Прокурорите повече няма да ходят в ГДБОП, а разследващите полицаи ще идват в техните кабинети за извършване на възложените им процесуалноследствени действия. Това обяви днес градският прокурор на София Илияна Кирилова по повод на конфликта с МВР по казуса с разследването на „Хемус“.

Реакцията на прокуратурата е заради скандала в сградата на ГДБОП във връзка с обясненията, които е трябвало да даде единственият засега обвиняем за пране на 53 млн. лева от „Хемус“ Борислав Илиев.

Според държавното обвинение шефът на ГДБОП Калин Стоянов е искал от наблюдаващите прокурори да променят в по-леко обвинението на Колев, за да се съгласи той да издаде хората, които са над него в схемата за източване на милионите от „Хемус“. Наблюдаващата прокурорка е отишла миналия уикенд в ГДБОП, защото била уведомена, че Колев ще дава обяснения. Той обаче казал, че не знае защо е там, а адвокатът му Христо Ботев обяснил, че има уверение от прокуратурата за облекчаване на положението на клиента му срещу обяснения. Прокурорката отговорила, че това няма как да стане и в резултат на реакцията ѝ шефът на ГДБОП ѝ казал, че така слага край на разследването.

Затова прокуратурата започна разследване за оказан натиск над прокурори, докато в МВР беше образувана преписка за отказ от изпълняване на служебни задължения. В отговор шефът на икономическите разследвания в ГДБОП Александър Анастасов каза, че с колегите му ставали лични шофьори на прокурорите, а някои от тях дори не знаели къде е ГДБОП.

„С оглед на създалата се ситуация, прокурорите заявяват, че оттук нататък извършване на процесуалноследствени действия, които са възложени на МВР, ще се извършват в кабинетите на прокурорите“, заяви днес прокурор Кирилова.

Заместникът ѝ Иво Илиев пък каза, че колегите му по това разследване са решили да се отведат от него, особено след като беше образувано и досъдебно производство за оказания им натиск. Дали отводите им са основателни, ще реши Софийската апелативна прокуратура, а дотогава те все пак ще ръководят разследването.

Борислав Сарафов: Полицаите не познават закона

Полицаите от ГДБОП не познават закона и за това са решили, че могат да предложат „сделка“ на Борислав Колев срещу разкриване на веригата от замесени над него. Тази версия за конфликта между МВР и прокуратурата разви пред БНТ зам.-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

Според него полицаите са работили много усърдно по случая с Колев, той се е почувствал притиснат до стената и е решил да сътрудничи като издаде тези, които са над него по веригата за присвояване на десетките милиони за ЛОТ-5 от магистралата.

„В рамките на това желание полицаите са поканили прокурорите да дойдат и да удостоверят с присъствието си, че ще облекчат съдбата на обвиняемия, ако даде показания. Това обаче не е възможно. НК не позволява договаряне и облекчаване на процесуалната съдба срещу показания, с които се уличават други“, заяви Сарафов и уточни, че такова споразумение за сътрудничество има в САЩ, но в България споразумението е само за признаване на вина и то едва след приключване на разследването. Затова той призова за промяна на НК и на НПК, за да се подобри инструментариумът за работа на разследващите и на прокуратурата.

„Очевидно има едно неразбиране на отговорностите и на закона от страна на колегите от полицията. Те очевидно не са разбрали, че прокурорите не могат да отидат и да обещаят това, което се е искало от тях. Това е една грешка в комуникацията и непознаване на закона от страна на полицията“, каза още Сарафов. Той си обясни пропуските и с това, че полицаите работели с много по-малко формализирани правила.

„На тях нещата може би им изглеждат много по-лесни, но за прокурорите не е така. Ние работим по едни тесни законови рамки, от които не можем да излезем, защото в някои случаи бихме могли да извършим и престъпление“, добави зам.-главният прокурор.

Той коментира и разследването за катастрофата на „Струма“, при която автобус изгоря и загинаха 45 туристи от Северна Македония. Според Сарафов разследването е на финал и се очакват окончателните заключения на назначените експертизи, които може да са готови и преди Коледа.

По думите му най-вероятната причина за трагедията ще се окаже грешка на шофьора, който не е карал със съобразена скорост и при инцидента се е движел с над 90 км/ч.

„Да, възможно е пътната маркировка да не е отговаряла и тя очевидно не отговоря на изискванията, но няма никаква причинно-следствена връзка между катастрофата и лошата маркировка. Тя предполага шофьорът да бъде по-внимателен и да шофира със съобразена скорост“, заяви Сарафов.

54
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Афиш
Афиш
15 декември 2021 19:04
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Име
Име
14 декември 2021 20:58
Гост

А от ГДБОП вече ще изпращат ДП-тата само с писмени доклади, с изпълнени указания и за нови такива. Никъде в НПК няма фиксирано задължение на разследващия полицай да се явява лично (подчертавам- лично) в прокуратурата.

Димитър
Димитър
14 декември 2021 22:01
Гост

Ами да са живи и здрави,ама и сделки няма да предлагат…

,,,
,,,
14 декември 2021 23:16
Гост

Ще идвате,ще идвате,вЕрвай ми,и за още ще питате…само още малко време трябва…
Гледайте да не идвате в прокуратурата и в друго процесуално качество,че вече се носят разни слухове какви ги вършите в Бопа и срещу какво…всичко се знае,така че от тук нататък някои хора няма да спят много спокойно…

Димитър
Димитър
14 декември 2021 23:37
Гост

Верни са слуховете братле,това е още от времето като Рашков беше директор на НСлС,тогава и половината СОБТ имаха договор с ВИС-1 ,ама той това не го виждаше….

Ррр
Ррр
15 декември 2021 19:03
Гост

Сега в милицията е разграден двор,по цял ден само далавери и начини на правене на пари мислят.

.!.!.!.
.!.!.!.
15 декември 2021 0:36
Гост

Кого плашиш бе мишко прокурорска, целувайте на Каскета задника и палете свещи, като започне метлата да минеш само с уволнение!

Димитър
Димитър
15 декември 2021 1:34
Гост

Коя метла бе м*у*х*ъ*л*ч*о* ? Кирчо НЕ МОЖЕ ДА ВЪВЕДЕ РЕФОРМИТЕ СИ БЕЗ МНОЗИНСТВО ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА КРБ! Няма как да стане,набийте си го в протестърните тикви..180 души-когаот адът замръзне.Промяна на формата управление?! Преразглеждане на решение на КС?!-поредно нарушение на КРБ.. Ти идиот ли си?! Не отговаряй ясно е вече….

190
190
15 декември 2021 19:01
Гост

Мълчи бе, миризлив милиционер!
Умен си като улично куче!

Димитър
Димитър
15 декември 2021 23:20
Гост

Ама то оцелява,а вие ще си лаете,защото ще се издъните.Уличните кучета винаги оцеляват,така че те са умни,а протестърите… е те са ….такива каквито са си…..Малоумни 🙂

Иво
Иво
14 декември 2021 16:36
Гост

А Чолак паша кога?

Анонимен
Анонимен
14 декември 2021 20:05
Гост

Чолак паша много добре и много бързо усеща откъде духа вятъра. Няма да мине и секунда и неговият съд ще премине към лагера на новите феодали.

Анонимен
Анонимен
14 декември 2021 14:09
Гост

За сведение на „познаващите закона“ – обвиняемият дава обяснения, а свидетелят дава показания.

Гого
Гого
14 декември 2021 13:53
Гост

Дали в списъка над него случайно не е името на Б. Б
по веригата за присвояване на десетките милиони за ЛОТ-5 от магистралата.

Герасим
Герасим
14 декември 2021 13:57
Гост

Със сигурност. На Тиквуций това му беше основната хранилка.

Страх тресе кочината
Страх тресе кочината
14 декември 2021 13:19
Гост

Пратиха в затвора колега на Гешев в Албания

https://frognews.bg/novini/pratiha-zatvora-kolega-geshev-albaniia.html

На всяка свиня коледата й идва! Сарафов май се точи за мястото на Гешев след като отиде на екскурзия за няколко години при бай Ставри.

адвоката
адвоката
14 декември 2021 13:33
Гост

Една служителка от ПРБ ми сподели, че колкото пъти се разминавала с Гешев напоследък, все напрегнат и в лошо настроение й изглеждал.

Анонимен
Анонимен
14 декември 2021 13:49
Гост

Явно колкото и да е тъп, все пак предусеща наближаващата „коледа“.

123
123
14 декември 2021 23:18
Гост

Бате,ти на к’ви наркотици си?

Тити
Тити
14 декември 2021 13:58
Гост

Нормалнон е да е напрегнат. Като знае какви ги е сътворил…

Димитър
Димитър
14 декември 2021 19:04
Гост

Боже хора ,вече дори прокуратурата и полицията няма да се виждат ,толкова ли не схванахте ,че сега вече няма как да принудите „данъчния“ да каже каквото искате. Вече никой прокурор,няма да одобри тая сделка

Грамотен
Грамотен
14 декември 2021 13:08
Гост

Форумът на лекс май е окупиран от разследващи полицаи. За съжаление при тях правната култура е на доста ниско ниво.

Анонимен
Анонимен
14 декември 2021 13:17
Гост

мнооого ниско.

Страх тресе кочината
Страх тресе кочината
14 декември 2021 13:20
Гост

Това са троловете с каскети.

Липса
Липса
14 декември 2021 16:54
Гост

Като Магнитски удари преПравения свят, само форумът тук им остана. Пресконференция, за да обявят самоотвод – клета клетост.

Дамаджаната
Дамаджаната
14 декември 2021 23:19
Гост

Ти не са никакви разследващи полицаи,те са миризливи дознателчета с нулева правна подготовка!

Анимал планет
Анимал планет
14 декември 2021 12:24
Гост

Вторият милиционер в йерархията на каскетурата явно почва лекичко да драпа за медийно внимание с цел да избута и евентуално замести в сърцата на кукловодите инструмента Господен!
Глупости на същото „ниво“ със заявка за нови юридически низини! В басейна с акули за мириса на кръв, а са останали само те. Кой кого ще изяде?

Анонимен
Анонимен
14 декември 2021 11:52
Гост

Този глупав ли е или се прави на ударен… Тук не става въпрос да не му се търси наказателна отговорност срещу дадените обяснения. Става въпрос да не се протестира мярката за неотклонение “ домашен арест“. Много често се случва така – дай обяснения и няма да те задържаме. А за делото за Струма съм в потрес! По принцип дело за ПТП не приключва в двумесечен срок, а тук говорим за 46 загинали! Колко удобно- виновен е шофьорът. Виновни за състоянието на пътя няма. Нямало причинна връзка между състоянието на пътя и ПТП – да бе, да!

Анонимен
Анонимен
14 декември 2021 12:02
Гост

Той е сложен на поста не за да разбира от право, а за да пази интереса и осигурява наказателната неприкосновеност на ОПГ ГЕРБ+ДПС, позната още като “Милиони в чували, чекмеджета и офшорки“.

Стоил
Стоил
14 декември 2021 14:02
Гост

От далеч му личи, че е скаран с правото.

LUMPEN
LUMPEN
14 декември 2021 20:54
Гост

Грамотно е да се пише „Отдалеч”, а не „От далеч”! Интересно, какъв юрист сте, щом не знаете да пишете?

Гост
Гост
14 декември 2021 22:02
Гост

Разлика между него и Каскета няма. И двамата са учили в т.н. Магнаурска школа на МВР в Симеоново. Толкова са им възможностите, но нечии интереси е да се поставят на отговорни постове, за да СЛУШКАТ !

Малоумен клоун
Малоумен клоун
14 декември 2021 11:50
Гост

Този е умен колкото Каскета и Барни Ръбъл взети заедно.

Заза
Заза
14 декември 2021 14:03
Гост

Определено! Коефициентът му на интелигентност клони към минус безкрайност.

Анонимен
Анонимен
14 декември 2021 10:53
Гост

За изказването му за катастрофата на Струма абсолютно заслужава линч това говедо.

Анонимен
Анонимен
14 декември 2021 10:23
Гост

Еми да видим какво ще стане. Аз залагам накрая за едно голямо нищо, но да видим.

Лозан
Лозан
14 декември 2021 14:04
Гост

Натам вървят нещата.

Олександра
Олександра
14 декември 2021 10:22
Гост

А я чакайте малко. Ако тия пари са дошли от Евро финансиране, то нали разбирате, че сега някой, като е направил схема и са крадени, то Европа ще наложи санкции. Защото са и откраднати 57 милиона.

Щерев
Щерев
14 декември 2021 14:06
Гост

Те си прибраха парите, а сега парите ще ги плати целокупния български народ.

Анонимен
Анонимен
14 декември 2021 10:22
Гост

То да не се окаже накрая, че това дори не е кражба, а са си нормални пари „печалба“ на фирмата, която строи лота. Защото го има и момента, че ако се строеше не едно към три, а едно към едно, то нямаше да има кой да строи. Защото накрая фирмата строител ще е на нула. Е защо да седи на нула? Да няма печалба ли? Та като нищо тия пари да се окажат „печалба“. Смисъл, че то пак си еедно към три, както всички знаем, че се строи и Петков го каза дори, но в същото време това да са… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
14 декември 2021 10:20
Гост

Те ГЕРБ какво си мислеха? Че никога няма да ги хванат за грамадните кражби?

Анонимен
Анонимен
14 декември 2021 10:20
Гост

Много ще е хубаво да разкрие кой стои зад идеята и нагоре по веригата, защото това ще са мъстити гербаджии – гепаджии. Обаче ме притеснява, че сега ще се уплаши и няма да говори. И ще отнесе той целия мърляв пешкир.

Дичо
Дичо
14 декември 2021 14:09
Гост

Винаги има бушон, който гори.

LUMPEN
LUMPEN
14 декември 2021 20:57
Гост

мAстити!

Людмил
Людмил
14 декември 2021 10:19
Гост

Дали ще станем поне мъничко, като Румъния и ще тикнем зад решетките престъпник политик? Или тоя ще си трае, защото ще го е страх за семейството му. Защото явно ГЕРБ заплашват. Видяхме какво са казали на Ицо Хазарта!

Неразбрал
Неразбрал
14 декември 2021 10:38
Гост

Чух, ама поне аз не разбрах кое му е най-ценното. На много изплашен определено не приличаше. И? Кое му е най-ценното? Публиката? Артист е все пак.

Ananieva
Ananieva
14 декември 2021 10:18
Гост

Сега му предложили пък то не било така, ма то не можело ма не знам си какво си. Е супер. А как ще разберем и ще има преки доказателства, записани за да се види, че Бориосв седи зад всичко? Защото няма как сульо и пульо да си присвояват 50 милиона и да не знае Бориосв и Влади Горанов!!!!!

Цецо К
Цецо К
14 декември 2021 10:17
Гост

Да де ама накрая дали след 5 години, като се присетим за този случай, ще има обвинен? Ще има някой в затвора и най-вече ще има затворен политик за корупция?

Haralampi
Haralampi
14 декември 2021 10:16
Гост

Не забравяйте как се подбират полицайте на тази длъжост. Малко от тях учат адекватно. Повечето са си биячи на работа.

Панайот
Панайот
14 декември 2021 11:43
Гост

И ти, и долният сте неграмотници!

Анонимен
Анонимен
14 декември 2021 10:16
Гост

Че полицайте сега не познават закона и това се знае от много време

Заза
Заза
14 декември 2021 14:11
Гост

Не поставяйте всички под един знаменател.

Mmm
Mmm
14 декември 2021 18:11
Гост

Полицай и познавяне на закони-тава са взаимноизключващи се понятия!

Гешев
Гешев
14 декември 2021 10:08
Гост

В България най-голямото ОПГ е ПРБ – думи на служител на МВР. Полицаите от ГДБОП, за разлика от някои, искат да свършат нещо. Потулването на нещата ще свърши много зле.