Никога не съм се опитвал да манипулирам общественото мнение, нямам такова намерение, нямам интерес, не съм го мислил и не съм го правил“. Това заяви представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев в изявление пред медиите по повод вчерашната позиция на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов по казуса със съдия Андон Миталов.

В позицията си шефът на ВКС отрече у нас да е пристигала поверителна информация от САЩ за Андон Миталов по повод интервю на Магдалинчев.

Преди два дни пред „Свободна Европа“ представляващият съвета заяви, че през март ВСС е получил писмо от Министерството на външните работи (МВнР) с поверителни данни от представители на Държавния департамент на САЩ по случая с Миталов.

Получихме писмо от МВнР, то е с гриф „поверително“, поради което няма да разгласявам съдържанието му в тази посока. Тези материали са предоставени на вниманието на председателстващия Съдийската колегия Лозан Панов – това е писмо от срещи с представители на Държавния департамент“, каза Магдалинчев с уточнението, че данните са предадени и на дисциплинарния състав във ВСС, разглеждащ искането на правосъдния министър Данаил Кирилов за уволнението на Миталов.

Ден по-късно Лозан Панов заяви, че изнесеното от представляващия не отговаря на истината и се възрази срещу „опитите на представляващия ВСС да манипулира общественото мнение и да създаде неверни внушения за съществуващи доказателства“.

Според Панов става дума само за копие от паметна бележка за проведена среща във външното министерство с посолството на САЩ, която се е състояла на 20 март.

Днес пък Магдалинчев категорично отхвърли твърденията, че манипулира общественото мнение.

Той цитира думите си в интервюто и заключи, че това е единственото, което казва по темата, като подробности отказва да изнесе заради поверителността на случая.

Магдалинчев добави, че явно целта на Панов е да злепостави не само него, но и ВСС. И заяви: „В последно време нещата се промениха. Случаят с видеоклипа в палатата, знаете, че аз внесох тази точка. Най-вероятно, може би, това да преследва, това да цели г-н Панов. Никакъв факти не съм изнесъл“. Магдалинчев каза, че когато Панов направи нещо, което не съответства на етичния кодекс, ВСС винаги е реагирал. Ако има нещо по-късно, по-нататък, ВСС пак ще взима отношение, посочи представляващият съвета.

На 5 февруари държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео издаде забрана Миталов и семейството му да влизат в щатите, тъй като бил замесен в сериозна корупция. Изявлението дойде само ден, след като посланикът на САЩ в България Херо Мустафа каза, че имат намерение да предприемат „мерки със зъби в борбата с корупцията“.

След това срещу съдия Миталов започна дисциплинарно производство, но така и не стана ясно в каква корупция е замесен, тъй като срещу него няма образувани дела, нито беше изнесена информация за постъпвали сигнали. Името на Миталов стана известно единствено покрай казуса с шефа на движение „Русофили“ Николай Малинов, който беше обвинен в шпионаж. Въпреки това, миналата година Миталов пусна Малинов да пътува до Москва, а главният прокурор тогава Сотир Цацаров поиска проверка на магистрата, тъй като според НПК, в досъдебното производство обвиняемият първо иска отмяна на забрана или разрешение от наблюдаващия прокурор и едва, ако той откаже, може да обжалва пред съда. В случая пък Миталов не само се произнесъл, без да има становище на прокуратурата, ами и разрешил на Малинов да пътува само за конкретни дати, а не отменил изцяло забраната, каквото всъщност е искал обвиняемият.

След това Инспекторатът съобщи, че е извършил проучване и е дал становище, че няма основание за образуване на проверка по случая, тъй като не са установени нарушения по образуването, движението и приключването на делото срещу Малинов.

Базирайки се на данните от ИВСС правосъдният министър Данаил Кирилов поиска уволнението на Миталов. Съдийската колегия му даде срок да допълни предложението си, той стори това и в крайна сметка срещу Миталов беше образувано дисциплинарно производство. В момента то е спряно поради извънредното положение (вече извънредна епидемична обстановка) и не е ясно кога ще продължи. Самият Миталов не е отстранен от длъжност.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
кадия
кадия
15 май 2020 10:38
Гост

ГИДИ ДЪРТ ЛЪЖЕЦ ! Много добре те познавам. Някои твои изказвания са прикрито манипулативни.

Ники
Ники
15 май 2020 2:08
Гост

За мен Панов е напълно прав.

Viki
Viki
15 май 2020 2:10
Гост

Така е, но Магдалинчев е на друго мнение.

илко
илко
15 май 2020 2:00
Гост

А, ти ли нямаш интерес?

Харалампи
Харалампи
14 май 2020 16:57
Гост

Руско американската война си тече

Анонимен
Анонимен
14 май 2020 17:07
Гост

Ама и Миталов за някой лев чудесна я натвори! Обърна НПК наопаки без някой да му го иска!

Скрюч
Скрюч
15 май 2020 1:19
Гост

Човек какво ли не прави за пари.

Хари
Хари
15 май 2020 1:17
Гост

Това е от край време.

Daniel
Daniel
14 май 2020 16:57
Гост

За мен това не е ОК. Да не меша САЩ в нещата ни

Kiko Kostafa
Kiko Kostafa
14 май 2020 16:54
Гост

Бате може ли да те кръстят ХЕРО – МУСТАФА!

Стоян
Стоян
15 май 2020 1:54
Гост

Би му отивало.

Манол
Манол
14 май 2020 16:54
Гост

Личи си, че САЩ си прави трандамия с нас!

Фараон
Фараон
14 май 2020 16:54
Гост

Аз не мисля, че това е коректно поведение от страна на САЩ. Те не посочват висши държавници, а някакъв си лилипут, който дал на някой си да иде в Русия. Много важно

ГигенВиген
ГигенВиген
14 май 2020 16:53
Гост

Досадно е когато всяка дума на политиците е обвита в грижа за народа, а реално си гони техните интереси и ако от това намаже и народа, добре дошло, ако не – здраве да е и майната му на народа.
В случая САЩ не се бори срещу корупцията, а срещу човек, който да речем има някакви интереси в Русия

Русева
Русева
14 май 2020 16:51
Гост

Аман от конспирации!

Manoleva
Manoleva
14 май 2020 16:51
Гост

Ми като си получил и не можеш да го разгласиш, не се обяснявай бе балък…

Фараон
Фараон
14 май 2020 16:50
Гост

До кога САЩ ще ни се месят?

Стоян
Стоян
15 май 2020 1:57
Гост

Докато БокоПеевската мафия е на власт.

Спиро
Спиро
15 май 2020 1:58
Гост

А Шиши кога? Или до кога ще тежи на плещите ни?

Анонимен
Анонимен
16 май 2020 22:21
Гост

Шиши e подир тебе