Ако се появят само слаби кандидатури за главен прокурор, може да не се стигне до избор. Това предположи представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Магдалинчев пред БНР.

Той обаче изрази надежда да се появят поне две, ако не и три кандидатури на професионалисти, за да има състезание в предстоящата процедура за избор на наследник на Сотир Цацаров. И ако има убедителна, която ВСС разпознава като силна и можеща, се надявам да има избор, каза Магдалинчев.

На въпрос как ще коментира думите на заместник-главния прокурор Иван Гешев, че очаква да бъдат купувани магистрати и журналисти при надпреварата за поста на Сотир Цацаров, представляващият ВСС попита кои магистрати. И добави: „Очевидно става въпрос за членове на съвета. Само те участват в избора на главен прокурор. Затова ми се струва странно това поведение. Не ми и минава през акъл такова нещо. Това са големи избори за съдебната система“.

Иначе Боян Магдалинчев също е на мнение, че процедурата ще започне на 15 юли. И уточни, че проектът на хронограма за избора, приет от Прокурорската колегия в сряда, ще бъде разгледан от Пленума на ВСС на 13 юни, но предложението напълно съответства на разпоредбите на закона.

Както е известно, мандатът на Сотир Цацаров изтича на 10 януари 2020 г. Това означава, че процедурата за избор на негов наследник може да бъде открита най-рано на 10 юли, а най-късно – на 10 септември.

ПК на ВСС реши да предложи тя да започне на 15 юли. Номинации да се правят в четири поредни заседания на Пленума, които да бъдат на 18, 22, 25 и 29 юли, а изборът да се проведе на 14 ноември.

Днес Магдалинчев намекна, без да го казва в прав текст, че би било добре наследник на Цацаров да бъде от средите на прокуратурата. По думите му той трябва да бъде човек, който е задълбочено познава проблемите в системата. „Едно е да си съдия, дори и наказателен, друго е да си прокурор и да си тръгнал отдолу нагоре“, беше коментарът на представляващия ВСС.

До момента само председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков е изразил категорична позиция, че е по-добре следващият главен прокурор да е обвинител, за да не губи време в адаптация и запознава с обстановката, а директно да започне да работи.

По думите на Магдалинчев гаранцията за това, че избраният е най-добрият и най-независимият и ще работи за реформиране на прокуратурата, се дава не само с номинацията на тази личност, но и от отношението, което обществото ще има към нея. „В закона е разписано, че има възможност неправителственият сектор, висши учебни заведения, отделни личности да вземат отношение към кандидатурата на определени лице, което е номинирано за главен прокурор. Комисиите по професионална етика към прокурорската колегия и комисията за атестирането и конкурсите проверяват всички тези неща и излизат с доклади преде да започне изборът. Тези доклади се обсъждат и се внасят за обсъждане от колегията преди да започне самият избор. През октомври те трябва да бъдат публикувани и затова изборът ще бъде чак на 14 ноември“, коментира Магдалинчев.

На въпрос дали споделя позицията на Иван Гешев, че кампанията ще бъде кална, представляващият ВСС отговори по следния начин: „Като се пусне някакъв слух за някого, започват атаките от ляво, от дясно. Дори и хора, които не са си и помисляли да се кандидатират, но името им се появи в медиите и започва отстрелването им по различни пътища, внасят се материали за неща, които изобщо не са чували за себе си“.

Във връзка със спекулации, че се търси повод да бъде прекратен предсрочно мандатът на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, Магдалинчев заяви: „Не се търси“. Но направи уговорката – стига да не се случат някакви сериозни неща. Сега говорим за редовен мандат, който изчита през 2022 г., посочи представляващият ВСС.

По повод предложението на Прокурорската колегия да се проведе съвместно заседание със Съдийската по въпроса за оптимизирането на съдебната карта, Боян Магдалинчев заяви, че нещата в съда са по-деликатни. „Възможна е реформа на съдебната карта, но трябва много внимателно да се огледат нещата – особености на географския регион, икономическото развитие, концентрацията на население, близостта на съдебните органи. Задължително трябва да се направи анализ, но първо да приключат два много важни за системата проекти“, посочи Магдалинчев.

 

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Какъв език
Какъв език
12 юни 2019 11:51
Гост

Гешев трябва да бъде санкциониран от ВСС, защото сам уронва престижа на съдебната власт. Не че не е прав, де.

Анонимен
Анонимен
10 юни 2019 13:26
Гост

Първо да се извърши проверка за командировани съдии от т.нар. „свръхнатоварени съдилища“.

Някой
Някой
07 юни 2019 13:00
Гост

Гешев изгоря, струва ми се, с тези подгряващи изказвания.

Анонимен
Анонимен
07 юни 2019 12:43
Гост

Напълно подкрепям идеята бъдещият главен прокурор да е обвинител в момента.

Marto
Marto
07 юни 2019 12:45
Гост

Защо? Цацаров беше председател на Окръжния съд – Пловдив 3 години преди да заеме сегашния си пост. Да не би това да му попречи да се адаптира своевременно.

Анонимен
Анонимен
07 юни 2019 12:40
Гост

Боян Магдалинчев е много категоричен в безпристрастността и неподкупността на колегите си. А дали е така?