На извънредно заседание днес Висшият адвокатски съвет (ВАдС) ще се произнесе по жалбите срещу избора на ново ръководство на Софийската адвокатска колегия (САК).

Софийските адвокати се наложи да гласуват на два пъти – на 26 януари и на 2 февруари 2020 г., тъй като на първия тур не беше избран нито един член нито на адвокатския, нито на контролния съвет, нито на дисциплинарния съд. Така на втория тур за председател на САК с 1250 гласа беше избран Стефан Марчев, а конкурентът му за поста Александър Машев беше подкрепен от 924 души. След обявяването на резултатите срещу тях бяха подадени пет жалби, включително и от Машев.

Преди да се произнесе по тях ВАдС реши да преброи отново бюлетините. По информация на „Лекс“ повторното броене е показало незначителни разлики, като нито една от тях не води до промяна в крайния резултат.

Големият спор обаче е по друг въпрос – дали хората, които не са платили членския си внос към САК до края на декември 2019 г. и заради това не са имали право да гласуват на първия тур на изборите на 26 януари 2020 г., имат право да участват на втория тур на 2 февруари 2020 г., ако през януари са си платили вноските и за декември 2019 г., и за януари 2020 г.

По информация на „Лекс“ такъв е случаят с малко под 200 души, които са гласували на балотажа. На 2 февруари 2020 г. те са гласували и за ръководство на САК, и за делегати на Общото събрание на адвокатите от страната (ОСАС).

ВАдС вече се произнесе по избора на делегати, който също беше оспорен на основанието, че в него са участвали хора, които не са имали право да гласуват на първия тур, но преди втория са издължили вноските си към колегията. Както е известно, на 14 февруари 2020 г. Висшият адвокатски съвет потвърди избора на делегати и всички избрани за представители на столичната адвокатура участваха в ОСАС.

Това решение на ВАдС би следвало да е показателно и за предстоящото му произнасяне по резултатите от изборите за ново ръководство на столичната колегия, т.е. след като участието на тези близо 200 души на втория тур не е опорочило избора на делегати, не е направило това и с вота за председател и членове на съвета и на другите органи.

Какво обаче ще реши ВАдС предстои да стане ясно днес, а очакванията не са еднозначни, тъй като преди да отхвърли всички жалби срещу избора на делегати съветът гласува, че тези, които не са платили членския си внос към САК до края на декември 2019 г. и заради това не са имали право да гласуват на първия тур на изборите на 26 януари 2020 г., са нямали право да участват и на втория тур на 2 февруари 2020 г.

Въпросът е регламентиран в чл. 49, ал. 2 от Закона за адвокатурата, който предвижда, че адвокат, който не е изпълнил задължението да си плати членския внос за месеца, предхождащ изборите за органи на адвокатурата, не може да гласува.

Той е бил поставян и пред Върховния касационен съд (ВКС), но досега винаги е била разглеждана обратната на настоящата хипотеза – дали недопускането на втори тур на изборите на адвокати, които междувременно са си платили членския внос, опорочава изборите. Като едната теза е, че изборът на втори тур е продължение на първия и следователно имат право да гласуват едни и същи хора, т.е. без значение е, че той се провежда в нов месец и адвокатите междувременно са платили членския си внос. Заради недопускането на такива адвокати до гласуване, ВКС е касирал предишни избори за САК. От друга страна има и решения на върховния съд, в които се заявява, че кога се провеждат изборите за ново ръководство на колегията е регламентирано в закона, включително и кога ще е балотажът, и всеки адвокат, който иска да участва в тях, е наясно с това и трябва да е платил членския си внос своевременно.

Софийски адвокати обаче съобщават, че на 31 януари 2020 г. т.е. два дни преди втория тур, са получили на имейлите си официално съобщение от колегията, в което се заявява следното: В допълнителния избор могат да гласуват адвокати и младши адвокати, които са били допуснати до гласуване в основния избор, както и тези които са изпълнили задълженията си за заплащане на дължимите вноски към Софийския адвокатския съвет и към Висшия адвокатски съвет в периода от 01.01.2020г. до 31.01.2020г. за м. Декември 2019г“. То е било придружено и от информацията, че на 31 януари 2020 г. касите на САК в Търговския дом и на бул. „Тодор Александров” №137 ще работят с удължено работно време до 18 часа, „за да се осигури възможност на всички желаещи адвокати и младши адвокати от САК да платят дължимите вноски към Софийската адвокатска колегия и към Висшия адвокатски съвет, включително и за месец януари 2020 г.“. Т.е. самата колегия ги е насърчила да платят вноските си, за да участват във втория тур.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
10 март 2020 10:48
Гост

Аз се чудя защо имаше километрична опашка пред касите на САК в Търговския дом.

Ferdinand
Ferdinand
10 март 2020 9:37
Гост

Ралица Негенцова едно време беше готино маце, ама сега вече не е за публични изяви и най-вече там е проблема и не знам защо я търпят. Ще се изпокара с всички. Еми нека бе, нека.

Еванджелна
Еванджелна
10 март 2020 9:35
Гост

Собствената ни твърдоглавост ще ни погуби. Те се събират на еднио място, като изрично е казано да не го правят.

Христов К.
Христов К.
10 март 2020 9:24
Гост

ВКС ще решава всичко. Хубаво, че са ги подканили да си платят вноските. То за това ли е цялата бутафория? Да ги накарат да си платят?

Миленски
Миленски
10 март 2020 9:24
Гост

Да, разбирам казусите, но честно казано в главата ми е само вируси и зарази от последните дни. Защо не се кротант всички и да спрат да правят каквопто и да било за няколко седмици, докато се затопли поне. Да видим ще отмине ли тогава малко от малко тая гадост.

Каленкова
Каленкова
10 март 2020 9:23
Гост

Е да ама както знаем. че е възможно накрая всичко да опре до ВКС, то какъв е смисъла от избори. Там трябва да се промени нещо, защото иначе рискуваме вечно да има недоволни хора, адвокати…

Листов
Листов
10 март 2020 9:21
Гост

Събирайте се събирайте се. Вируси има ама ви се тълпете на едно място.

СерЖ
СерЖ
10 март 2020 9:20
Гост

Т.е. самата колегия ги е насърчила да платят вноските си, за да участват във втория тур.
Ужас. Те не си плащат тия господа и госпожи.

Георги
Георги
10 март 2020 10:45
Гост

В случая ножът опря до кокала и няма на къде да мърдат.

Миловска
Миловска
10 март 2020 9:18
Гост

Щом си си платил членски внос трябва да има файда от това. Тоест да те допуснат до избори

Адвокат
Адвокат
10 март 2020 9:17
Гост

От Ралица Негенцова и компания всичко може да се очаква. Най-вероятно се е сговорила с Данов и Машев и ще отменят изборите, което ще я скара с всички известни адвокати и ще е поредното без принципно реше ние,ковто ще компрометира съвета. Но за нея е без значение, тя и без това е „бита карта“. На акъла на другите се чудя, ако ще се кандидатират за втори мандат-със София и другите големи градове ли ще воюват?

mERAKLIEV
mERAKLIEV
10 март 2020 9:17
Гост

А защо има обжалвания. И как не могат да изберат ниокого. Всеки иска той да е ли какво значи

Чочо
Чочо
10 март 2020 8:59
Гост

А, могло значи да си платят членския внос към САК. Добре, че са изборите.

ето ви съобщението
ето ви съобщението
10 март 2020 8:40
Гост

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ, Във връзка с предстоящото провеждане на допълнителен избор за органи на САК и за делегати в Общото събрание на адвокатите от страната, насрочени за 02.02.2020г., моля да имате предвид следното: 1) В допълнителния избор могат да гласуват адвокати и младши адвокати, които са били допуснати до гласуване в основния избор, както и тези които са изпълнили задълженията си за заплащане на дължимите вноски към Софийския адвокатския съвет и към Висшия адвокатски съвет в периода от 01.01.2020г. до 31.01.2020г. за м.Декември 2019г; 2) Адвокат и младши адвокат, който е изпълнил задълженията си за заплащане на дължимите вноски към Софийския… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
10 март 2020 8:36
Гост

Адвокати прявят избори. Това значи само едно – съд до дупка. На кого му пука всъшност.

адвокат
адвокат
10 март 2020 8:34
Гост

Какво ще се реши днес няма никакво значение. Както винаги всичко ще отиде във ВКС, все ще има недоволен.

crown
crown
10 март 2020 8:33
Гост

Извънредно заседание по време на коронавурус… Да не загубим без време този висш съвет. Хората делата ще отлагат, те заседават.

Кирил
Кирил
10 март 2020 8:56
Гост

Те когато трябва не могат да се съберат. А сега решили да правят геройски подвизи.

шизо 2020
шизо 2020
10 март 2020 8:27
Гост

Хаха, настина ли е изпратен такъв имейл?! И то явно от съвета, за да е до всички в колегията! А след това негови членове оспорват на това основание изборите? Колосално раздвоение на личността…

Анонимен
Анонимен
10 март 2020 8:30
Гост

Щом питаш – наистина. Тук обаче шизофренията на САС не е важна. Важното е ВАдвС да не го обеземе шизофрения и за делегати да реши едно, а за органи друго. Но няма да се изненадам.

Анонимен
Анонимен
10 март 2020 10:44
Гост

Да, по някога шизофренията е заразна.