Бюджетът на Софийската адвокатска колегия (САК) за миналата година е на дефицит от над 241 000 лв., който е компенсиран за сметка на намаляване на наличните средства на колегията, съобщиха от адвокатския съвет.

Новото ръководство на колегията с председател Стефан Марчев встъпи в длъжност преди по-малко от месец и е направило проверка на финансовия отчет за 2020 г., а след нея е гласувало решение, че не го поддържа и не го приема.

„При извършената от съвета проверка се установиха редица слабости в организацията на работата на САК, отчитането на финансовите средства и счетоводната отчетност като цяло“, обясняват членовете на новия съвет в официално съобщение до всички членове на колегията (с всички констатации можете да се запознаете тук).

В него се посочва, че е взето решение за възлагане на финансова ревизия на САК за периода от 2015 г. до 2020 г., която предстои да бъде извършена.

Новото ръководство на столичната колегия заявява, че приема за наложително на предстоящото ѝ общо събрание на 24 и 25 април 2021 г. да бъдат поканени предишните председател и секретар на съвета Ивайло Данов и Пейчо Пейчев, за да „представят отчета за дейността и изпълнението на бюджета през 2020 г. и да отговорят на всички въпроси, които ще породи информацията в оповестените отчетни документи и в приетото Становище на адвокатския съвет от 7 април 2021 г.“.

От САК обясняват, че публикуват отчета за изпълнението на бюджета за миналата година (с него можете да се запознаете тук) в изпълнение на решението на общото събрание през 2020 г. за това. Освен него на сайта на колегията са оповестени множество разбивки за различните разходи, както и за изпълнението на приходите (всички обяснения и данни са достъпни тук).

В публикуваното днес становище на новото ръководство на САК се поставят множество проблеми, свързани с финансово положение на столичната адвокатура. От него става ясно, че има неуредици при плащането на членския внос за месеците, през които адвокатите бяха освободени от него заради пандемията от COVID-19 и се предлагат различни решения. Освен това се информират столичните адвокати, че от този месец в касовия салон на бул. „Тодор Александров“ и в Търговския дом вече има ПОС устройства, чрез които могат да плащат вноските си.

От становището става ясно, че най-много пари на колегията през миналата година е „глътнала“ почивната станция в Лозенец, т. нар. оздравителен дом „Лозенец“. За нея през 2020 г. са отишли близо 228 000 лв., което е над 253% преразход, спрямо заложеното в бюджета и сумата представлява почти 15% от общите годишни разходи на САК.

От новото ръководство поставят и проблема с окаяното състояние на 36-те кантори в Търговския дом, които имат нужда от ремонт. И предлагат два варианта на действие или наемателите им сами да ги ремонтират, а временно да не плащат наем, или САК да го направи, но да увеличи наема, за да си възстанови разходите.

Освен това проверката е установила над 30 000 лв. изтеглени на каса от материално отговорни лица през 2020 г. и от САК съобщават, че те са „основно свързани със закупуване на хранителни продукти, напитки, заплащане на обеди и вечери, таксиметров превоз и други подобни услуги“. Още 6400 лв. са взети на каса и през тази година.

Новото ръководство е установило и че разходите за администриране на правната помощ през 2020 г. – 128 630 лв., са значително по-високи от приходите от него – 82 611 лв. и трябва да се установи на какво се дължи това. Над 25 000 лв. са били за ток, вода, телефон, пощенски разходи и от колегията отбелязват, че изглеждат неоправдано високи и трябва да се обследва дали може да се оптимизират.

От становището всеки адвокат в столицата може да се запознае от това какви суми са изплащани миналата година за заседателни, по договори за управление и контрол и за командировъчни от колегията до това колко са дадени за календари, химикалки и тефтери.

Както „Лекс“ писа, миналата седмица от САК алармираха и за „дупка“ от близо 75 000 лв. в столичната осигурителна каса „Адвокат“, която през годините е била „компенсирана“ като осигуровките, които внасят адвокатите, са превеждани със закъснение на Националната агенция за приходите (повече виж тук).

29
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
advokatTROL
advokatTROL
15 април 2021 11:01
Гост

Нещо пак ни налазиха некадърници и не знам какво, сега като дойдат кадровиците – тогава става интересно, първото нещо, което направиха е да отменят тогите – щото друго си е да си с дънки и вратовръзка, както и да е, сега пък ще закриват почивната станция.

Просто
Просто
15 април 2021 21:12
Гост

много ти е кофти, нали? Първо – няма вече служебни, особени, лекторски и прочие по второ направление. Няма и за тролене. А за капак – и почивката „без пари“ остава в миналото. Трябва бачкане. А после, защо има много, ама много юристи в BG, а немогат да съберат поне половин НС от качествени такива …

Асансьорен техник
Асансьорен техник
15 април 2021 6:39
Гост

След тези данни от становището-ПРЕДЛАГАМ -на Общото събрание на адвокатурата да се вземе решение от делегатите съсловната монополна адвокатска организация да се самозакрие-като излишна и паразитна структура(а да-ама делегатите могат да слушат отчети-решения нямат право да взимат). Отдавна ви казвам,че адвокат трябва да се става след вписване в нарочен регистър на адвокатите към съда, а не чрез вписване от съсловна организация-въпрос на законодателно изменение, и изменение в чл 134 от Конституцията-тоест възможно е да стане, ако адвокатите го поискат. За какво ви е това задължително вписване в съсловна организация, за да работите това, което сте учили-за да финансирате ядки, тефтери… Покажи целия коментар »

До асансьорен техник
До асансьорен техник
15 април 2021 9:10
Гост

Колега, българските адвокати са водили многогодишни битки адвокатурата да е институция и да е независима от държавата. Да изберем сериозни хора за ръководни органи, да отидем да гласуваме, когато трябва, а не да отстъпваме от цивилизационни принципи. В адвокатурата нещата зависят от нас, каквото сами си направим това е. Дайте да насърчим и подкрепим колеги, които могат и всички да работим за доброто на адвокатурата.

Анонимен
Анонимен
15 април 2021 11:22
Гост

Сдружаването в съсловна организация трябва да е доброволно, а не доброзорно за да работиш каквото си учил. Вписването трябва да е в регистър към съда, а който иска да се сдружава доброволно после. Напълно мислимо е и „несдружен адвокат“, ако се позволи да съществува такъв да е независим. Съсловна организация на адвокатите имаше и по времето на соц-а, по специалния указ. Да напомня,че до 1989г от адвоката се очакваше да иска по-тежко наказание, отколкото прокурора. Та сдружаването изобщо не е гаранция за независимост, напротив сегашната организация на адвокатурата прави адвокатите зависими от началниците в адвокатурата-а в адвокатурата има две нива… Покажи целия коментар »

Наблюдаващ
Наблюдаващ
15 април 2021 11:39
Гост

Е, щом адвокати не могат да направят разлика между сдружение на адвокати, което винаги се създава доброволно от институцията адвокатура, положението е много страшно. Колко адвокати въобще са запознати в цялост какво представлява адвокатурата? Всеки се затворил в работата си на адвокат и въобще не се интересува от адвокатурата и само недоволство от съд, прокуратура, НС и пр. Колкото до кадърността, поне в момента са кадърни, най-малкото защото са действащи адвокати, а не такива на хранилката на правната помощ и особеното представителство. Впрочем съвета трябва да оповести данните за особените представители и правната помощ, за да не се окаже че… Покажи целия коментар »

advokatTROL
advokatTROL
15 април 2021 10:54
Гост

Не е хубаво да завиждаш, че някой е майстор, но пък е все едно – така или иначе си върви и тази сюжетна линия на живота – но вече се превръща в надкрякване – в момента Марчев се налага като авторитет – поне както си представя че става, рано или късно нещата ще си дойдат на място.

Недоразбрал
Недоразбрал
15 април 2021 11:09
Гост

Кой е майстора, няма да питам коя е Маргарита, питам само за майстора? И изобщо какво искаш да кажеш, че нещо се губи нишката?

Немарчев
Немарчев
15 април 2021 21:05
Гост

Марчев – авторитет ?! Моля ?! Един слуга никога не може да изгради лидерски качества! Тази сюжетна линия води до „зодължителността от ратифицирането на ИК от РБ“, каквото становище застъпваше др. Негенцова и с-ие от ВАдвС в минало свършено време. След което си получи заслуженото. Неприемане на отчетите и искане за оставки, които не бяха подадени и напук на всички адвокати се показва конфигурация от три пръста, с преобладаващ среден. Но, да видим? Марчев е истински мъжкар, който си пада по млади мацки.

Адвокат-селски бек
Адвокат-селски бек
16 април 2021 13:57
Гост

По млади мацки?Ти да видиш!

Адвокат
Адвокат
15 април 2021 1:21
Гост

Кристиян Таков казваше, че когато некадърниците дойдат на власт стават негодници. Примерът с Данов е показателен. Данов никога не е бил никакъв адвокат и никой не го е виждал в съда.С нахалство стана председател и се видя в пари, каквито никога не е изкарал и започна яко да харчи. Трябва да се направи ревизия и за 2019 и за 2018, защото там положението сигурно е още по-страшно, все пак нямаше ковид и ако се пътешестваше.

Уиски, ядки, таксита, почивки, море, планина
Уиски, ядки, таксита, почивки, море, планина
14 април 2021 22:46
Гост

Страхотен си Данов! Кажи какво направи и най-вече постигна за колегите и никой сега нямаше да ти търси гарез!

Данов верно бил крадец
Данов верно бил крадец
14 април 2021 19:12
Гост

Данов верно е крадец,храни и напитки от магазин от събота и неделя, и от 31 декември? Да се храни с парите на колегите с ядки и плодове! Фактури за таксита за стотици левове, а се вози с ягуара. Да се изискат боновете за таксита и ако са от събота и неделя или вечер, явно са за семейството. Много грозно, но ще се окажат прави тези, които говореха, че Данов е за затвора, някои и за по-малко ги запират. И тоя има наглостта да се кандидатира за председател на ВАдвС! Да се скрива и да не се появява повече в публичното… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
14 април 2021 17:31
Гост

Само не разбрах, защо е купувал пиене и ядене с парите на адвокатите, предназначени за съвсем друго нещо? Това не осъществява ли състав на престъпление по НК или щом жена ти е в Наказателната колегия на ВКС, се считаш с имунитет??

Stoyan
Stoyan
14 април 2021 19:34
Гост

Сега да го осъдят. Това си е чиста кражба.

Nikolov
Nikolov
14 април 2021 17:07
Гост

Абе мани го Данов бе

Memo
Memo
14 април 2021 17:06
Гост

Така е

Мани
Мани
14 април 2021 16:52
Гост

И Данов сигурно ще се кандидатира за шеф на ВАдС, за да се вихри на по-широко. Мъка.

да се задавят крадците на нашите пари
да се задавят крадците на нашите пари
14 април 2021 16:31
Гост

Колеги, отворете становището и вижте парите на каса за какви неща и все Ивайло Данов, Ивайло Данов, а за канцеларски материали – тефтери, календари и химикалки! Покъртително е! Да се задавят с ядки и химикалки, дано!

Анонимен
Анонимен
14 април 2021 16:33
Гост

Колега, къде да гледаме, че то много файлове, много чудо?

потрес
потрес
14 април 2021 16:35
Гост

На този линк https://www.sak-sas.bg/bg/about-sba/reports/report-2020/3116-position-report-2020 точка 4.12. са 52 000 лева за химикалки и календари… Но иначе събираме дарения за болните колеги… Това как ще се чете на ОС, само да не го отменят

Анонимен
Анонимен
14 април 2021 16:31
Гост

Въобще не ме учудва тази новина.

Анонимен
Анонимен
14 април 2021 16:30
Гост

Интересно какъв ще бъде отчета за дейността и изпълнението на бюджета през 2020 г.

Анонимен
Анонимен
14 април 2021 16:30
Гост

По-скоро каква е причината за този сериозен дефицит.

Анонимен
Анонимен
14 април 2021 16:29
Гост

Интересно защо разходите за администриране на правната помощ са нараснали толкова.

Анонимен
Анонимен
14 април 2021 17:29
Гост

Щото трябва да се лапа, за какво се става шеф???

Анонимен
Анонимен
14 април 2021 16:27
Гост

Това е много сериозна сума.

Анонимен
Анонимен
14 април 2021 17:29
Гост

Верно ли бе? Не е ли малка? Вие сте богата колегия, пари бол

Барман
Барман
14 април 2021 19:38
Гост

Е, дай да изхранваме сульо и пульо с ядки тогава. Че и по уиски да им вземем да има с какво да си ги прокарват.