Масови нарушения на наложена задължителна карантина заради коронавируса, отчете прокуратурата. До момента са образувани 120 досъдебни производства за такива случаи, за които Наказателният кодекс вече предвижда до 3 години затвор и глоба от 1000 до 10 000 лева.

Анализът на данните за последната седмица в петте апелативни района на страната е показал, че най-често нарушенията се извършват от хора, които са поставени под задължителна 14-дневна карантина, след като са се завърнали от чужбина.

Прокуратурата дава за пример жена от бургаския квартал „Зорница“, която след завръщането си от Италия е нарушила карантината, като с двете си деца е посетила сестра си, защото „не се били виждали от години“.

Мъж от Исперих пък нарушил и забраната за напускане на града само в краен случай. Той се върнал от Холандия и също трябвало да бъде под карантина, но полицаите не го открили на адреса му. След като му се обадили, мъжът обяснил, че се намира в свой имот до Тетевен и възнамерявал отново да пътува за Холандия, след което е обявен за общонационално издирване.

От прокуратурата поясняват, че част от започналите разследвания за нарушаване на противоепидемиологичните мерки са срещу тираджии, които след завръщането си в България не изпълняват наложената карантина, а отново поемат зад граница.

Има започнали разследвания и за подаване на неверни оплаквания или заблуждаващи знаци за тревога. Текстът на чл. 326 от НК трябваше да бъде редактиран с приемането на закона за извънредното положение и да включва предаване на невярна информация за заразна болест, като наказанието бъде увеличено на до 3 години затвор. Президентът Румен Радев обаче му наложи вето, с което депутатите обявиха, че ще се съобразят.

Междувременно, вътрешният министър Младен Маринов обясни пред БНТ, че всеки полицай ще може да провери дали гражданин е поставен под карантина, като извършва обикновена справка по ЕГН в национална база данни. Така униформените ще могат бързо да разберат при случайни проверки на улицата дали проверяваният не трябва да е вкъщи под карантина.

Маринов също призна, че основен проблем се явяват хората, които се връщат от чужбина.

„Ще ви кажа какви са нашите притеснения – вследствие на всички мерки, които се взимат в Европа, много наши сънародници предприемат пътуване от държавите, в които работят и се прибират в България. Виждате, че ситуацията в тези европейски страни е доста по-сериозна, с много заразени. Искаме движението на тези наши съграждани да бъде ограничено в рамките на 14-дневната карантина“, каза МВР-шефът. От Националния оперативен щаб пък съобщиха, че в последните две седмици в България са се завърнали около 200 000 души, а само за последното денонощие са пристигнали около 15 000.

В очаквания нов закон за извънредното положение е предвидена възможност за МВР да може да следи и клетките на мобилните телефони на поставените под задължителна карантина.

Междувременно днес Министерският съвет проведе извънредно заседание чрез видеоконферентна връзка, на което реши да забрани износа на предпазни средства, дезинфектанти и всякакви техни производни.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
23 март 2020 15:24
Гост

Голям проблем е за „гражданте“ как не могат да си ходят по родните места през уикенда. Да ги питам лозето, марулите и разсада дали са им по-важни от живота.

Анонимен
Анонимен
23 март 2020 15:22
Гост

Трябва да има начин при установяване на нарушения да се сигнализира своевременно. Онзи ден една бабка вдигна скандал в магазина, че не можела да си купи мая, разбираш ли? В 18.00 часа. Да я питаш за къде се е запътила.

Анонимен
Анонимен
23 март 2020 15:20
Гост

Тази шматка от Бургас сега ли намери да митка и да раздава сувенирчета. Ей, ум царува, ум робува….

Възмутен
Възмутен
23 март 2020 15:18
Гост

Онзи ден ми се наложи да ходя до ж.к. „Дружба“. Пълен фарс! Циганите са си се събрали на тумби около пазара и въобще не им пука.

Анонимен
Анонимен
23 март 2020 15:19
Гост

И ти намери точно къде да се набиеш в шамарите.

Селянин да си е радост
Селянин да си е радост
23 март 2020 15:00
Гост

Казват, че простите са най-щастливи. Те си блеят и си правят каквото си искат. НЕ ги интересува ситуацията, а и често не я разбират

Анонимен
Анонимен
23 март 2020 15:14
Гост

Така е. Но пречат на останалите. А в случая нещата може да излязат извън контрол.

Фестивал на простотата
Фестивал на простотата
23 март 2020 15:00
Гост

Тази госпожичка от Бургас дано се разпознае! Както и пича от Варна. Защото заради тях може да са се разболяли 50 човека. Примерно!

Лола госпожа
Лола госпожа
23 март 2020 14:59
Гост

Направо избеснявам, когато видя такива хора. Направо са за разтрел. Те не мислят. Те трябва официално да се обявят за „прости“, това нов терминд а се въведе в кодекса, да им се забрани да гласуват и така. Да зяпат с плюнка на остата какво правят другите и толкова. Те са зловредни за обществото!

Пешо
Пешо
23 март 2020 18:02
Гост

Те може и да са прости, но ти си неграмотен. Пише се Устата, а не Остане. Да сбъркаш „у“ с „о“няма оправдание…

Филип Е
Филип Е
23 март 2020 14:58
Гост

И седим у дома за да пазим кого? За да си губим времето, а такива елементи да си се разхождат. Танкове да извадят бе, кавалерия.

Гого Е
Гого Е
23 март 2020 14:57
Гост

Полицията да не им цепи басма. В затвора и толкова. Стадо овце. Видели, че отсреща е по-зелена тревата и БЕЕЕЕЕЕ отиват натам. Не мислят, че по пътя има яма…

Кирилов Р
Кирилов Р
23 март 2020 14:57
Гост

Скандализиран съм от поведението на българите. Има съвестни и млади и стари, но има и скандално глупави. Просто нямам думи.

Филипов
Филипов
23 март 2020 14:56
Гост

Ами да, глоби по тази причина. Това е. Глобички. Затворче. Аз не искам подобен лилипут да зарази мой родител

Смокинков
Смокинков
23 март 2020 14:56
Гост

И тази да я наречем патица, дето е отишла при сестра си, сега ли реши да я види? Баш в условията на карантина? И с децата? Колко трябва да ти е сивото вещество?

Давидков
Давидков
23 март 2020 14:55
Гост

Категорично подкрепям именно поради тази причина наложените по-строги мерки. Да те са по-строги. И да, те ще ограничат подобни лумпени.

Руменов
Руменов
23 март 2020 14:54
Гост

Бе хора. Онзи ден го дават един господин как го спира полицията и той разправя, че отивал на вилата да си полее марулите. Марули вика имам и да ги видя… какво да ви кажа. То си е показателно за образователната ни система от десетилетия на какво ниво е. Не може положението да е сериозно, ти да си мислиш за глупости. Те го плюят, той си мисли, че вали.

Кики
Кики
23 март 2020 15:16
Гост

Да, този направо ме разби! Е, сега ще му е спокойно. Марулите са на топло под снега.