпирането на… Покажи целия коментар »

идеята за личен адвокат е чудесна
идеята за личен адвокат е чудесна
27 февруари 2019 1:07
Гост

При личния лекар аз (а и вие-драги адвокати -също)ходя срещу 2,90-лекарят е човек учил 12 години-обща медицинаи специализация-5-7 . Чудесно е да има и личен адвокат, значи таксата за 1 час консултация следва да е толкова! Адвокатите учат многокатно по-малко от лекарите, няма задължителна 5-годишна специализация, след висше оразоввание, и следва таксата да е по-малка от лекарската-до 50 стотинки примерно!

обаждане от личния адвокат
обаждане от личния адвокат
27 февруари 2019 11:32
Гост

За 50 ст няма да му имаш телефонния номер. За такива като теб вероятно ще е с импулсен номер всяко обезпокояване на адвокат учил САМО 5г . Виж … за профилиран адвокат или общопрактикуващ с постоянен Упгрейт няма как да ти стигне „правната осигуровка“ … щото и личния ти лекар не чака само от … 2,90 😉

Анонимен
Анонимен
27 февруари 2019 11:44
Гост

Да, но за всеки пациент от своята листа, личният лекар получава по 2 лв. всеки месец или ако има примерно 1000 души, това му гарантира 2 000 лв. чист и сигурен месечен доход, с който да поддържа кабинет, сестра, да повишава квалификацията си. Отделно всички манипулации, които извършва на лекаря му се заплащат от Здравната каса плюс тези 2.90 пациентска такса.

Анонимен
Анонимен
26 февруари 2019 17:06
Гост

За едно са прави-ВАдС редовно проспива важни законопроекти.

Анонимен
Анонимен
26 февруари 2019 17:03
Гост

То и сега си е почти така. Който има нужда от адвокат или се обръща към познат такъв, или търси чрез друг човек.

Анонимен
Анонимен
26 февруари 2019 16:21
Гост

Вместо да се вайкат, че адвокатите нямат доверие на своите ръководства, да помислят как могат да спечелят доверието на клиентите си.

Анонимен
Анонимен
26 февруари 2019 16:17
Гост

Само, че личният адвокат няма да взима символична такса като лекарите.

Кал ма
Кал ма
27 февруари 2019 18:23
Гост

Някой на събранието го каза: когато има излишък в един бюджет, това означава две неща: или се събират прекалено много пари, които няма за какво да бъдат разходвани; или „разходването“ не се е случило. В случая, аз лично смятам че ВАдС трябва да събира не двойно, а тройно по-големи суми от нас. Но трябва да върши работата, която се очаква от него. В случая, проблем не са събраните суми, а това че не се виждат реални резултати от работата. Напротив, нещата вървят на зле. Нито ПР като хората имаме, нито електронна адвокатура, нито нищо – 4 години не можем да… Покажи целия коментар »