БСП и ДПС внесоха искане за отстраняване на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, което е подписано от 96 депутати от двете партии. По всяка вероятност още утре то ще бъде обсъдено в пленарна зала, след което ще бъде гласувано.

В специално изявление лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обясни и мотивите на партията за искането – за нарушения на Конституцията и на Правилника на работа на Народното събрание, за многобройни случаи, уронващи авторитета на институцията – председател на НС, за неизпълнение на задълженията и др.

Преди около месец обявихме, че започваме консултации с другите парламентарни групи за обсъждане на мотиви за оставката на председателя на Народното събрание. В този период, още същата седмица, проведохме срещи и консултации – първо с ГЕРБ, които изразиха съгласие с нашите мотиви“, каза още Карадайъ.

По-рано днес от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи аргументите на левицата, с които иска отстраняването на Караянчева: „Първият – непознаване на Конституцията и погазване на Правилника за работа на Народното събрание, който по силата на решение на Конституционния съд е със силата на закон. Второ – поставяне на законодателната власт в подчинение на изпълнителната и превръщане на Народното събрание в придатък към волята на един човек, премиера Борисов. Трето – грубо погазване на правилата на законодателния процес и влошено качество на законите. Четвърто – незачитане на принципите на прозрачност и публичност в работата на парламента и пето – думи, оценки и поведение, рушащи авторитета на институцията“.

Според Нинова още в първите минути на встъпването си в длъжност Цвета Караянчева е показала непознаване на основния закон като е заявила, че депутатите представляват определени райони и избиратели, а в конституцията е записано, че представляват целия народ.

Г-жа Караянчева системно възпрепятства изслушвания и участия на министър-председателя Бойко Борисов в парламента, като връща питанията и въпросите към него без основания“, добави лидерът на БСП като припомни, че премиерът вече цяла година не е присъствал на парламентарен контрол и попита дали някой от депутатите познава подобна практика в законодателен орган на друга европейска държава.

Няма го на промени в кабинета, на актуализация на бюджет, на приемане на бюджет, на изключително важни въпроси“, допълни още Корнелия Нинова и добави, че Караянчева оправдавала липсата на Борисов с неговата заетост, а той „или кара джипа, или прави риалити шоу с министри от пънчета вдън горите тилилейски“.

Сред другите примери, които тя посочи, е и изтеклият в публичното пространство запис, на който глас, силно наподобяващ този на Бойко Борисов отправя обиди към Цвета Караянчева, която вместо да му поиска оставката, го оправдавала. „Заради достойнството на българските жени, освободете поста!“, призова още от парламентарната трибуна лидерът на БСП.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
ала бала
ала бала
14 октомври 2020 18:18
Гост

мотивите за искането: таз е проста кърджалийска п*тка, и не става за шеф на парламента 🙂 който ги счита тези мотиви за правилни, моля да ги подлрепи и тук 🙂

Анонимен
Анонимен
14 октомври 2020 14:14
Гост

А Пеевски кога?

Анонимен
Анонимен
14 октомври 2020 14:11
Гост

С пълно право искат оставката на Цвета Караянчева.

Анонимен
Анонимен
14 октомври 2020 14:11
Гост

Дани да се оттегли с достойнство

Kosta
Kosta
14 октомври 2020 12:45
Гост

В този парламент най-много ме дразнят Лъчо Мозъка, крайно безполезен елемент в парламента. Не се изказва за нищо, но само гласува каквото му каже партията. Също така Цвета Караянчева, но също така и Валери Симеонов!

AnimalMan
AnimalMan
14 октомври 2020 12:44
Гост

Аман от такива като Караянчева.

Olq
Olq
14 октомври 2020 12:43
Гост

И тая дама си повярва. А и навярно има защо. Няма да се изненадам ако се е налапала с маса имоти и какво ли още не и днес и недосегаема

Анонимен
Анонимен
14 октомври 2020 12:43
Гост

Че се е налапала с имоти на ниски цени от Артекс, няма как да ви изненада препдолагам

Ananieva
Ananieva
14 октомври 2020 12:44
Гост

ма те ГЕРБ мине не мине и произведат такава госпожа, която почва да става нагла. Дали ще е Лиляна Павлова, Дали оная скучубра Цецка Цачева, дали сега Цвета…ясно е. Модела е този

Анонимен
Анонимен
14 октомври 2020 14:12
Гост

Естествено. Как ли пък няма да се възползва.

Обретенов
Обретенов
14 октомври 2020 12:42
Гост

Пореден опит да се извличат политически дивиденти. Иначе Караянчева се дескридитира. Няма спор

Анонимен
Анонимен
14 октомври 2020 12:42
Гост

От цялата работа ще изпозлват ГЕРБ да кажат, че това е пряко доказателство, че БСП и ДПС рабоят заедно. Не се заблуждавайте. Ще видите, че така ще кажат, но навсякъде из страната се знае, че ГЕРБ и ДПС са си биз-бизе. Нямаше как иначе Доган да се снабди с тия сарай ако не е гъст с управляващата върхушка

Анонимен
Анонимен
14 октомври 2020 14:13
Гост

ГЕРБ са с всеки, който им свири по свирката.

Анонимен
Анонимен
14 октомври 2020 12:41
Гост

Нищо, че народа го желае това нещо, ГЕРБ и ОП ще кажат, че няма да се поддадат на натиска на опозицията

Анонимен
Анонимен
14 октомври 2020 12:41
Гост

Всички знаем, че целия кабинет и депутатите трябва да си подадат оставките, но уви не се случва.

Анонимен
Анонимен
14 октомври 2020 12:40
Гост

Онези кучета от ОП няма да си оставят току така кокъла и ще искат да се харесват на Борисов до последно. Няма да подкрепят

Анонимен
Анонимен
14 октомври 2020 14:14
Гост

Смеят ли да се опънат на Боко. Той дърпаконците в държавата.

Линкаря
Линкаря
14 октомври 2020 12:40
Гост

Аз подкрепям, но уви няма да мине