Ресторантите ще отворят задължително от 1 март и повече отлагане няма да има. Това обяви днес премиерът Бойко Борисов по време на посещение в болницата в Исперих.

„От 1 март задължително отваряме ресторантите, а от утре пускаме учениците от всички паралелки в малките населени места да учат присъствено“, каза Борисов.

Малко по-късно здравният министър Костадин Ангелов издаде и заповедта, с която от утре се разрешава присъствено обучение за всички ученици от 5 до 12 клас в паралелки, които са единствени в съответния клас на училището.

За пръв път от последните два месеца премиерът говори и за категорично отваряне на заведенията за хранене, след като няколко пъти повторното им отваряне беше отложено. Ресторантите са затворени от края на ноември, когато със заповед на здравния министър Костадин Ангелов бяха въведени допълнителни ограничения заради разпространението на COVID-19 и вълната от заразени тогава.

След това в средата на януари се заговори за поетапно отхлабване на мерките, като тогава Борисов заговори за отваряне на заведенията на 50% от капацитета им и с работно време до 22,30 ч.

В крайна сметка обаче от февруари отвориха фитнесите и магазините в моловете, но заведенията останаха затворени. Ресторантьорите заплашиха и с протестно отваряне на 1 февруари, но след няколко срещи с властта до такива действия не се стигна, въпреки че поетите от управляващите ангажименти бяха за отваряне на 1 март, но само ако разпространението на вируса го позволява. Отварянето на моловете и фитнесите обаче съвпадна с началото на новата вълна на разпространение на коронавируса, като постепенното увеличението на случаите продължава и сега. Според Борисов обаче новата вълна трябва да бъде овладяна до 1 март.

„Повече по тази тема няма да се говори. Дотогава трябва да е минала вълната, да са минали двете седмици. Още 14 дни трябва да издържим, заради вас, лекарите, защото вие самите казвате, че отново подготвяте COVID-отделенията. Преди болниците бяха пълни на 70%. Днес нивата ни са много добри – 26-и сме в Европа по заболеваемост, но това се дължи и на вас, докторите, сестрите, лаборантите, на РЗИ, на всички, които работят“, каза днес Борисов пред екипа на болницата в Исперих.

Не е ясно дали Борисов е обсъдил вече решението си за заведенията с представителите на Националния оперативен щаб, но днес пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев също засегна темата.

„Това беше един от най-засегнатите сектори и аз виждам колко негативна енергия натрупваме и какво нетърпение да започнат нормално работа. Но, ако цифрите вървят нагоре, според мен това няма как да се случи. А кога точно ще стане, наистина ми е трудно да кажа. Дай боже да преминем този пик и да започне намаление на случаите. Има такива признаци, този пик не продължава повече от 2-3 седмици, въпросът е какъв ще е интензитетът и колко хора ще засегне“, каза Кунчев в отговор на заявката на премиера за отваряне на заведенията.

„Ако има пречупване на кривата, която в момента върви нагоре, макар и бавно, и ако заболеваемостта се задържи под 200 на 100 000 души население, може да се разгледа опцията за отваряне на заведенията“, добави здравният инспектор. Кунчев. Той припомни, че броят на настанените в болница е над 3000, а в интензивните отделения – над 300, което е показател, че разпространението на епидемията се разраства.

Според него пикът на новата вълна ще е преди изборите на 4 април, но всичко зависи от разпространението на новите варианти на вируса. Кунчев каза, че в последните дни има 68 положителни проби за по-бързо разпространяващия се британски вариант на вируса от 96 направени, което показва, че той вече е водещ.

„Плаши ме огромната умора в населението. Все по-малко разбиране за мерките ще срещаме, ще срещаме и повече емоционални реакции. Резултатът няма да е добър. Всяко общество ще напише бъдещото си развитие в зависимост от това колко спазва мерките и колко вярва на управляващите си“, заяви още Кунчев.

По думите му, след навършване на година и половина от появяването на коронавируса и с настъпване на топлото време е реалистично да се мисли, че вирусът ще се самоограничи.

„Нещото, с което вирусът отговаря на натиска да го ограничим, е изменчивостта. За щастие коронавирусите не са толкова изменчиви, колкото други, които биха ни изненадвали всяка седмица. Но ако се намери вариант, който му дава големи предимства, ще е проблем за нас. Това обаче не може да се прогнозира“, добави Кунчев.

14
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Мирослав Овчаров
Мирослав Овчаров
15 февруари 2021 7:53
Регистриран

Жалка и проста мутра! По-скоро смешна и некомпетентна …

Анонимен
Анонимен
14 февруари 2021 21:41
Гост

Това е хубава новина, но е продиктувана от политически съображения. Корона в размер, както официалната стъкмистика, няма. Но досега Тиквуний ползваше насаждания страх. А сега пред изборите се докарва. Важното е, че смачканата ни икономика малко ще се раздвижи.

Йонков
Йонков
14 февруари 2021 13:01
Гост

Oтишъл е да го снимат с д-р Абдулах Заргар, който наскоро получи българско гражданство, след като се моли сума време и болницата щеше да остане без директор.

Само питам
Само питам
14 февруари 2021 12:48
Гост

Този защо продължава да се разнася без маска из страната, защо не го глобяват?

GGG
GGG
14 февруари 2021 13:02
Гост

Te не посмяха под карантина да го сложат, когато беше заразен, ти искаш сега да го следят за маска…

Анонимен
Анонимен
14 февруари 2021 21:42
Гост

Айде стига с тия маски и истерии.

Анонимен
Анонимен
14 февруари 2021 12:36
Гост

Борисов ще убие на приказки вируса до месец, за да неутрализира Мангъров преди изборите.

Анонимен
Анонимен
14 февруари 2021 19:12
Гост

Вируса отдавна го убиха. Ама гербавите го държат в мавзолей и плашат народа.

Анониме123н
Анониме123н
14 февруари 2021 12:32
Гост

Опасявам се за разсъдъка на Борисов. Вълната тръгва той отменя мерките. Септември пак говори, че болниците са в готовност и всички видяхме какво се случи през ноември и декември.

4545
4545
14 февруари 2021 12:21
Гост

Голямото зарязване започва. Sandokan Alibegov може да се почерпи днес стабилно.

123
123
14 февруари 2021 12:16
Гост

Сега ще трябва да отвори и стадионите, защото все пак щом може да се пие на закрито, може да се крещи и на открито.

Vivan
Vivan
14 февруари 2021 12:16
Гост

Той направо се кани да каже преди изборите, че е извел България от кризата и епидемия вече няма.

Анонимен
Анонимен
14 февруари 2021 12:07
Гост

Идват ми само псувни, но заради модераторите ще се въздържа и ще напиша 🤬🤮👿

Анонимен
Анонимен
14 февруари 2021 12:02
Гост

Да не са намерили снимки на Щаба от ресторанти, както се говори от известно време, че бързат да успокоят крачмарите.