България ще подкрепи бившата шефка на Национална дирекция за борба с корупцията в Румъния Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор, съобщи бТВ, позовавайки се на правителствената пресслужба.

По-късно информацията потвърди лично премиерът Бойко Борисов, който пред в. „24 часа“ коментира, че „при определянето на хора за високите европейски позиции не е нужно да се говори предварително“. Изданието посочва още, че България е изчаквала общо решение на ЕНП кой да е фаворитът на десните за поста и заради това не е обявявала гласно своя.

При първото гласуване на кандидатурата на Кьовеши българският посланик в ЕС гласува „против“. Тогава битката беше между нея и френския кандидат – Жан-Франсоа Бонер. Той обаче вече не участва в надпреварата за европейски главен прокурор. Франция се отказа от подкрепата си за него след като получи важни постове в ЕС – начело на Европейската централна банка застава Кристин Лагард, а на Европейския съвет – Шарл Мишел.

„Когато имаше двама кандидати, Борисов не подкрепяше Кьовеши. Даже ме пращаше в Румъния да видя какви бели е направила. Сега, когато тя остана единствен кандидат – тича пред вятъра. Късно ви е за смяна на позицията, г-н премиер. Време ви е за притеснения“, коментира лидерката на БСП Корнелия Нинов във фейсбук. И потвъри позицията на социалистите в подкрепа на Кьовеши. „Продължавам да мисля, че тя може да бъде носител на справедливост за европейските граждани. Желая ѝ успех!“, написа Нинова.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Виж ти
Виж ти
22 юли 2019 16:44
Гост

Интересни и прелюбопитни дни за борбата с корупцията у нас предстоят. Да се надяваме, че ще бъде за добро.

адвокат
адвокат
22 юли 2019 9:21
Гост

НАП ще трябва да заплати солена глоба след предстоящата проверка от Комисията за защита на лични данни. Т.е. ние данъкоплатците за пореден път ще плащаме за безхаберието на калинките в институциите и техните некадърни покровители. Ако бяхме народ, а не робско племе, цялата престъпна сган да е изтекла в мръсния канал на историята!

адвокат
адвокат
22 юли 2019 9:02
Гост

Страх, ама голям страх! Дай Боже да бъдат разследвани действията и бездействията на султана-тиква и престъпната му клика.

Анонимен
Анонимен
21 юли 2019 1:04
Гост

Ах, как го боли.

Анонимен
Анонимен
20 юли 2019 17:51
Гост

на практика така се получи, че Макрон избра Кьовеши. да видим сега как ще се справи, а нас ни чака Гешев