България не е обявила за специална защитена зона цялото орнитологично важно място, обхващащо Рила планина. Не е класифицирала най-подходящите по брой и площ територии за опазването на видове птици, конкретно определени съгласно директивата за опазването на дивите птици, поради което не е изпълнила съответните си задължения по тази директива.

Това е решил днес Съдът на Европоейския съюз и е осъдил България да плати съдебните разноски

От съда в Люксембург огласиха само кратко съобщение за решението.

В него се казва, че Рила е важен регион на обитаване на птици и една от най-значимите територии в Европейския съюз за опазването на около 130 вида гнездящи птици. От европейско природозащитно значение са 41 вида, като един от тях е застрашен в световен мащаб.

Припомня се, че през 2016 г. Европейската комисия предяви иск за осъждането на България, тъй като в специалната защитена зона „Рила“ не е било включено орнитологично важното място „Рила“ в неговата цялост, т.е. останали са незащитени територии, които по брой и площ са най-подходящи за конкретно посочени от Комисията видове птици в съответствие с Директива 2009/147 относно опазването на дивите птици.

Тогава от комисията съобщиха, че завеждат дело срещу България пред Съда на ЕС поради неизпълнението на страната на задължението за опазване на уникалните местообитания и на важни видове птици в Рила планина. Съгласно законодателството на ЕС за опазването на дивите птици (Директива 2009/147/ЕО) държавите членки са длъжни да определят специални защитени зони за опазване на застрашените от изчезване видове, на уязвимите към промените в местообитанията им птици или на птиците, считани за редки или нуждаещи се от специална грижа. През 2016 г., когато ЕК заведе делото срещу България в Люксембург, страната ни по преценка на властите в Брюксел е класифицирала правилно 72 % от зоната като специална защитена зона. По този начин обаче не са обхванати важни части от местообитанията на 17 застрашени вида птици. Така се застрашават видове като пернатоногата кукумявка (Aegolius funereus) и врабчовата кукумявка (Glaucidium passerinum), както и белогърбия кълвач (Dendrocopos leucotos), трипръстия кълвач (Picoudes tridactilus), лещарката (Bonasa bonasia) и черния кълвач (Dryocopus martius), обясниха от комисията.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Anonimen
Anonimen
26 април 2018 12:20
Гост

Българите не сме много по опазването. Застрояваме, изсичаме.

5-ко
5-ко
26 април 2018 12:21
Гост

Tя майката природа не прощава.

Анонимен
Анонимен
26 април 2018 12:17
Гост

Те ЕС само знаят да глобяват. А като е за даване-удрят го на пазарлъци.

Anonimen
Anonimen
26 април 2018 12:18
Гост

Malko li subsidii gu6nahme