България в момента изпълнява мерки, които целят цялостна реформа и цифровизация на съдебните процедури. Чрез тях се стремим да осигурим максимална степен на прозрачност, бързина и ефективност на всеки от етапите на правораздаването.

Това е заявила министърът на правосъдието Десислава Ахладова пред колегите си от Европейския съюз по време на неформална видеоконферентна среща вчера, с която се отбелязва първото официално събитие на португалското председателство в областта на правосъдието.

Думите ѝ са по повод промените в Гражданския процесуален кодекс и в Наказателно-процесуалния кодекс, които трябва да влязат в сила от 30 юни 2021 г. С тях се въвежда отстъпка от 15% от държавната такса за гражданско дело, ако е заведено по електронен път, както и нов ред за връчване (повече виж тук).

„Очакваме приетите промени в Гражданския процесуален кодекс, които уреждат правилата за упражняване на процесуални права от гражданите и бизнеса в електронна форма, да доведе до повишаване на доверието в съда и подобряване на неговата работа. Вярваме, че цифровизацията ще има значителен позитивен ефект и върху подобряването на бизнес- и инвестиционния климат в страната“, е казала още Ахладова пред колегите си от ЕС. Тя посочила, че този процес включва цялостна защита на правата на участниците в съдебните производства, еднакъв достъп до правосъдие за всички граждани и спазване на върховенството на правото.

Министрите на правосъдието са подчертали важната роля на Европейската комисия в процеса по цифровизацията на съдебните системи и са ѝ благодарили за готовността да подпомага отделните държави за изграждането и развиването на дигиталния им потенциал.

От българското Министерство на правосъдието съобщиха, че вчера министрите са се обединили около идеята, че следва да продължи и присъединяването на държавите членки към Хагската конвенция за международната закрила на възрастните хора и са обсъдили нуждата от намиране на правни решения за защита по наказателноправен ред срещу фалшифицирането на медицински продукти.

15
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
01 февруари 2021 13:13
Гост

Похвално! Само дано се позабързат малко.

АнонименАдвокат
АнонименАдвокат
01 февруари 2021 7:42
Гост

Ще е приятно да се работи занапред, няма нищо лошо в електронните начинания, все пак – не всеки има времето – а и достъпа до съда – разбира се – добро начало е.

Анонимен
Анонимен
01 февруари 2021 13:16
Гост

Въпросът е кога ще се п;остави това начало.

Анонимен
Анонимен
30 януари 2021 12:52
Гост

Цялото електронно управление в държавата е дадено на Информационно обслужване. Всичко! Превърнаха се в октопод, мастодонт с опасни размери, който убива конкуренцията. До тук за качество, бързина и ЕИСС

Анонимен
Анонимен
30 януари 2021 13:21
Гост

Тази порочна практика ще продължава, а тази фирма е хранилка, айде да не продължавам, че…

Спец
Спец
30 януари 2021 12:45
Гост

Докато въведат електронно правосъдие, технологиите ще са се сменили и пак няма да заработи, дори само заради това.

Анонимен
Анонимен
30 януари 2021 12:46
Гост

Точно, както стана с достъпа до държавните институции през Internet Explorer. Мъка.

Анонимен
Анонимен
01 февруари 2021 13:17
Гост

Нищо ново под слънцето.

Pich
Pich
30 януари 2021 12:40
Гост

Това го слушаме от години, а всяко следващо правителство го отлага. Не вярвам да стане и в следващите пет години.

Kotze
Kotze
30 януари 2021 12:42
Гост

Ахладова е свястна, жалко, че мандатът й е толкова кратък и трябваше да търпим дълго Спондж Боб.

Анонимен
Анонимен
30 януари 2021 12:43
Гост

Свястна е, защото не е от ГЕРБ, а е съдия.

Решетников
Решетников
31 януари 2021 23:27
Гост

Моля?! Абе … трол! И блондин. ЮЗУ е много свястно място за изучаване на правото.

неюрист
неюрист
30 януари 2021 12:20
Гост

т.е. таксите по-малки но качеството и върховенството на правото не е във формата а в моженето на правораздващия

Анонимен
Анонимен
30 януари 2021 11:57
Гост

Нека да влязат в сила и тогава да се хвалим пред чужденците… Че да не стане пак хотели как лучше, а получилось как всегда

Анонимен
Анонимен
30 януари 2021 12:47
Гост

Пример – ЕИСС.