Бургаски журналисти излязоха на протест пред Съдебната палата заради две решения на Районния съд в града, с които две местни медии са осъдени да платят обезщетение за вреди на Петър Низамов-Перата. Те настояха Висшият съдебен съвет да вземе отношение.

Решенията (виж тук  и тук) са от 11 януари и с тях съдия Калин Кунчев от Бургаския районен съд осъжда сайтовете burgasnews.com и burgasinfo.com да платят на Низамов компенсация от съответно 500 лв. и 2000 лв. Тя е заради преживян от него дискомфорт в следствие на публикации в двете медии от 13 март 2012 г. Тази в burgasnews.com е озаглавена „Биячите от “Джубокс“ остават зад решетките“, а тази в burgasinfo.com – „Биячите от “Джубокс“ остават в ареста“.

Репортерите издигнаха плакати срещу съдията, постановил двете решения – Калин Кунчев, на които бяха написали: „ВСС, знаете ли как правораздават в Районния съд в Бургас“, „Гробарят на свободното слово работи в Районния съд в Бургас“ и „Съдия Кунчев застана на страната на престъпността“.

Делата, станали повод за протеста на журналистите, са за непозволено увреждане. Те бяха заведени от Низамов заради двете публикации в местните медии, по повод на задържането му побой над охранител в местно заведение. Тогава на Низамов беше повдигнато за това, че в съучастие с още двама души по хулигански подбуди, с особена жестокост, е причинил лека телесна повреда с разстройство на здравето, неопасно за живота на длъжностно лице, при изпълнение на служебните му задължения (престъпление по чл.131, ал.1, т.1, т.9 и т.12, вр. с чл.130, ал.1, вр. с чл.20, ал.2 от НК). На 13 март 2012г. на тримата обвинени за побоя е била определена мярка за неотклонение „задържане под стража“ от Окръжния съд в Бургас и в тази връзка от полицията и Районната прокуратура в града разпространяват прессъобщение. Като от полицията посочват обвиняемите с инициали, а от прокуратурата с трите им имена.

На 16 юли 2013 г. Низамов е окончателно оправдан по делото за побой. И в последствие завежда делата срещу двете медии. От burgasnews.com той иска компенсация от 15 000 лв., а от burgasinfo.com – 20 000 лв. Делата се падат на съдия Кунчев от РС-Бургас.

От решенията му става ясно, че той отхвърля претенциите за парична компенсация в по-голямата им част, като свежда обезщетенията съответно до 500 лв. и 2000 лв. В тях е описано, че разпечатки от двете статии са били донесени на Низамов в ареста и той се е ядосвал, че се пишат неверни и позорящи го факти, които стават достояние на близките и приятелите му, почувствал е унижение и обида. „Не се установява, обаче, че точно заради нея здравословното му състояние се е влошило, както и че същата има отношение към последващите му проблеми със завършване на образованието, още по-вече, че обучението е било прекъснато, поради задържането му под стража. Ирелевантно е обстоятелството дали фирмите на неговата майка са търпели някакви загуби, както и евентуалните здравословни проблеми на последната, тъй като ищецът не разполага с материалноправна, респективно – и с процесуална легитимация, да претендира обезщетение за причинените на трето лице имуществени или неимуществени вреди“, пише още съдия Кунчев.

Той признава за установено, че в статията на burgasnews.com „почти дословно, с незначителни, лексикални корекции, е възпроизведено прессъобщението на ОД на МВР – Бургас“. Но подчертава, че проблемът не е съдържанието, а в заглавието.

„Социалната функция на медиите е да информират обективно обществото за протичащите в него процеси. Предвид това, изискванията към списващите ги журналисти – професионални и етични, следва да са завишени“, се посочва в решението. А след това съдия Кунчев дава примери за това какво би било коректно заглавие на публикация по темата – „Обвинените за побоя над охранител в “Джубокс“ лица остават в ареста“ или „Бургаският окръжен съд уважи протеста на прокуратура-та и взе мерки за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо обвинените за нанасянето на побой над охранител в дискотека “Джубокс“ бургазлии“, и т. н.

Освен това в решението се посочва: „Използваният спрямо ищеца израз “бияч/ите/ от “Джубокс“, от една страна, съдържа клеветническо твърдение /неистинско позорно обстоятелство/ – той да е участвал в побоя над охранителя в дискотеката, с което се вреди на доброто му име в обществото – разпознат е в материала от свои близки и приятели, а от друга – с оглед на негативния смисъл, който се влага при употребата на тази дума от хората, включително и в публикации на медиите – побойник, скандалджия, хулиган, са засегнати честта и личното достойнството на Н.“.

И двете решения на РС-Бургас не са окончателни.

Пред бТВ една от журналистките, участващи в протеста – Боряна Тенчева, изрази следното опасение: „Тези решения ще отворят вратите на всеки криминално проявен към даден момент да съди медии, което ще даде крила на този контингент непрекъснато да завежда дела“.

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
tojoged409
tojoged409
15 април 2023 7:26
Гост

I came here to look for something different. nonetheless, I discovered a tonne of stuff here.
Zaxby’s Breakfast Menu Prices