Хора от администрацията на Висшия съдебен съвет (ВСС) изпитват страх и категорично отказват временно да заемат длъжността главен секретар. Това каза днес представляващият съвета Боян Магдалинчев.

Повод за репликата му беше предложението за освобождаване на досегашния и.д. главен секретар на ВСС Николай Найденов и определянето на нов. На 23 януари 2020 г. Найденов е подал молба за напускане, считано от 31 януари, като иска трудовото му правоотношение да бъде прекратено по взаимно съгласие. Магдалинчев поясни, че Николай Найденов е намерил ново поприще за развитие. По информация на „Лекс“ той се мести в антикорупционната комисия.

Същевременно Боян Магдалинчев предложи за временен главен секретар да бъде определен Васил Пеловски, който от около година е главен експерт в правната дирекция, работи в отдела за обществените поръчки. Преди това пет години е бил директор на правната дирекция в Министерството на спорта.

Много трудно намерих човек, който да даде съгласие за това, като част от причината е в нас. Хората, на които предложих, изпитваха страх да заемат длъжността“, поясни Боян Магдалинчев като от думите му стана ясно, че единствено Пеловски се е съгласил.

Защо служители изпитват страх за заемане на длъжността? Притеснително е да се чуе такова нещо. Това ще бъде четвъртият човек, който ще назначаваме за главен секретар“, попита Атанаска Дишева.

Георги Кузманов репликира, че не сега е времето за тази дискусия.

Дишева отговори, че точно сега е времето. „Около 40 души от администрацията са напуснали по време на нашия мандат, т.е. всеки четвърти служител, в голямата си част на експертни длъжности, а не на технически, напускат. Защо това се случва? Сега е времето на този дебат, защото е излишно да се лъжем, че може да работим без администрация, която е професионална, експертна, лоялна и мотивирана да работи в този орган“, каза Дишева.

Боян Магдалинчев обясни, че е говорил с няколко директори на дирекции. „Усетих чувство на страх да започнат тази работа и те категорично отказаха“, добави той.

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков на свой ред каза, че 40 души да напуснат е много. „Това е индикация за проблем в работата на ВСС и ако има такъв, ние трябва да решим какво правим“, посочи Чолаков.

Даниела Марчева изрази съжалението си от напускането на Николай Найденов. „Въпреки че сме имали различни позиции по някои въпроси, спорили сме, той винаги е бил с мисълта да си изпълни задълженията. И с известно колебание бих гласувала за напускането му“, заяви Марчева с уговорката, че е напълно наясно, че оставката е личен акт. Тя добави, че има впечатления от работата на Васил Пеловски. Определи го като енергичен, компетентен млад човек и добави, че точно такъв е необходим на съвета.

Дишева пък каза, че не е имала възможност да работи с Пеловски и заради това е редно членовете на съвета да го видят. Имам въпроси, които искам да му задам, каза Дишева.

Оказа се обаче, че в момента Пеловски е в отпуск и е в чужбина. Ще бъде на работа в понеделник, когато може да поеме функциите на главен секретар.

Шефът на ВАС добави, че би било добре да го видят, но понеже съветът е в безизходица и няма как да остане без главен секретар. Той също благодари на Николай Найденов.

В този ред на мисли Боян Магдалинчев поясни, че скоро ще бъдат обсъдени кандидатурите на двама души за главен секретар, които подадоха документи за участие в обявения още през лятото на миналата година конкурс. Представляващият съвета допълни, че вчера са пристигнали последните документи, които комисията е изискала и скоро ще се произнесе по допустимостта на кандидатурите и изслушването им.

Николай Найденов беше освободен, а с 18 гласа „за“ и един „против“ от понеделник Васил Пеловски поема задълженията на главния секретар.

Боряна Димитрова замени Пламена Цветанова в Съвета за партньорство

Боряна Димитрова замени Пламена Цветанова като представител на ВСС в Съвета за партньорство. Решението беше взето на днешното заседание на Пленума. Причината е, че Цветанова напусна, а вчера беше назначена за заместник-главен прокурор.

Според наредбата ВСС има трима представители в съвета – освен Димитрова, те са Пламен Найденов и Вероника Имова. Останалите членове са представители на съсловните организации и както и шестима магистрати, които не са част от такива организации.

Първото заседание на съвета е насрочено за 3 февруари 2020 г.

Проект на наредба предизвика спор във ВСС

Проектът на наредбата за утвърждаване на образците на заповед за изпълнение, заявление за издаване на заповед за изпълнение и други книжа във връзка със заповедното производство предизвика спор на днешното заседание на ВСС.

Кадровиците трябваше да съгласуват проекта, изготвен от Министерството на правосъдието. Предложението на правната комисия беше да се даде положително становище с две идеи за редакции. Едната в самата наредба, където да се запише, че заявлението за издаване на заповед за изпълнение може да се подава и по електронен път. А другата – в чл. 425, ал. 1 от ГПК да се допълни следното: „Министърът на правосъдието издава наредба, с която утвърждава образци на заповед за изпълнение, заявление за издаване на заповед за изпълнение и другите книжа във връзка със заповедното производство и електронен формуляр по чл. 410 ГПК“.

В тази връзка Даниела Марчева отправи серия от въпроси към Олга Керелска, която беше ръководител на проекта „Доразвитие и централизиране на порталите в сектор „Правосъдие“ за достъп на граждани до информация, е-услуги и е-правосъдие“: има ли техническа възможност заявленията да се подават по електронен път и всъщност дали е технологично предвидено, как се съобразява местната подсъдност, когато се подават чрез електронния портал, как се идентифицира заявителят, с електронен подпис ли ще става или по друг начин, в какъв формат трябва да бъде заявлението и т.н.

Марчева напомни, че в края на 2019 г. чл. 410 ГПК беше изменен и в ал. 3 беше записано, че когато вземането произтича от договор, сключен с потребител, към заявлението се прилагат договорът, ако е в писмена форма, заедно с всички негови приложения и изменения, както и приложимите общи условия, ако има такива.

В тази връзка тя попита как се изпраща договорът по електронен път и дали въобще е предвидена такава възможност.

Олга Керелска ѝ обясни, че проектът вече е приключен, че има такива възможности, че системата започва да се тества и в началото разбира се може да възникнат технически проблеми, които своевременно ще бъдат отстранявани. Тя допълни, че когато е обсъждан със съдилищата, от там са казали, че електронното подаване на заявлението трябва първо да бъде нормативно уредено.

Атанаска Дишева пък предложи ВСС да изслуша Валери Михайлов, който е бил член на ръководния екип на проекта и може да отговори на всички технически въпроси.

Намеси се Цветинка Пашкунова, която напомни на колегите си, че става дума за съгласувателна процедура. Тя каза и друго – на 12 декември м.г. ВСС единодушно е изразил положително становище по проекта на Наредба № 6 от 2008 г. за утвърждаване на образците на заповед за изпълнение, заявление за издаване на заповед за изпълнение и други книжа във връзка със заповедното производство, издадена от министъра на правосъдието, като отново е препоръчал да се предвиди подаването на заявление по електронен път.

Пашкунова каза и друго – когато пристигнал сегашният проект, тя е помолила членовете на съвета, които се занимават с гражданско право, да го прегледат и да дадат становище. Единствено Керелска се отзовала.

Марчева заяви, че ще подкрепи проекта на правосъдното ведомство, но предложи идеите за промени в ГПК и наредбата да се изпратят на комисията по информационни технологии, която да отговори на въпросите дали има техническа възможност за реализирането им, после отново да мине през правна комисия и едва тогава ВСС да гласува.

Когато има сериозни въпроси, би трябвало членовете на ВСС да бъдат добросъвестни и предварително да ги подлагат на обсъждане. Несъстоятелни са въпросите дали се знае дали технологично е уреден въпросът кой ще подава, как ще подава и дали е съобразена местната подсъдност. Изненадана съм от абсурдността на въпросите. Проектът е приключен. Г-жа Пашкунова каза, че е поканила специалистите по гражданско право да изложат мнението си. Подкрепете тези предложения, за да не спираме работата“, заяви Керелска.

В крайна смета с 4 на 17 гласа предложението на Марчева въпросът да се отнесе към комисията по информационни технологии беше отхвърлено, а със 17 на 4 гласа беше подкрепено становището на правната комисия.

13
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
10 януари 2021 22:00
Гост

Е как ще го е страх Васил Пеловски. Майка му е небезизвестната Даниела Пеловска и си има подкрепа открай време.

Мануела Тошева
Мануела Тошева
08 февруари 2020 22:10
Гост

Олга Керелска като съдия във ВКС прие акт за незаконородена с който тя измести от наследството майка ми изплатила почти апартамент в Лозенец и построила вила! Аз единствена се обявиха против приемането й във ВСС с жалба!

Анонимка
Анонимка
30 януари 2020 22:44
Гост

Найденов без конкурс в КПКОНПИ.

Анонимен
Анонимен
30 януари 2020 15:56
Гост

Аре всички на психолог при Гешев!

Анонимен
Анонимен
30 януари 2020 15:10
Гост

Рибата се вмирисва откъм главата. При такова масово напускане проблемът винаги е в ръководството. Макар че не вярвам да е по-зле отколкото при ДУ

Анонимен
Анонимен
30 януари 2020 14:29
Гост

Напускането на хора от администрацията е индикация за проблем в работата на ВСС. Ама те нали само за кариерни бонуси си мислят.

страх
страх
30 януари 2020 14:29
Гост

Страхът е повсеместен, не е само за главен секретар. Някои от ВСС вечно се оправдават с администрацията, напрежението е толкова голямо, че хората накрая напускат. Чолаков, който е по-страничен човек, защото не е всеки ден там, правилно предлага да се провери за какво става дума.

не само
не само
30 януари 2020 14:32
Гост

Ама защо си мислиш, че е само този ВСС. Според мен хората започнаха да се напрягат и страхуват още при предходния, който беше пълен с некомпетентни хора. Дойдоха тези със свръх самочувствие и нещата станаха нетърпими. Резултатът – 40 напуснали

времена и нрави
времена и нрави
30 януари 2020 14:33
Гост

Най-хубаво си живеехме при Иван Колев и Георги Шопов – купони, забавления, шегички. Беше супер

Анонимен
Анонимен
30 януари 2020 14:19
Гост

То си е за страх. Това е много отговорен пост. Магдалинчев какво толкова се учудва?

Анонимен
Анонимен
30 януари 2020 14:24
Гост

Николай Найденов естествено, че ще отиде в антикорупционната комисия. Сладка работа в сравнение с досегашната му.

Анонимен
Анонимен
30 януари 2020 14:19
Гост

Много интересен дебат се е оформил. Ми да си направят изводите. Дали се държат добре със служителите. Какво изискват от тях.

Анонимен
Анонимен
30 януари 2020 14:31
Гост

Сит на гладен не вярва. То даването си има край. Не може да те изцеждат като лимон и ти да стоиш безучастно.