Британският футболен хулиган Мейсън Кристофър изтърпя в ареста присъдата си от 4 години затвор за убийството на абитуриента Емил Ботев още преди да е влязла в сила. От Върховния касационен съд (ВКС) съобщиха днес, че окончателно е потвърдено решението на Софийския апелативен съд, който през март осъди Кристофър на 4 години затвор за убийството на Ботев при превишаване на пределите на неизбежната отбрана.

Емил Ботев беше убит на 10 юни 2014 г. при масово сбиване между две групи младежи в столичния кв. „Горубляне“. Англичанинът, който пребивавал постоянно в България, бил повикан да се включи в мелето и пристигнал от кв. „Дружба“, като бил единственият въоръжен с нож участник в боя. Според обвинението той е нанесъл удари с нож в сърцето и корема на Ботев, от които момчето е починало, въпреки че е било откарано в болница от свои приятели.

Още на 11 юни 2014 г. Кристофър е арестуван и остана зад решетките до края на делото. По информация на „Лекс“, чужденецът ще бъде освободен, след като ВКС отказа да увеличи наказанието му от 4 години затвор, което той вече е изтърпял. Адвокатите на роднините на починалия Ботев и прокуратурата искаха Кристофър да бъде признат за виновен за умишлено убийство или поне да бъде увеличено наказанието му.

Делото в Софийския градски съд (СГС) приключи за по-малко от година и през март 2015 г. англичанинът беше осъден на 4 години затвор, като първата инстанция също прие, че той е действал при превишаване пределите на неизбежната отбрана. След това присъдата беше потвърдена от САС, но върховните съдии два пъти връщаха делото за ново разглеждане. Преди 4 месеца апелативният съд потвърди наказанието от 4 години затвор, но увеличи на 200 000 лева обезщетенията, които Кристофър трябва да плати на родителите на убитото момче.

Всички инстанции бяха категорични, че чужденецът се е отбранявал при фаталния инцидент. Той е бил преследван и бит от групата, в която е бил Ботев, като сблъсъците между младежите се развили на няколко места в Горубляне. Накрая Ботев подгонил Кристофър, настигнал го и тогава чужденецът се обърнал и го наръгал с ножа си. В решението на ВКС се казва, че ясно са установени и травмите, които е имал англичанинът, като той самият е казал, че е бит с метални пръти. Върховните съдии обаче подчертават, че „някак е пропуснато да се прояви достатъчно усърдие за намиране и изземване на пръти, с които подсъдимият твърди, че е бил бит от преследвачите си“.

Според съда целта на групата младежи, в която е бил убитият, е била да догонят и да се саморазправят с Кристофър, след като веднъж вече са се били с негови приятели и са надделели в сблъсъка. ВКС е съгласен, че Кристофър е действал умишлено, но това според съда не е основание да не бъде съден за убийство при превишаване на пределите на неизбежната отбрана.

„Тази разпоредба позволява наличие на умисъл на действията при осъществяване на активна защита срещу непосредствено противоправно нападение, в конкретния случай срещу личността на дееца“, се казва в решението на съдиите Галина Захарова – председател на състава, Теодора Стамболова – докладчик по делото и Татяна Кънчева. В хода на делото стана ясно, че британецът е с чисто съдебно минало, но срещу него има висящи дела за футболно хулиганство.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Минувач
Минувач
10 юли 2018 13:09
Гост

Самият факт, че подсъдимият носи хладно оръжие е достатъчно красноречив. Не напразно прокуратурата преди време искаше по-тежко наказание.

Фен
Фен
10 юли 2018 13:04
Гост

Англичанинът бил с чисто досие, но пък имал висящи дела за футболно хулиганство. Очевидно е избягал от родината си, за да не го осъдят. Идва тук и продължава да хулиганства. Въобще – вид рецидивист и затова тази присъда е ниска.

Минувач
Минувач
10 юли 2018 13:17
Гост

Сигурен съм, че ако българин беше извършил подобно нещо в чужбина нямаше да се размине така лесно.

Анонимен
Анонимен
10 юли 2018 12:51
Гост

Съгласна съм, че няма наличие на умисъл на действията при осъществяване на активна защита от страна на Мейсън Кристофър. Но все пак за убийство 4 години присъда ми се виждат малко.

Колега
Колега
10 юли 2018 12:57
Гост

Магистратите спазват в случая нормативната разпоредба. Освен това убийството не е предумишлено и има смекчаващи вината обстоятелства. Той е действал при самозащита.