Президентът Румен Радев връчи първия мандат за съставяне на правителство на на ГЕРБ.

„Очаквам в 7-дневен срок да предложите състав на Министерския съвет, който да отговори на обществените очаквания за справедливост, социална ангажираност и икономически растеж. Правителство, което да ръководи ефективно страната и да я изведе от днешната криза“, обърна се държавният глава към Даниел Митов, който ще е кандидатът за премиер на ГЕРБ.

По-рано пък премиерът в оставка Бойко Борисов представи от болницата състава на правителството на ГЕРБ, което ще предложи. Борисов беше приет в „Софиямед“ и снощи беше опериран от скъсан менискус, заради което няма да присъства в сряда в парламента, който го беше задължил да се яви, за да представи плана за възстановяване.

Днес Борисов събра министрите си в зала на болницата и обяви имената в следващия кабинет, който ще предложи. Срещата беше излъчена на фейсбук страницата на Борисов.


„Партията единодушно застава зад Даниел Митов, след това за министър на отбраната – Румен Христов. Предложих на Красимир Каракачнов да остане и в този кабинет военен министър. Той обясни, че приема вота на избирателите, че не са го пуснали в парламента. Аз му предложих, искам да се знае. Такова е времето, такива са изборите“, каза днес Борисов.

От думите му стана ясно, че постовете си запазват Томислав Дончев, който е вицепремиер и министър по управлението на еврофондовете, Екатерина Захариева – вицепремиер и министър на външните работи, финансовият министър Кирил Ананиев, здравният министър Костадин Ангелов, правосъдният министър Десислава Ахладова, вътрешният министър, Христо Терзийски, транспортният министър Росен Желязков и министърът на образованието Красимир Вълчев. В проекта за ново правителство на ГЕРБ остават и социалният министър Деница Сачева, министърът на земеделието Десислава Танева и спортният министър Красен Кралев.

Сред новите имена в проектокабинета на ГЕРБ, освен премиерът Даниел Митов, е Делян Добрев, който Борисов обяви, че е бил реабилитиран от избирателите в Хасково и отново го номинира за министър на енергетиката, какъвто беше в първото правителство на ГЕРБ.

Любен Дилов-син е предложен за министър на туризма, а Калин Вельов – за министър на културата. Новото предложение на ГЕРБ за министър на околната среда и водите е Ивелина Василева, Жечо Станков е предложен за министър на икономиката, а Александър Иванов за министър на регионалното развитие и благоустройството.

„Аз ще се върна един ден – ще спра да куцукам, ще си почина. Когато се мобилизирам, когато се види какво могат другите, аз ще се върна. Както какъв, няма никакво значение“, коментира Борисов.

 

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Стефан
Стефан
20 април 2021 12:55
Гост

Нали лекарят вчера каза, че Боко може да бъде изписан още днес. Какви са тези циркове, които ги прави? Само и само да не се яви в парламента.

Под прикритие
Под прикритие
20 април 2021 12:56
Гост

Сигурно си е платил, за да се скътава там още някой и друг ден.

Рики
Рики
20 април 2021 12:54
Гост

Това ми прилича на нов бардак със стари…труженички.

Филип
Филип
20 април 2021 12:52
Гост

Е, дано Борисов се възстанови по-бързо.

Паскал
Паскал
20 април 2021 12:53
Гост

А бе, къде е тръгнал да спортува и той. Като го гледам в каква „форма“ е милият.

Анани
Анани
20 април 2021 12:51
Гост

Красимир Каракачнов да не очакваше друг вот на избирателите случайно.

Memo
Memo
20 април 2021 12:48
Гост

Затова ли не отиде в парламента в петък? Защото е в отпуска да играе футбол. Сега се „счупи“ за да не изпълни задължението, което му беше треснато от парламента да отиде в сряда и да даде отчет. Бре, че хитър бее…

Олександра
Олександра
20 април 2021 12:47
Гост

Жалки опити на Домусчиеви и на Бориосв да се задържат в далаверите.

Иванов
Иванов
20 април 2021 12:47
Гост

Това правителство е нелепо. Кое точно е хубавото и свършено от Красен Кралев? Къде е стадиона във Варна, къде са ремонтираните физкултурни салони? Ако се ремонтира салон по физическо в някакво училище, то това се случва с пари от РЕГИОНАЛНИТЕ ПРОГРАМИ НА ЕС! Това не се случва с пари от министерството или демек наши пари. Обаче лентичките се режат все едно Борисов лично е изработил тия пари и ги е дал безвъзмездно на някое училище. Демек КРалев не е направил нищо. Защо няма стадион на националния отбор, както е в Румъния, С. Македония и Алабания?

Manoleva
Manoleva
20 април 2021 12:45
Гост

Дано Салви върне мандата. Защото такава шапка му кроят. Ако предложи правителство дори ГЕРБ ще го приеме. После обаче, въпреки мнозинството гласувало за правителство на ИТН, дето се вика можеи с 240 гласа да го приемат, ще им извиват ръцете за всяка промяна на закон. Ще кажат, че за да ги подкрепят за някакво тяхно предложение трябва да имат келепир и от ДПС и от БСП и от ГЕРБ. И ще са опозиция само на хартия. Или въздаржали се само на хартия. Но ще искат хем да са част от далаверите, хем да нямат никаква отговорност за вземането на решение.

Милица
Милица
20 април 2021 12:46
Гост

Мръсните удари под кръста на герберастите.

Саливерстров
Саливерстров
20 април 2021 12:43
Гост

Това ли разбират в ГЕРБ под „млада и свежа кръв“? Да оставят 90% от досегашните министри?

Asparuhov
Asparuhov
20 април 2021 12:43
Гост

Поредната глупотевина на Борисов. Да си събира корема и да ходи в Барселона.

Иванова
Иванова
20 април 2021 12:42
Гост

Явно в ГЕРБ са се опианили, че са първа партия, но забравят, че общо гласовете за останалите 5 партии в парламента са повече от тези за ГЕРБ. Следователно ако всички гласуват за другите партии, защото не харесват ГЕРБ, то хората, които не харесват досегашното управление са в пъти повече от тези, които харесват управлението и ГЕРБ.

Равиоленска
Равиоленска
20 април 2021 12:41
Гост

Хората не гласуваха против ГЕРБ, защото искат да се махне Борисов. Хората гласуваха против целия модел и всички в ГЕРБ. Това явно не го схваща Борисов и смята, че като се махне той и не е министър – председател и нещата ще хванат декиш. Да не сме луди. Той няма да има никакви отговорни функции, пак ще си хортува с Домусчиев и ще си седи в пенсия, но ще дърпа конците и после, като нещо не е ОК ще е виновен конкретен министър. И досега беше така, но сега хептен вече да го реабилитираме. Няма да стане.

Димитър
Димитър
20 април 2021 12:48
Гост

И ще бъде зад кулисите, но пак ще дърпа конците.

RisteV
RisteV
20 април 2021 12:40
Гост

Няма да мине този кабинет и затова не си дава много зор да сменя когото и да било.

Анонимен
Анонимен
20 април 2021 12:39
Гост

Любен Дилов-син е предложен за министър на туризма, а Калин Вельов – за министър на културата.

Каква е логиката в подонбно нещо? Дилов може да е далеч по-добър министър на културата. Какво разбира Дилов син от туризъм? Ето срещу това гласуваха хората. Слагат се послушковци, а не специалисти.

Бай Ганьо
Бай Ганьо
20 април 2021 12:34
Гост

Ббоко да не е забременял? къв шкембак има, едва ли е само от плюскане

Акушер
Акушер
20 април 2021 12:49
Гост

И от пиене сигурно 🙂 Майтапът настрана, ам атакивацкато него не бива да се размножават.