ГЕРБ се отказа от промените в Изборния кодекс, с които праговете за преференциалното гласуване се вдигат драстично и то на практика се обезсмисля. Текстовете бяха гласувани след бурни дебати в парламента миналата седмица, като срещу тях се обявиха от БСП и част от „Обединени патриоти“, а президентът Румен Радев ги разкритикува и каза, че ще обмисли дали да им наложи вето.

Днес премиерът Бойко Борисов свика извънредно заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, след което обяви, че партията му ще се съобрази с евентуално вето на президента по отношение на преференциите, както и по другия най-оспорван от опозицията въпрос – за избора на нова Централна избирателна комисия (ЦИК), тъй като мандатът на сегашната изтича през март.

Миналата седмица депутатите приеха предложението на ДПС, че преференциите за кандидат ще са валидни, ако е получил не по-малко гласове от тези за районната избирателна квота. В момента текстът гласи, че преференцията е валидна, ако броят на гласовете на отделния кандидата е не по-малък от 7% от гласовете за кандидатската листа.

„Що се касае за преференциите – за промените в тях, пак не беше обяснено правилно. Не е отпаднала преференцията просто е вдигнат прагът. Само че и това не беше казано както трябва. Затова и с ветото на президента, което ще наложи – ако наложи такова, да се съобразим с него в тази си част. Или ако няма вето, спешно да се върнат нещата от депутатите така, както бяха досега“, обяви днес Борисов. По думите му, БСП манипулирали общественото мнение с една лъжа и го издебнали, докато е в чужбина, за да създадат напрежение. Относно общото гласуване с ДПС, заради което текстовете за преференциите минаха, премиерът каза, че това не е било прикривано.

„Когато сме имали нужда от ДПС, те са ни подкрепяли. И винаги съм им благодарил, никога не съм казвал, че е имало нещо скрито покрито“, подчерта Борисов и добави, че за да нямат нужда от такава подкрепа за кворум, всички от коалицията трябва да ходят на работа.

За избора на нова ЦИК той каза, че настоящият състав на комисията е избран в мандата на БСП и ДПС и било нахално да се изопачават нещата сега, че ГЕРБ държи този състав на комисията да проведе изборите.

„Мандатът на предишната ЦИК беше прекратен предсрочно, когато ние бяхме опозиция. Тази ЦИК и този избирателен закон беше промотиран изцяло тогава от г-жа Мая Манолова – т.е. избран по време на мандата на БСП и ДПС. Що за нахалство е това? Какво имат право? Имат право в това, че мандат е изтекъл. Струва ми се нахално да изопачават така нещата, но имат право“, каза Борисов.

Вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова пък обяви, че депутатите им ще напуснат парламента, ако не бъде избрана нова ЦИК и не бъдат върнати преференциите. За запазването на преференциалното гласуване призова вчера и евродепутатът Ангел Джамбазки, който е и зам.-председател на участващата в управляващата коалиция ВМРО. Вицепремиерът Томислав Дончев пък призна, че това е създало усещане у хората, че им се отнемат демократични права и посланието не е добро.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
18 февруари 2019 14:04
Гост

Абсолютно е прав Дончев. Липсата на преференции отнема демократични права на избирателите.

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2019 14:03
Гост

Добре им го каза, че всички от коалицията трябва да ходят на работа.

Волтрон
Волтрон
18 февруари 2019 13:42
Гост

Мандатът на ЦИК изтича на 21 март. Според Изборния кодекс „Изборът, съответно назначаването на нови членове на комисията се произвежда не по-рано от три месеца и не по-късно от един месец преди изтичането на мандата на действащите членове“, следователно ще имаме нова ЦИК до края на седмицата. Или пък, след като нарушиха кодекса с неизбирането на нова ЦИК, сега ще успеят да го направят и с избирането ѝ?

Полковник
Полковник
18 февруари 2019 13:36
Гост

Язък за пъненето на Дани Кирилов, сега как ще аргументира обратните тези?