Всяко длъжностно лице, което не си е свършило работата, ще бъде подведено под съдебна отговорност и ще му бъде поискана политическа отговорност. Към никого няма да има нито закрила, нито пощада„.

Това заяви премиерът Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание по повод катастрофата в Своге, при която загинаха 17 души, а други 21 бяха ранени.

Борисов призова опозицията да изчака няколко дни и да се въздържа от обвинения, докато тече разследването. До там, докъдето е вината, до там ще се носи отговорността, зарече се още премиерът.

Думите му са заради вчерашното изказване на лидера на БСП Корнелия Нинова, че „досега корупцията ни ограбваше, взимаше от всеки човек, сега вече корупцията убива в истинския смисъл на думата, защото невинни българи плащат с живота си кражбите на правителството на Бойко Борисов“. Нинова заяви, че за трагедията в Своге има само един виновник и това е сегашният кабинет и персонално премиерът. Лидерът на БСП каза още, че гордостта на министър-председателя – магистралите, са може би най-голямата кражба в държавата.

Борисов днес каза, че всички процеси в държавата са много ясно регулирани – става дума за конкурси, строителен надзор, приемателни комисии.

Той похвали работата на лекарите, полицията и пожарната, които, по думите му, работили в синхрон и направили всичко по силите си, за да окажат помощ на ранените при катастрофата.

Малко по-късно днес вицепремиерът Томислав Дончев съобщи, че правителството предвижда всички служби, които имат отношение към темата „Пътна безопасност“, да бъдат консолидирани в едно звено с контролни функции.

Проведохме поредна среща при министър-председателя на тема „Пътна безопасност“. Дискутирахме темата не само на ниво микромениджмънт и конкретен участък, не само на ниво как трябва да стане по-ефективен контролът на една или друга държавна структура, а и по какъв начин е редно да се промени целият корпус на държавното управление по темата. Ако всички сме единодушни в нещо, то е, че промяна трябва. Всички служби и функции, които имат отношение по темата, които се намират в МВР, Министерството на транспорта, Министерството на регионалното развитие, АПИ и други ведомства, включително Министерството на образованието, да се консолидират в една структура, която да има преки отговорности, свързани с политиката за пътна безопасност. По този начин няма да има типичното разделение на отговорностите и сложния въпрос от всяко ведомство кой е най-отговорен за нередност или инцидент“, обясни идеята Дончев.

Той посочи, че е необходим „много фин баланс“ на правомощията на това звено спрямо отговорностите на другите институции, за да бъде то ефективно. Вицепремиерът обясни още, че основната функция на новото звено ще е да упражнява силен контрол на всички останали държавни служби, имащи отношение към пътната безопасност, за да си вършат те по-добре работата. Дончев заяви, че от днес започва работата по изграждането на звеното и се очаква в най-скоро време да има и конкретно предложение, включително законодателно за реализиране на идеята.

Междувременно прокуратурата внесе в Софийския окръжен съд искане за вземане на мярка за неотклонение „домашен арест“ на шофьора на автобуса Григор Григоров. Той е обвинен за това, че при управление на автобуса в Своге, е нарушил правилата за движение, като превишил ограничението на скоростта от 40 км/ч и по непредпазливост причинил смъртта на 17 души, както и телесни повреди на други 21 човека. Вчера Григоров бе изписан от болница и преместен в ареста в Националната следствена служба.

Прокуратурата му е наложила забрана да напуска страната и му е отнела шофьорската книжка.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Георги
Георги
29 август 2018 12:26
Гост

След тази трагедия, господин Борисов е редно не само да се накажат виновниците, а и да се вземат превантивни мерки. Не само да се претупват ремонтите на пътищата, а и да се следи за състоянието им след това.

Петров
Петров
29 август 2018 12:28
Гост

Те са се научили да не сменят изцяло настилката, а само да правят кръпки. А и кой знае какво е качеството на настилката.

Минувач
Минувач
29 август 2018 12:05
Гост

Причините за катастрофата са комплексни със сигурност. Не зная защо обаче никой не реагира на сигнала на АПИ за износената настилка във въпросния участък.

Анонимен
Анонимен
29 август 2018 11:40
Гост

Нинова не за първи път засича Борисов. Сега е абсолютно права с изказването си.

Анонимен
Анонимен
29 август 2018 12:11
Гост

Истина е, че Б.Б. има слабост към рязането на лентички. Но в случая проблемът е на съвсем друго ниво. Къде е фирмата, която отговаря за поддръжката?