БСП ще внесе искане за изслушване на главния прокурор Иван Гешев в Народното събрание.

„Ние не се съмняваме, че искаме оставката на Иван Гешев, но искаме да разберем как ще работи прокуратурата“, заяви депутатът от левицата Антон Кутев. И се обърна към представителите на медиите така: „Събрахме ви днес, за да ви кажем за едно действие по отношение на главния прокурор, което БСП иска да предприеме. Смятаме за необходимо да се организира изслушване на главния прокурор в Народното събрание“.

Той посочи, че става това ще искане да се проведе процедурата по чл. чл. 84, т. 16 от Конституцията. Основният закон предвижда, че „Народното събрание може да изслушва и приема и други доклади на главния прокурор за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика“.

„Целта на това искане за изслушване, за нас тази процедура има за цел да изясни какви са правомощията на главния прокурор и да стартира обществения и политически дебат какви трябва да бъдат. Искаме дебатът за правомощията на главния прокурор да е отвъд Гешев, надяваме се в процедурата за изслушването вече да не е той“, заяви Кутев.

Той посочи и друга цел на искането за изслушване на главния прокурор от депутатите:  „Тук конкретно говорим за това как се свързва дейността на прокуратурата от последните няколко месеца с презумпцията за невинност. Може ли да бъдат произнасяни присъди, кога могат и как могат да бъдат без решение на съда. Как се нарушава свободата на кореспонденцията, може ли и кога може да се изнася кореспонденция и какво оправдава личните чатове, изнесени в публичното пространство. Как си взаимодействат властите? Според Конституцията те са разделени. Искаме да уточним кога може главният прокурор да дава политически оценки, кога не. Това са въпросите, които предстои да се решат в нашето общество“. 

Наскоро главният прокурор беше в Народното събрание, тъй като се приемаха годишните доклади на съдилищата и държавното обвинение за 2019 г. Тогава той говори пред депутатите за приоритетите си, но нито един от тях не му зададе въпрос.

Днес от левицата обясниха, че не са поставили такива, тъй като е отчитано времето, през което на чело на прокуратурата беше Сотир Цацаров, а Гешев встъпи в длъжност през тази година.

От прокуратурата заявиха за „Лекс“, че веднага след като има решение на парламента, ще спазят институционалния ред.

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Джони
Джони
22 юли 2020 15:07
Гост

Какво има да му изслушват на кооператорския труженик? Ще си излее плювнята, че се бори с олигархията, докато взема пари под масата и дава интервюта от село Неизвестно, докато си мери каскета до някоя озлочестена баба пред камерата. А от ГЕРБ ще му ръкопляскат.

Stratiev
Stratiev
22 юли 2020 12:34
Гост

Гешев кога ще повдигне обвинения на Влади Горанов?

Димитрова
Димитрова
22 юли 2020 12:34
Гост

БСП са ненормални. Но и каскета си е за уволнение

Анонимен
Анонимен
22 юли 2020 12:34
Гост

Според мен трябва да се направят сериознио реформи в съдебната система и да се назначат на постове хора, които не са ангажирани политически

Анонимен
Анонимен
22 юли 2020 12:33
Гост

Абослютна грешка е Гешев да е главен прокурор. Абсолютна грешка

Анонимен
Анонимен
22 юли 2020 12:33
Гост

Пълен профан е Гешев и аз не подкрепям протеста, но подкрепям искането да се маха

Анонимен
Анонимен
22 юли 2020 12:33
Гост

Да бе ние сме наясно, че го играе обективен, но е факт за всички, че не иска да проверява ГЕРБ

Пенова
Пенова
22 юли 2020 12:32
Гост

Този не е редно изобщо да влиза нито в парламент, нито където и да било

Кънчо
Кънчо
22 юли 2020 12:32
Гост

Какво да му слушаш. Ченге

Ники
Ники
22 юли 2020 12:30
Гост

Аууууууууу…в НС ще блесне слънце!

People
People
22 юли 2020 12:30
Гост

Да вземе да залязва вече, че на всички ни писна от него.

Singer
Singer
22 юли 2020 12:29
Гост

Антон Кутев искал да разбере как ще работи прокуратурата. Да не си мисли, че случайно ще си промени начинът на работа. Старата песен на нов глас.

Бисер
Бисер
22 юли 2020 12:26
Гост

Гешев, ВЪН! Няма нужда от такъв човек и прокурор като теб.

Turist
Turist
22 юли 2020 12:26
Гост

Толкова е дебелокож. Я да се маха, тамън ще има повече време за селски туризъм.

Anonimen
Anonimen
22 юли 2020 12:25
Гост

Какво има да му слушат брътвежите на този? Вечно излиза от положение с някакви нелепи обяснения.

Jaki
Jaki
22 юли 2020 12:24
Гост

Гешев ако има малко доблест, ще си подаде оставката.