България остана единствената държава в ЕС, в която няма разписана процедура как се слага край на дълговете и има вечни длъжници, каза днес във Варна министърът на правосъдието Цецка Цачева, съобщи БТА.

Тя участва в международна конференция за основните предизвикателства при процедурите по несъстоятелност, преструктуриране и освобождаване от дълг. Конференцията е част от програмата на председателството и в нея участват представители на ЕК и ЕП, водещи специалисти и съдии от Европа и САЩ.

Разговорите по проектодирективата по несъстоятелността са от голямо значение, защото много трудно се постига баланс между отделните държави, където тази материя е уредена по различен начин, посочи Цачева. По думите ѝ е хубаво, че все пак вече има съгласие, че трябва да се постигне хармонизация в законодателството. Правосъдният министър допълни, че за следващата сесия на българския парламент може да се продължат усилията за промени в нашето законодателство, като преди това се чуе мнението на всички възможни страни.

Темата за втория шанс, обявяването в несъстоятелност и освобождаване от дългове на малки и средни предприятия е от значение за всички европейски държави, допълни евродепутатът Емил Радев. По думите му в проектодирективата, която се обсъжда във Варна, поне частично ще бъде заложена и потребителската несъстоятелност, която касае твърде много семейства у нас. Радев изрази лично мнение, че 15 години са твърде дълъг период за опрощаване на дълг, като по-добрият вариант е срокът да е 10-годишен.

Идеята за частната несъстоятелност е, когато доходите не стигат за изплащане на изискуемите задължения, човекът да може да поиска разсрочване и спиране на плащането, обясни евродепутатът.

„Ако длъжникът няма имущество, а има големи кредити, той да може да бъде освободен от финансовата тежест след определен период. Разбира се, ще има и рестрикции в такива случаи – човекът няма да може да изпълнява определени длъжности и да тегли нов кредит“, обясни Радев. Според него премахването на вечните задължения ще даде втори шанс на хората. Те ще могат след време да започват начисто, без да се притесняват, че ако постъпят на работа, веднага ще им бъде запорирана заплатата или ако получат наследство, ще им го вземат, обобщи евродепутатът.

Преди близо два месеца екип от експерти под егидата на омбудсмана Мая Манолова изготви концепция на Закон за свръхзадълженост на физическите лица. В нея се предлага у нас да бъдат въведени три вида личен фалит – с погасителен план, с ликвидация и при липса на доходи и имущество. Какви са идеите им виж тук.

10
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ангел
Ангел
20 май 2018 13:18
Гост

Ако ЧСИ-то няма какво да ти вземе и 2 години не прави нищо по въпроса ,може да подадеш молба до съда да отпадне дългът ти!

Николета д-р Лозанова, доц.
Николета д-р Лозанова, доц.
19 май 2018 11:21
Гост

Христофска, ма тъз Цачка Цецева много убава ма. От нея по-противна си само ти, Христофска

Иван адвокат
Иван адвокат
19 май 2018 7:28
Гост

Това е правна лудост. Първо да ми предплатят на мен, т.е. на клиентите ми – дълговете и да правят каквото щат.

Аз не знам как се добарват до законодателството. Това са СДС-ари. Васил Гоцев се отказа да прави нов Семеен кодекс при Иван Костов, може би трябваше.

Ма то не беше ново ГПК, ма еклектика, ма глупости.

Еклектика.
Как може да опрощаваш частен дълг. Майко мила- защо си ме родила.

Каква САЩ, това са глупости.
Имаме перфектна правна нормативна система – перфектно позитивно право, какви мормони, какви 5 лева.

Габровеца
Габровеца
21 май 2018 18:40
Гост

Явно сте коректор или някакъв трол . В целия свят има личен фалит ,но в БГ. Сме талибани….Личния фалит ще спомогне банките да отпускат кредити с критерий ,а не на всяка цена с цел забогатяване …плюс това лихвите са им свръх големи за социалния статус на българите ,така че са се застраховали стократно. Както и бързите кредити. Щеш -нештеш ще има фалит на физически лица .

Йордан
Йордан
18 май 2018 18:18
Гост

Най-после.

4авдар
4авдар
18 май 2018 11:00
Гост

Предложението на Емил Радев е много разумно.

катебе
катебе
18 май 2018 10:49
Гост

България е и единствената държава без личен фалит. Личния фалит не е алтернатива на абсолютната давност при дълговете, а тлрябва двата института да съществуват паралелно!

5-ко
5-ко
18 май 2018 10:41
Гост

За хармонизацията в законодателството от години си чешат езиците. Но-до там.

Анонимен
Анонимен
18 май 2018 10:42
Гост

Съгласен съм. Само трупат активи колко са загрижени.

Anonimen
Anonimen
18 май 2018 10:40
Гост

Въобще не съм изненадан. България е и на опашката по много европейски критерии.