Премиерът в оставка Бойко Борисов обяви, че не одобрява гласуваната вчера от парламента промяна в правилника за дейността на депутатите, според която главният прокурор и председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) ще бъдат изслушвани от правната комисия поне веднъж на три месеца.

В поредно включване от Фейсбук Борисов заподозря, че това ще отнеме независимостта на „тримата големи“ в съдебната власт, защото щели да бъдат мачкани от „адвокатите на мутрите“, които са влезли в парламента. Вчера обаче предложението беше прието и с гласовете на ГЕРБ.

„До обед адвокатите на мутрите са в съдебната зала или в техните кантори, защото са големи кантори всичките, а следобед привикват главния прокурор и върховния съдия да им се отчете по тия дела, на какъв етап са, какво се работи…Нещо повече, те там ще ги мачкат!. Каква независимост на съдиите ще има, когато ги викат и адвокатите на престъпниците им задават въпроси? Ами те всеки ще гледа да е добре с адвокатите, за да може това изслушване в парламента да му мине по-гладко. Това е било и ще е практика“, каза Борисов.

Пред бТВ зам.-председателят на парламента от „Изправи се! Мутри вън!“ Татяна Дончева, която е и адвокат, коментира, че Борисов се държи неадекватно.

„Разбрах в тези думи, че 12 години сме имали премиер без грам институционална култура, защото независимо, че председателите на ВАС и ВКС бяха изкуствено вкарани в такова изслушване – с гласовете на ГЕРБ, каквото не беше предвидено нито в правилника, нито в предложенията за промени, те не могат да бъдат питани за конкретни дела, даже адвокатите не могат. Аз смятам, че парламентът няма право да ги вика и каквото зависи от мен, докато съществува този парламент, ще се постарая“, каза Дончева.

Казусът с изслушването на главния прокурор и председателите на ВКС и ВАС възникна, след като първоначално внесеното предложение беше на депутати от „Демократична България“ и се отнасяше само до обвинител № 1. По предложение на Хамид Хамид от ДПС обаче бяха добавени и председателите на ВКС и ВАС, като добавянето им стана с подкрепата и гласовете на ГЕРБ и БСП.

Сутрешното изказване на Борисов беше прелюдия към връщането на мандата на ГЕРБ за съставяне на правителство, след като никоя от т.нар. „партии на протеста“ не пожела дори да се срещне с досегашните управляващи. Предложеният от Борисов министър-председател Даниел Митов по-късно върна мандата на президента Румен Радев.

„Най-голямата парламентарна група направи честни, открити и прозрачни усилия да проведе разговори с париите, с които смятаме, че бихме могли да водим диалог. За съжаление те арогантно и безотговорно проявиха политическа незрялост и отказаха разговори с нас. Ние ви обещахме да не бавим мандата и да го върнем, ако нямаме възможност за съставяне на правителство“, заяви Митов.

Президентът благодари за усилията и каза, че в близките дни ще оповести кога ще връчи мандат на втората по численост парламентарна група – на „Има такъв народ“

„Надявам се предоставеното време да бъде използвано за диалог между политическите сили. България има нужда от легитимно правителство, което се ползва с доверието на обществото, за да изведе България от кризата“, каза Румен Радев.

28
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Про
Про
25 април 2021 23:01
Гост

От кога си си наел адвокати, бе, мутро, проклета? Господ да те убие, гад мръсна, сатанистка, проклета, фашистка, терористка, наркотрафикантска, гейска, педофилска!

ИванчоЕПозор!
ИванчоЕПозор!
25 април 2021 13:47
Гост

Много се смях с поредното безумие на психично болния премиер в оставка. Само искам да помоля да цитирате неграмотния простак Борисов точно. Той не каза „…главния прокурор и върховните съдии…“, а каза „главния прокурор и главния съдия“ .. Кой е главния съдия питам аз и каква е тази правна конструкция? Надявам се да спечели приза „Йорис на годината“

Анонимен
Анонимен
23 април 2021 20:21
Гост

Тиквата май ще си стяга куфара за САЩ. Вече е прехвърлил там съдържанието на шкафчето.

Анонимен
Анонимен
23 април 2021 16:40
Гост

Не знам кой е „върховният съдия“, но той май съвсем скоро ще съди Борисов във вечността.

Анонимен
Анонимен
23 април 2021 20:13
Гост

Да ти се връща…

advokatTROL
advokatTROL
23 април 2021 20:42
Гост

Но Бойко Борисов нанесе непоправими щети и на икономиката и на хората – най-бедните и с най-ниска раждаемост, примерно – не е нещо както трябва, както и да е, Премиер на столетието, жив и здрав – то за друго освен за юбиляр не става, не знам защо у хората има такова самочувствие, че са грамотни и майсторско насочени.

Маргинал
Маргинал
23 април 2021 15:39
Гост

Борисов няма право да коментира маргиналите.

Любител
Любител
23 април 2021 15:29
Гост

Това бибитко да нарича някого „мутра“, звучи като виц. Но монетата има винаги две страни – знаем кои са клиенти на адв. Дончева.

ИванчоЕПозор!
ИванчоЕПозор!
25 април 2021 13:52
Гост

Професията и призванието на адвоката като зашитник би следвало да изключва каквато и да е укоримост спрямо личността, когато за това се използва личността на клиента. Всеки има право на защита, независимо в какво е обвинен. И един сериен изнасилвач, убиец, подпалвач и т.н. има право на достойна и добра защита. Най-голямото падение е когато един защитник лансира тезите на обвинението на своя подзащитен и го кара да сключва сделки с обвинението, особено в честите случаи, в които обвинението не може да си свърши работата и няма необходимата доказателствена маса за да спечели делото.

advokatTROL
advokatTROL
23 април 2021 14:46
Гост

Няма да се счупят ако ходят в Парламента, така и не се разбра какво стана с онова шкафче и т.н., за Президентшата разбрахме, че паркира в насрещното на „Фритьоф Нансен“, ама нищо не разбрахме за момата от вилата в Банкя, както и да е, че се краде здраво, краде се – ремонт на ремонта и кухи работи, обаче някога трябва да се спре и това, ама как да стане – мутри има и в Парламента.

Бай Ганьо
Бай Ганьо
23 април 2021 11:56
Гост

Мутрата вика “дръжте мутрите“ !

Анонимен
Анонимен
23 април 2021 11:53
Гост

Дано наистина да съставят легитимно правителство, което да се ползва с доверието на обществото.

Анонимен
Анонимен
23 април 2021 11:50
Гост

Браво на Татяна Дончева. Добре го нареди Борисов.

Анонимен
Анонимен
23 април 2021 11:47
Гост

Борисов, хайде точно ти да не ми говориш за мутри.

Анонимен
Анонимен
23 април 2021 11:46
Гост

Този взе отново да ръси мозък. Ама няма вече кой да му се връзва.

Анонимен
Анонимен
23 април 2021 11:43
Гост

Как бързо Боко си сменя мнението и позуцията само.

Asparuhov
Asparuhov
23 април 2021 11:34
Гост

Да се маха и да бяга в Барселона. Народа не иска да го гледа

Про
Про
25 април 2021 23:04
Гост

Не в Барцелона, а в ЗАТВОРА!

Любенова
Любенова
23 април 2021 11:34
Гост

На хората им писна точно от това пренебрежение към всички институции освен към неговата собствена на министър-председател

Радев
Радев
23 април 2021 11:34
Гост

Много правилно са поискали депутати тези хора да бъдат излушвани на 3 месеца.

Todorina
Todorina
23 април 2021 11:33
Гост

Знаем, че нямаш уважение към депутатите щом си ги раздаваш, като бонбони, но и към органа Парламент нямаш уважение.

Анонимен
Анонимен
23 април 2021 11:33
Гост

Защо да не бъдат изслушвани? Какво лошо има?

Обретенов
Обретенов
23 април 2021 11:32
Гост

Защо отразявате тази небивала простотия

Фараон
Фараон
23 април 2021 11:30
Гост

Поредната бита карта в политиката. Много го боли,ч е всенародната любов секна

Иванова
Иванова
23 април 2021 11:32
Гост

Той смяташе, че като обикаля по села и паланки и реже ленти или сега обикаля с джипа и народа ще се захласва по него. Но се сменят поколенията и много хора учили в чужбина се връщат тук. Те са видяли как се работи в западна Европа и не искат маниера на Тодор Живков в страната си. Искат интелигентен политик. Като Митов. Но Бориосв се махна от оста късно.

Христова
Христова
23 април 2021 11:30
Гост

Борисов е комплексар

да скочим на инвалида в оставка
да скочим на инвалида в оставка
23 април 2021 11:28
Гост

Докога ще позволяваме да се говорят подобни ужасяващи простотии за нашата професия – адвокатите да се асоциират с клиентите им! Висшият съвет да не мълчи да скочи на инвалида в оставка, че ще стане страшно! Трябва да разберат, че адвокатурата е сила, срещу която не може да се влиза с бутонките по такъв безобразен начин.

Temelko
Temelko
23 април 2021 11:31
Гост

Вие какво очаквате от един темерут и комплексар?