Висшият адвокатски съвет (ВАдС) обяви, че осъжда остро изказването на премиера в оставка Бойко Борисов, че мутрите са си вкарали адвокатите в парламента.

И припомни, че това не е първото подобно изказване на Борисов и на други високопоставени представители на държавата срещу адвокатите.

„През последните няколко години адвокатурата е обект на тенденциозни нападки, на незачитане и подкопаване на нейната конституционна и обществена роля. Висшият адвокатски съвет намира подобни изказвания за абсолютно недопустими и неприемливи в една европейска и правова държава, в която висшите държавни чиновници следва да зачитат върховенството на правото, правовия ред и правата на човека. Подобно отношение не само към адвокатурата, а и към парламента и неговите представители, показват неуважение към принципите на Конституцията и закона“, заявиха от ВАдС.

След това от съвета се спират на ролята на юристите в парламента за по-качествено законодателство и на лошите практики на последното управление. „Наличието на повече адвокати в парламента и като цяло на повече народни представители юристи, е предпоставка за по-добро и по-качествено законодателство, с по-малко промени, приемани без обществено обсъждане и без надлежна оценка за въздействие, често през преходни и заключителни разпоредби. Това бе лоша практика на предишния парламент, която доведе до трайно влошаване на законодателната рамка в редица области и необходимост от постоянни промени в едни и същи закони“, се казва в становището.

В него се изтъква, че заради ниското качество на законодателната работа само през 2020 г. се наложи Висшият адвокатски съвет да реагира и да внесе повече от 40 становища по законопроекти, както и множество декларации и становища по актовете на изпълнителната власт.

В позицията за пореден път се поставя проблемът, за който от години алармират от адвокатурата – че адвокатите се отъждествяват с техните клиенти. ВАдС заявява, че това е абсолютно недопустимо.

„Подобна реторика от лица, заемащи най-високите постове в държавата, изпраща изключително лоши сигнали към обществото, подкопава доверието не само в адвокатурата, но и в правосъдието, а от там и в самия правов ред“, заключават от адвокатурата.

И завършват позицията си с напомняне на представителите на законодателната, изпълнителната и съдебната власти, че „тяхната основна роля по времето, през което заемат своите длъжности, е да служат на страната в рамките на конституционно установените си правомощия при зачитане на основните принципи на правото, при спазване и утвърждаване на законността и при проявяване на уважение към останалите институции в страната и на техните представители, една от които безспорно е адвокатурата“.

Ден по-рано с остро на думите на премиера в оставка и на регламентирането в правилника на парламента на задължение за тримата големи в съдебната власт да се явяват на всеки три месеца пред правната му комисия, реагираха софийската и пловдивската адвокатски колеги (повече виж тук).

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Тия па
Тия па
27 април 2021 7:59
Гост

Смешници! Последната година „руководят“ със свалено доверие!? Заради заплатките.

Още нещо
Още нещо
26 април 2021 19:25
Гост

Висшият адвокатски съвет вади нож на умряла банкянска каракачанка. Досега къде бяха висшите адвокати, та чак сега обърнаха палачинката?

само минавам
само минавам
26 април 2021 19:20
Гост

Присетила се Мара да се побара!

Anonimen
Anonimen
26 април 2021 12:43
Гост

Съгласен съм, че наличието на повече адвокати в парламента и като цяло на повече народни представители юристи, е предпоставка за по-добро и по-качествено законодателство.

Светльо
Светльо
26 април 2021 12:43
Гост

Само да не са като герберастките нормотворци.

Anonimen
Anonimen
26 април 2021 12:41
Гост

Тиквуций и правов ред! Пълен абсурд.

Анонимен
Анонимен
26 април 2021 12:37
Гост

То най-мутренската и олигархична партия и свързана с тези кръгове е ГЕРБ

Краси
Краси
26 април 2021 12:37
Гост

Всеки би се изказал негативно относно думите на Борисов.

Manoleva
Manoleva
26 април 2021 12:37
Гост

Какви мутри са влезели и какви адвокати са си вкарали? Яд го е, че Слави може и да го бие на следващите избори. А и че не се връзва на „подкрепата“ на ГЕРБ към евентуално негово правителство.

Анонимен
Анонимен
26 април 2021 15:30
Гост

И какво ще промени това ?!?

Черков
Черков
26 април 2021 12:36
Гост

Отвратен съм от тъпите приказки на Борисов

Asparuhov
Asparuhov
26 април 2021 12:36
Гост

И да бълва господина огън и жупел, ясно се видя народа какво иска.

Pepi
Pepi
26 април 2021 12:38
Гост

Той до последно драпа милия. Чак и мерките отхлаби, та барем го изберем пак. Обаче народа не пасе трева.

Запетуйка
Запетуйка
26 април 2021 12:35
Гост

Говорим за ново злобно изказване от Борисов. Не разбра, че младите не харесват нито риториката му, нито облеклото му, нито факта, че не знае езици. Той си мисли, че ходейки по обекти да ги открива или да показва как се случват ремонтните работи и хората ще го възхваляват винаги. И сега го е яд, че не се случва така.

Ivanov
Ivanov
26 април 2021 12:34
Гост

Поредното неадекватно изказване от премиера в оставка, което ни показва как мисли и какво му се върти в главата.

адв. Маринков
адв. Маринков
26 април 2021 12:34
Гост

На хората им писна от глупостите на Бойко Бориосв. Не може да се отъждествява адвокат с клиента си. Все едно адвоката на убиеца на Милен Цветков да кажем, че е убиец.

Кирчева
Кирчева
26 април 2021 12:33
Гост

Поради тази причина Борисов вече няма да е премиер

RisteV
RisteV
26 април 2021 12:33
Гост

Браво, че са заели някаква позиция. Защото подобни изказвания са вредни

Христо
Христо
26 април 2021 12:39
Гост

Поздравления за позицията им.

Анонимен
Анонимен
26 април 2021 12:33
Гост

Борисов пище за дето няма да е министър председател повече

Петров
Петров
26 април 2021 12:40
Гост

Е, свърши се с лапачката. Не че не се подсигури за години напред. Ама стига вече толкова.