Премиерът Бойко Борисов предупреди лекарите в страната, че може да има арестувани заради огромен ръст на издаваните болнични листове. За миналата година издадените болнични са били 2 милиона, докато от началото на годината са вече 3,5 милиона. По думите на премиера, това е „страхотен бич и за работодателите“, които плащат първите дни от болничния на служителя, и за държавата, която поема разходите след това.

„Някой си пълни джобчетата с издаването на болнични листове. Това са милион и половина повече заболели, което няма как да е истина. И в същото време се отчита, че големи групи хора вземат болнични и отиват да берат гъби, ягоди и през това време си текат заплати.

Предупреждавам, защото никак не ми е приятно да арестуваме доктори и медицински лица, защото всеки от нас дълбоко ги уважава, да спрат тази практика, защото много сериозно сме се заели с нея“, каза Борисов и напомни за акциите на МВР и прокуратурата с измамите с ТЕЛК решенията. Миналата седмица трима лекари бяха арестувани за участие в схема с издаване на фалшиви решения за ТЕЛК, за които получавали подкупи до 3000 лева.

Бойко Борисов отправи днешното предупреждение към лекарите при представянето на резултатите от първото тримесечие на 2019 г. за тенденциите и нивата на незаконната търговия с цигари. Според изнесените данни, незаконната търговия с цигари за първото тримесечие на годината е 3,8%, което е с 2% по-малко в сравнение със същия период на 2018 г.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Диктатура
Диктатура
05 юли 2019 10:26
Гост

Тоя ненормалник вече прекрачва всякакви граници. Хора с висше образование, които упражняват най-важната професия в страната, по-важна от всяка магистралчица, всяко черноморско хотелче и т.н., излизат на протести и масово подават оставки, защото нямат пари за нищо, защото се затварят болници, защото медиците мизерстват, а тоя излиза и ги плаши със затвор, като най-долния узбекистански диктатор. И това е европейската страна България, в 21 век. И после що хората емигрират. Защото домусчиево-череповата шайка му се е обадила по телефона и му е казала, че робите, дето им бачкат в заводите за минимални заплати, се разболяват и ползват болнични. Ми ще… Покажи целия коментар »

Токсиколог
Токсиколог
03 юли 2019 15:35
Гост

Пускането на болничен лист, за да береш гъби не е престъпление. Това са превантивни мерки. Ами, ако се натровиш случайно?.

Гого
Гого
03 юли 2019 15:32
Гост

Борисов добре предупреждава, ама да видим резултатите. Защото, ако някой бърка в кацата с меда около магистралките му, отдавна да го е окошарил.

Мъка
Мъка
03 юли 2019 15:26
Гост

Е, кофти е някой да си пълни джобчетата, а ти да нямаш келепир от това.

give me five
give me five
03 юли 2019 15:25
Гост

Винаги съм харесвал моментните снимки. Няма поза, всичко е искрено.