Трима министри подадоха оставки заради тежката катастрофа край Своге, в която загинаха 17 души. Премиерът Бойко Борисов е поискал оставките на вътрешния министър Валентин Радев, министъра на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков и на транспортния министър Ивайло Московски, които днес са ги и депозирали.

Радев и Нанков обясниха, че по този начин поемат своята политическа отговорност за трагедията. От думите им се разбра, че са били наясно от няколко дни, че ще подадат оставки, но уговорката с премиера била да подготвят всички документи, които да предадат на разследващите. Валентин Радев обясни, че след като били събрани материалите от министерствата, днес Борисов им казал: „Стига толкова, това е денят, предадохте всички материали, подайте оставките“.

Нанков поясни, че още в неделя, когато имаше спешна среща в Министерския съвет след катастрофата, заедно с Валентин Радев и Ивайло Московски заявили готовност да подадат оставки като морален ангажимент и отговорност. Тримата не са писали мотиви към оставките, защото нямало нужда да убеждават Борисов, тъй като са говорили предварително с него.

„Така се прави по белия свят и ГЕРБ го прави“, обясни Радев решението. Двамата с Нанков не успяха да кажат в какво се изразява отговорността им и какви грешки са допуснати в МВР и МРРБ, които да са допринесли за тежкия инцидент.

„Очевидно не сме се справили докрай добре, за да се случи това“, каза Радев. Според Нанков пък вината им е в това, че координацията между трите министерства не била достатъчно добра.

„Ако има ежедневен контрол по спазване на ограниченията, може би нямаше да се стигне до този инцидент“, допълни Нанков.

Без коментар на оставката си засега остава само транспортният министър Ивайло Московски, който бил в болничен.

Радев и Нанков казаха, че няма да напускат политиката, вероятно ще се върнат в парламента. Валентин Радев обясни това решение с ангажимента да останат на светло пред медиите и обществото.

„Да сме на светло пред вас, да не се скрием“, допълни вътрешният министър в оставка и поясни, че ще продължи да работи за намаляване на жертвите по пътищата.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Курусмук
Курусмук
02 септември 2018 13:51
Гост

Диктатора Борисов работи винаги по една и съща схема. Министрите му са парализирани и не могат да вземат никакво индивидуално решение за каквото и да било без неговата воля, но когато стане някоя трагедия те се превръщат в бушони за пред обществото. Управлява ви уличен бандит такъв резил няма в никоя друга държава.

Курусмук
Курусмук
02 септември 2018 11:19
Гост

Никаква промяна не може да има докато Цацаров и Борисов не бъда разстреляни публично! След това цялата съдийска и прокуроска сган които сте тука да ви серем у устата тъпа.

Минувач
Минувач
31 август 2018 13:20
Гост

Търсят си изкупителни жертви. Защо не реагираха по-рано на сигнала на АПИ? Дали асвалтът отговаря наистина на европейските стандарти? Колко трагедии трябва да се случат?

Анонимен
Анонимен
31 август 2018 12:09
Гост

Напълно съм съгласна с господин Нанков. В случая по-важно е да се предприемат действия за в бъдеще.

Анонимен
Анонимен
31 август 2018 11:32
Гост

Редно е да си понесат отговорността за тази трагедия.

Анонимен
Анонимен
31 август 2018 11:19
Гост

Това няма да реши проблема със занемарените ни пътища.