Братът на бившия член на Висшия съдебен съвет Димитър Узунов беше избран за председател на окръжния съд в Благоевград. Петър Узунов беше единствен кандидат за поста, той беше подкрепен от осем от членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС), а двама бяха против – Атанаска Дишева и Олга Керелска.

Голяма част от изслушването на Узунов беше посветена на проблемите с командироването, които предизвикват напрежение в Благоевградския съдебен район.

Петър Узунов беше попитан на какво се дължи напрежението в района, на което той отговори, че то се е създало с времето и когато е започвал работа в съда, не е имало такова.

„В последните години основен източник на напрежението е застоят в кариерното развитие на колегите. Много районни съдии имат стаж и възраст, близък до моя и светлина в тунела не се вижда. Надявам се с финализиране на конкурсите този източник на напрежение да изчезне. И заради това колегите се обърнаха и вторачиха в командироването. Имат своите основания, но не е във възможностите на ръководството на окръжния съд да реши проблема с командироването“, каза Узунов.

Друга причина за влошените отношения, по думите му, е непълноценната комуникация. Според Узунов с разговори и обсъждания проблемите може да бъдат туширани. „Не сме се събрали по любов, а да работим, не виждам пречки да се постигне добър микроклимат и да ходим на работа с удоволствие, но са нужни усилията на всички. Всички имаме вина и всеки трябва да даде своя дан“, каза още Узунов.

Олга Керелска го попита каква е процедурата по командироване в ОС-Благоевград. Петър Узунов обясни, че окръжният съд уведомява районните съдилища, че има такава необходимост. Съдиите подават молби да бъдат командировани и после всички те се изпращат на председателя на Софийския апелативен съд и той решава кого да командирова. „Преценката му е суверенна и не мога да имам забележки и още по-малко вмешателство. Органът по командироването сам взема решенията. Ние се явяваме като потребители на услугата на командироването, в момента имаме петима командировани магистрати“, каза Узунов и допълни, че се очаква да приключи конкурсът за повишаване в окръжните съдилища. Той посочи още, че неефективните конкурсни процедури са довели до напрежение и заради това е заложено на командироването. Но непредпочитането на едни за сметка на други магистрати, пак създава конфликти.

В отговор на въпрос той заяви, че би предложил съдии да се командироват на ротационен принцип и така ще имат възможност да натрупат опит. Узунов каза, че не е правил опит общото събрание на ОС-Благоевград да обсъжда качествата на съдиите, кандидати за командироване, според него това всъщност може да породи още проблеми.

Той беше попитан дали би предприел действия във връзка с командироването на съдия от почти седем години. Узунов заяви, че няма да стори това само защото периодът е дълъг.

Друг въпрос, който му беше зададен, беше свързан с проведеното общо събрание на ОС-Благоевград за изслушването му по повод кандидатурата му за председател.

На него са присъствали 18 магистрати – 11 титуляри (един от които е бил самият Узунов, а другият – неговата съпруга, която също е съдия в ОС-Благоевград), двама председатели на районни съдилища и петима командировани съдии. Заключението на събранието е, че Петър Узунов е подкрепен от всичките 18 съдии. По закон обаче командированите и шефовете на РС не участват в гласуването. В тази връзка Олга Керелска го попита как си обяснява, че на събранието не са присъствали голяма част от магистратите от окръжния съд в Благоевград.

Петър Узунов обясни, че съдиите в ОС-Благоевград са 20, 11 от които са били на събранието. Петима са отсъствали по уважителни причини като самият той е разговарял с тях и знае защо се налагало да отсъстват. За останалите четирима не е ясно защо не са били.

По време на дебата председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков заяви, че ще подкрепи Узунов, който отговаря на всички изисквания за председател – дългогодишен съдия, започнал е като районен, после е повишен в ОС-Благоевград и макар да няма административен опит, ръководството му е възлагало определени процедури. Чолаков каза още, че Петър Узунов е подкрепен и от общото събрание – 9 (без самия Узунов и съпругата му) от 11 присъстващи са го подкрепили.

Олга Керелска беше на обратната позиция. Според нея Петър Узунов не предлага нова визия за управлението на съда и не е направил нищо за потушаване на напрежението. Керелска каза още, че е останала неудовлетворена от отговорите за командироването като чувала само, че това било работа на председателя на САС. „Останах с впечатлението, че Петър Узунов много трудно възприе идеята, че въпросът за командироването може да стане по друг начин – общото събрание да каже – имаме 2-3 трима кандидати, най-подготвен е този и предлагаме той да бъде командирован. Неглижира се тази възможност и липсата на идея, че нещата могат да станат по този начин ме смущава“,  каза Керелска.

По отношение на общото събрание тя изтъкна, че съдиите, които са били в отпуск, са могли да го прекъснат, за да отидат на изслушването и да си кажат становището.

Атанаска Дишева също каза, че няма да подкрепи Петър Узунов, защото е използвал общи формулировки и принципни съображения, без конкретни идеи, отговорите му били плахи, внимателни, със стремеж да не се каже нищо конкретно и да не се засегнат нечии интереси.

По отношение на командироването, Дишева изтъкна следното: „Петър Узунов не споделя идеята, че председателят може да има значителна роля при преценката кой да бъде командирован. Становището му, че от председателя на ОС-Благоевград нищо не зависи, а решенията се вземат от административния ръководител на САС показва няколко неща – абдикиране от отговорност, предварително изразен отказ от комуникация с председателя на САС“. Дишева напомни, че по закон административният ръководител може да поиска от СК на ВСС да прекрати командироването на даден съдия. Тя допълни, че не е чула конкретни предложения за това как да бъде разрешено напрежението в района, кога и как е възникнало.

„Той проявява характер на благ човек – в най-широк и положителен смисъл, но за този район това далеч не е достатъчно“, каза Дишева.

Боян Магдалинчев беше категоричен, че ще подкрепи Петър Узунов, защото познава проблемите и проявява толерантност. По думите му чест прави на кандидата, че не е искал вземе отношение за възникването на напрежението. Магдалинчев заяви, че то е с много голяма давност, възникнало още през 1992 г. при друг председател на съда.

Даниела Марчева също каза, че ще го подкрепи, защото е проявил толерантност и обективност, а и по думите ѝ неизбирането на председател няма да доведе до разрешаване на проблемите в този район. Според Марчева командироването е комплициран въпрос, но административните ръководители не носят вина за него. Последиците от дейността на кадровия орган не може да са отговорност на председателите на съдилища, каза Марчева. „Не ми е известно колегата Узунов да е причина за междуличностния конфликт. Имам усещането, че негативното отношение към колегата е вследствие на това, че е брат на бивш член на ВСС. Това е субективно и не би следвало да позволяваме при преценка на качествата му, да се проявява субективизъм“, каза Марчева.

След което СК на ВСС избра Петър Узунов за председател на ОС-Благоевград.

36
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
13 юли 2022 9:42
Гост

Що е маке все е л..но.

Анонимен
Анонимен
12 юли 2022 18:35
Гост

1992 г. ??? Магдалинчев още не може да спре да се сравнява с тогавашния председател и да страда….

ескимос
ескимос
12 юли 2022 22:03
Гост

да поясним – бай Боян визираше Елена Авдева, доскоро съдия в НК на ВКС, навремето тя направи П.Узунов младши съдия, беше взела страха на всички сегашни „герои“, трепереха и се криеха като мишоци от нея, включително и бай Боян, който в нейно присъствие съвсем не беше толкова храбър и „отворен“ както сега, тогава той беше невзрачен и семпъл селски районен съдия в Г.Делчев, преди Партията и ДС да го парашутират във ВАС

поредното измислено извинение за още от същото
поредното измислено извинение за още от същото
13 юли 2022 13:15
Гост

Каква Авдева , какви 5 лева, като повечето съдии в районните съдилища, нито са виждали, нито са работили с нея , какви проблеми от 92г. пък измисли Магдалинчев ?! Част от съдиите дори не са били съдии тогава, а самят кандидат и повечето окръжни съдии са били назначени именно от съдията Авдева при това без конкурс и в РС и в ОС !Поредното измислено „извинение“ за разделяне на съдиите на порения съвет за да се сервира още поне 5 години от същото….

Слънце
Слънце
12 юли 2022 15:37
Гост

Продължавам да твърдя, че съдилищата в България трябва да се отдават на концесия на нещо като добре познатите работническо-мениджърски колективи.

Луна
Луна
12 юли 2022 20:41
Гост

Това отдавна е факт. Даже наскоро и ВСС беше отдаден на такъв работническо-мениджърски колектив, съставен изключително от съответни мениджъри

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
13 юли 2022 17:02
Гост

защо на концесия, а не направо касова или масова приватизация? Първи Частен Съд АД, например. или районните съдилища да са ООД-та, а окръжните вече да са АД-та.

Психея
Психея
12 юли 2022 13:45
Гост

Как нито един съдия в ОС-Благоевград не е изразил отрицателно мнение за съдия Узунов – нима тези комити и воеводи, които иначе непрекъснато се карат помежду си и водят пунически войни, са били „страхувани“ или са се притеснявали да изразят мнение? Очевидно не е така.
Само защото е брат на Дим.Узунов – нима това не е дискриминация?
Не чух никакви аргументи против собствените качества на кандидата. Всичко останало е опит да се придаде благовидност на мотиви, които очевидно не са годни да се обявят публично, защото бихи били укорими.

брат
брат
12 юли 2022 20:43
Гост

Да си нечий брат, не е нещо особено. Друго е да си брат на Човека на Бойко…

и кой точно да го направи
и кой точно да го направи
13 юли 2022 13:19
Гост

А Кой точно да го направи?Командированите или назначените с подкрепата на кандидата председатели на РС?От събранието отсъстват всички най-старши наказателни съдии, многкратно писали до Съвета за множесвто проблеми в ОС, което само по себе си е достатъчно показателно и красноречиво, но само ВСС не го разбра и съдията Марчева, разбира се.

аморе мио
аморе мио
12 юли 2022 13:21
Гост

Активната комуникация със съдиите от района само по вайбър

Двоен аршин
Двоен аршин
12 юли 2022 13:19
Гост

Много ме кефи как се играе с двойния аршин, когато ни е удобно говорим, че всичко е общи формулировки, без конкретни идеи и т.н. Но в една друга процедура преди няколко дни, където се прокламираха общи политически съждения, субективни оценки, тези без доказателства, някакви журналистически изводи и т.н тогава всичко беше ок. Нещо много ми идват такива хора на мен.

Нищо ново под слънцето
Нищо ново под слънцето
12 юли 2022 13:10
Гост

Какво да се чудим, само такива редки л….а

Сатовча
Сатовча
12 юли 2022 12:57
Гост

Честита победа, приятели, и наздраве След няколко месеца и Димитър Узунов ще оглави Административен съд Благоевград Ще бъде световен прецедент – двама братя да са съдебни шефове в един и същ съдебен окръг, но който си го може, си го може Радостното хоро вече се вие на площада, а враговете газ п**аят Ура Да живее България!!!

Анонимен
Анонимен
13 юли 2022 17:08
Гост

Чолаковщината е заразителна

Съдия
Съдия
12 юли 2022 12:50
Гост

Нека е за добро на целия регион . Не познавам човека, но изглажда умерен. След всичките неща, случили се в този съд и отношенията им с районния съд в града за изминалите години е добре да има промяна. Факта, че никой друг не иска да заеме тази позиция е показателен за много неща. Успех !

Михаил
Михаил
12 юли 2022 12:16
Гост

Точният човек, който ще разреши проблемите с командироването.

Чочо
Чочо
12 юли 2022 12:17
Гост

Съмнява ме. Те само обещават, докато не ги изберат.

Пациент
Пациент
12 юли 2022 12:05
Гост

Ах, тия проблеми с командироването! Ще го докарат до там, съдия в Благоевград да не иска да стъпи

Неизвестен
Неизвестен
12 юли 2022 12:03
Гост

абе, кога ще го сменят тоя ВСС

Пешо
Пешо
12 юли 2022 12:03
Гост

Драма голяма! И го казвам без ирония!

Магдалена Георгиева
Магдалена Георгиева
12 юли 2022 12:02
Гост

Ще ми е интересно да науча подробности от изслушването

Христосков
Христосков
12 юли 2022 12:01
Гост

Откак се помня в този съд само проблеми има

Щерев
Щерев
12 юли 2022 12:18
Гост

Така е. Дано сега нещата да се променят.

с кой
с кой
12 юли 2022 12:51
Гост

С кой да се промени, с брата, подкрепен от досегашното ръководство ли?!

Христо
Христо
12 юли 2022 12:00
Гост

А дали случайно няма друг кандидат освен Узунов-брат

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
13 юли 2022 17:04
Гост

няма! единствен и най-достоен от всички представени кандидати.

Тити
Тити
12 юли 2022 12:00
Гост

Браво! Желая му успех.

Скептик
Скептик
12 юли 2022 12:00
Гост

Хвала на Атанаска Дишева и Олга Керелска.

ВКС
ВКС
12 юли 2022 13:48
Гост

Да, браво на Керелска- демонстрира как 5 години не намери време да прочете Закона за съдебната власт и в случая разпоредбата на чл.85, ал.2 ЗСВ. Беше жалка картина как се опита да се измъкне от ситуация.
Върховен съдия. Без коментар.

Съдия ОС
Съдия ОС
12 юли 2022 23:27
Гост

А ти намери време да прочетеш чл.85, ал.1 ЗСВ. Председателите на РС не са част от Общото събрание на съдиите от ОСъд. Това,че могат да присъстват не ги прави част от Общото събрание, заради което и не могат участват в гласуването, както са направили в случая. Жалко е,че се пише без да се разбира.

Анонимен
Анонимен
12 юли 2022 11:59
Гост

То само командироването да предизвикваше напрежение в Благоевградския съдебен район, добре щеше да е

Георги Георгиев
Георги Георгиев
12 юли 2022 11:58
Гост

Абе, други магистрати, освен братя Узунови няма ли Благоевградски регион

Дарина
Дарина
12 юли 2022 11:57
Гост

Леле, каква НЕизненада!

Мики
Мики
12 юли 2022 12:01
Гост

Напълно очакван резултат.

Бре,бре
Бре,бре
13 юли 2022 0:30
Гост

Братът се оправи с Лудата в Сандански, ще оправи и Лудите в Благоевград. Не е за подценяване. Навремето в София не успяхме да се оправим с него