Процедурата за избор на нов главен прокурор трябва да бъде открита възможно най-рано, а следващият обвинител №1 трябва да е от съдебната система, но не задължително прокурор. Това мнение изрази днес представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев след среща с президента Румен Радев.

Както вече е известно, тази седмица държавният глава провежда консултации с представители на съдебната и изпълнителната власт по повод предстоящия избор на нов главен прокурор.

Мандатът на Сотир Цацаров изтича на 10 януари 2020 г. По закон процедурата за избор на негов наследник може да започне най-рано на 10 юли, а най-късно – на 10 септември.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев е на мнение, че тя трябва да започне възможно най-рано, защото процесът е дълъг. И обясни какво има предвид. В четири поредни заседания на Пленума на ВСС, след старта на „състезанието“, се внасят номинации. Следва 14-дневен срок за представяне на концепции от кандидатите. После е необходимо време на неправителствените организации, висшите учебни заведения и др. да представят становища за кандидатите и чак след това се насрочва изслушване и избор. „Идеята е обществото да е информирано и затова колкото по-рано бъде открита процедурата, толкова по-добре. Мандатът на настоящия главен прокурор изтича на 10 януари догодина. Ако не открием по-рано процедурата, означава да създадем усещането, че се прибързват нещата“, каза Магдалинчев.

Що се отнася до това дали следващият главен прокурор трябва да бъде от средите на държавното обвинение, каквото е мнението на председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков, то Магдалинчев има малко по-различно виждане. Според него приемникът на Цацаров трябва да бъде човек от съдебната система, професионалист, който има поглед върху нещата в дълбочина.

Г-н Цацаров беше съдия преди това, но той не се справя никак лошо с дейността си като главен прокурор. Много са големи очакванията към прокуратурата и главния прокурор“, заяви Магдалинчев. И призна, че си е направил анализ и установил, че от 1991 г. насам няма главен прокурор, който да излиза от редиците на държавното обвинение.

Иначе представляващият ВСС сподели, че с президента Румен Радев са обсъдили най-общо процедурата и правилата. В отговор на въпрос Боян Магдалинчев каза, че консултациите са необходими и в никакъв случай независимостта на съдебната система не е накърнена с тях.

В разговора с президента изобщо не се засегнаха конкретни имена и личности. И дума не е споменал за конкретна личност. Не усетих държавният глава да се намесва в избора на главен прокурор. Президентът иска да получи информация има ли нужда да се променят някои неща с оглед нуждите на съдебната система. Поставиха се само институционни въпроси – как стоят нещата и отношенията. Аз държа на институционалното отношение, т.е. когато това може да се прави, не е нито нещо лошо, нито отрицателно качество. Желателно е повече институционални отношения да се поддържат. Независимостта на съдебната власт не е накърнена, че се проведоха разговори в тази насока. Нищо конкретно, само най-общи неща обсъждахме“, поясни Магдалинчев и напомни, че държавният глава има определено правомощие по отношение на тримата големи в съдебната система на финалната права, като издава указ за назначаването им.

Президентът е посочил, че спазването на законовите критерии и прозрачността на цялата процедура по избора ще бъде най-доброто начало за мандата на следващия главен прокурор. „Консултациите, които инициирах, са в интерес на обществото, което е с изострена чувствителност към справедливостта в правораздаването. Не бива да има и сянка за задкулисие в процедурата по избора, защото това ще рефлектира върху доверието към прокуратурата в следващите седем години“, е казал още Румен Радев, съобщиха от пресслужбата на държавния глава.

И в този разговор е била обсъдена темата за механизъм за контрол и отговорност на т.нар. трима големи в съдебната система. Представляващият ВСС обаче очаква конкретните текстове на Министерството на правосъдието за промени в Закона в съдебната власт в тази насока. И обясни, че в момента работната група към МП е редактирала чл. 230 от ЗСВ, който се отнася до временното отстраняване от длъжност на магистрати при повдигане на обвинение. Промяната е вследствие на решението на Конституционния съд от тази година, когато каза, че ВСС трябва да може сам да преценява дали да отстрани някой магистрат, а не да действа в условията на обвързана компетентност.

По това, което министърът на правосъдието поднесе в медиите, аз не съм видял конкретни, разписани текстове. Вече сме на прага на процедурата за избор на главен прокурор и да се променят правилата, създава усещане, че се прави друго нещо, че се преследват други цели, че се правят изменения, за да се толерира един или друг участник в процедурата. Нещата по избора трябва да продължат по сега действащата нормативна база и след това вече да се предприемат действия за промяната ѝ“, коментира Боян Магдалинчев.

Иначе той не споделя мнението на председателя на ВКС Лозан Панов, че изборът на главен прокурор е политически. Нито смята, че има основания за такива опасения поради наличието на парламентарна квота във ВСС. И обясни, че по Конституция има пълно равенство на двете квоти в съвета – 11 се избират от Народното събрание, 11 от магистратите. Според него дори професионалната квота доминира, защото Лозан Панов и Георги Чолаков са били съдии при избора им за председатели съответно на ВКС и ВАС.

Математиката на някои, които казват, че политическата квота доминира, е грешка в математиката или в действието по изваждане и събиране“, заяви Магдалинчев.

Той изрази несъгласието си и с друго мнение на Панов, а именно че мониторингът на Европейската комисия трябва да продължи. „Г-н Панов показва повече желание да определи бъдещия главен прокурор, отколкото активно да участва в процедурата“, заключи Магдалинчев.

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Пасторална идилия
Пасторална идилия
20 май 2019 8:47
Гост

Магдалинчев е прав, че не е рано. За да се намери най-подходящият кандидат, трябва да се преценят хората, да се чуят концепциите, да се мисли какво послание ще донесе въпросният избор както навън, така и спрямо гражданите. Защото в ситуацията на корупционна вакханалия сред властта, в която останалите вегитираме от 30 години насам, е редно да се намери човек, който поне да се направи, че прави нещо. Ей така, хем да не се излагаме пред чужденците, хем да се приспи обществото за още 7 години.

Мишо
Мишо
17 май 2019 17:25
Гост

Ако се избере главен прокурор по сега действащата нормативна база, това означава, че някой просто има интерес да не бъдат завишени критериите.

Анонимен
Анонимен
17 май 2019 17:19
Гост

Радев май се е прицелил процедурата за изборите да започне на 10 юли. Обаче до сега мненията са доста разнородни и така ще се изгради трудно концепция.