Премиерът Бойко Борисов да се застъпи пред президента на Турция Реджеп Таип Ердоган за спазването на правата на хилядите арестувани в страната, сред тях и 3000 съдии и прокурори, след опита за преврат през 2016 г. За това го призова Съюзът на съдиите в отворено писмо.

Повод за него е предстоящата среща между  европейски лидери и турския президент във Варна на 26 март.

„Обръщаме се към Вас в качеството Ви на министър-председател на държава, която е член на Съвета на Европа и на Европейския съюз. Основни ценности на тези две най-важни европейски организации са изграждането и поддържането на демократична и правова държава, в която се уважават основните човешки права на всеки гражданин. Тези ценности представляват и демократичната основа на Конституцията на Република България, в която Вие сте се клел“, започват писмото си от съсловната организация.

И напомнят, че след неуспешния опит за преврат през  юли 2016 г. десетки хиляди турски граждани бяха арестувани, а до международната общественост многократно достига информация, че много от тях са били задържани без правно основание, без доказателства и са били подложени на изтезания с цел да направят самопризнания за участие в опита за преврат. Между тях хора има над 3 000 турски съдии и прокурори , като много от тях са задържани вече над една година и половина.

Съюзът на съдиите подчертава, че осъжда всеки опит за противоконституционна промяна на властта във всяка суверенна държава, включително и в Република Турция. Но отправя призив към Борисов:  „В същото време обаче, твърдо вярвайки в посочените по-горе демократични ценности, използваме Вашето домакинство на тази предстояща среща, за да Ви призовем по време на нея да се застъпите пред турския президент за спазването на правото на живот, за забраната за изтезание и нечовешко или унизително отношение, за правото на свобода и справедлив съдебен процес, по отношение на всички турски граждани, спрямо които е започнало наказателно преследване по повод на опита за преврат в Турция и в частност на нашите колеги съдии и прокурори“.

От съдийската организация завършват писмото си до премиера с надежда, че осъзнава „колко е важно за един български държавник да покаже национално достойнство, самочувствие, смелост и принципност при отстояването на основни демократични принципи, при срещите му с представителите на чужди държави“.

За последен път Борисов и Ердоган се видяха през януари, като след срещата депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов съобщи, че българският премиер е поставил въпроса с арестуваните в Турция журналисти.

Коментирайте

avatar