Борислав Сарафов е новият директор на Националната следствена служба (НСлС). Днес Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет единодушно – с 11 гласа „за“ и нито един против, го избра на този пост. Резултатът от вота даде повод на главния прокурор Сотир Цацаров да се обърне към вече избрания директор на НСлС с думите: „Вие получихте целия позитивен вот на всички членове на Прокурорската колегия, това ви задължава и аз съм сигурен, че ще се справите.”

Сарафов бе единствен кандидат за поста, който се освободи, след като Евгени Диков бе избран за член на ВСС. Новият директор ще запази статута си на заместник-главен прокурор.

През 2012 г. Сарафов бе конкурент на Сотир Цацаров за поста главен прокурор. След избора на Цацаров, той му предложи и Сарафов се съгласи да стане негов заместник.

Тази година Борислав Сарафов бе и кандидат за член на ВСС, но се оттегли от надпреварата като посочи лични причини за решението си.

По време на изслушването си Сарафов посочи няколко проблема в НСлС, които трябва да бъдат решени. Основният е натовареността на следователите. „Тук е мястото да призная една своя грешка. Със заповед на главния прокурор аз бях упълномощен да възлагам дела на НСлС по предложение на окръжните прокурори. Отчитам като свой пропуск, че тази своя възможност не съм я използвал пълноценно”, заяви днес Сарафов.

Той цитира и данни за натовареността на следователите. През 2015 г. всеки един от тях е приключил по 0.38 дела за съд. „Или, казано по друг начин – трима следователи за една година са приключили едно дело. За 2016 г. това число е станало на 0,56, т.е. вече не трима, а двама следователи са приключили за година едно дело за съд. Бих казал, че това е обидно. Не е нормално всеки следовател да се похвали на края на годината, че е приключил за годината половин дело“, заяви той.

В тази връзка той се обяви за нова законова промяна, която да им позволи да водят разследвания за тероризъм, например. „Повече дела, ключови, важни за обществото дела, които да бъдат възложени за разглеждане на НСлС„, обобщи визията си Сарафов, изразявайки надежда „законодателят да откликне положително на това и въведе подобна възможност, като я възложи на главния прокурор“.

Според него НСлС може да бъде натоварена с разследването на финансови и данъчни престъпления, както и с казуси, свързано с киберпрестъпността. Един от първите му приоритети ще бъде да оптимизира работата на отделите в следствието, но едва след като чуе мнението на подчинените си. „Не казвам, че отделите не са били активни и към момента, но времето и криминогенната обстановка са динамични, което предполага едно надграждане, но без да е самоцел – прецизно след детайлен анализ на профила на делата и натовареността на колегите„, обясни Сарафов. По думите му този въпрос ще бъде обсъден със следователите на общо събрание.

Той похвали предишния директор Евгени Диков за създадените методики за разследване на различните престъпления – „едно изключително ценно помагало“, както каза самият Сарафов. Друг успех на предшественика му били мобилните лаборатории за разследване, които според кандидата трябва да се увеличат.

Сарафов се ангажира да въведе основни принципи на работа – специализация, така че „всеки работи, каквото разбира“, екипност, в рамките на която различни следователи работят по едно и също дело, за да се обхване цялата престъпна дейност, както и взаимодействие – „на първо място с наблюдаващите прокурори“, след това и на международно ниво.
Обеща и „известно раздвижване“ в медийната политика на националното следствие, но тя „не може и не трябва да бъде отделена от медийната политика на Прокуратурата на Република България“. Необходимо било изработването и на нов сайт на НСлС, защото сегашният е „на светлинни години от това, което трябва да бъде“.

Смята да промени и практиката за поощренията и наказанията на следователите. По думите му подчинените му не трябвало да бъдат отличавани само при навършване на някакъв юбилей, а всеки път, когато са си свършили успешно работата. Същото заяви и за наказанията, отбелязвайки, че по тази тема разчита на ВСС. Обяви се и за повишаване на квалификацията на следователите.

След изслушването му членът на ПК на ВСС Огнян Дамянов го попита за скандалите, свързани с натиск върху подчинени. Миналата година стана ясно, че разследваща полицайка от ГДБОП е завела дело за вреди срещу зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, тъй като била заплашвана и обиждана в неговия кабинет по повод на нашумяло дело – за данъчни престъпления на фирма “Агромах”.

В началото на тази година пък стана известен още един случай, в който бе замесено името на Борислав Сарафов. Разбра се, че следователят от НСлС Страхил Каменички е завел две дела срещу заместник-главния прокурор заради обиди и заплахи, отправени по време на оперативна среща по разследване на катастрофата в Хитрино. Делата обаче не тръгнаха, тъй като съдът прие, че Сарафов има функционален имунитет като магистрат. А тия дни пък в публичното пространство се появи информация, че в края на мандата на предишния ВСС кадровиците са отказали да образуват дисциплинарно дело срещу Борислав Сарафов по предложение на ИВСС, който бе сезиран именно от следователя Каменички.

Днес Сарафов заяви, че въпросът е изкуствен и изкуствено раздут в някои медии. „Аз не мисля, че има конфликт. Напротив, аз съм прям и открит човек, такъв е моят характер и диалогичността изисква, когато имаме нещо, да си го кажем. Всички трябва да изпълняваме служебните си задължения и когато някой не ги изпълнява или не ги изпълнява качествено, не ги изпълнява в срок, трябва да му бъде подсказано“, посочи той и допълни, че не би искал този въпрос да се раздухва допълнително и да се преекспонира, защото всъщност конфликт няма.

Попитан дали би инициирал разследване при данни за извършено престъпление от главния прокурор, Сарафов каза, че въпросът пораждал “политически закачки и политическо говорене”. „Моделът е такъв, какъвто го заложи законодателят. И в рамките на такъв законодателен модел това ще бъде спазвано. Аз не се ангажирам, аз не съм законодател, аз съм магистрат. Ще прилагам закона такъв, какъвто е. Да припомня, че в Министерството на правосъдието е създадена работна група да се регламентира търсенето на отговорност от т. нар. трима големи”, посочи той.

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
alaman
alaman
02 януари 2023 18:27
Гост

يجب استخدام المبيدات الحشرية والمركبات الكيميائية بإشراف من المختصين بإبادة الحشرات، حيث إنه كما ذُكر سابقاً تُقاوم حشرة الفراش العديد من المبيدات الحشرية، ومن المركبات الكيميائية التي يمكن استعمالها للقضاء على حشرة الفراش: البيريثين (بالإنجليزية: Pyrethins) المستخلص من زهرة الأقحوان، والبيريثرويد (بالإنجليزية: Pyrethroids) وهو المركب الكيميائي المعادل للبيريثين بالتركيبة الكيميائية، وهذه عبارة عن مبيدات الحشرية تعد الأكثر استعمالاً وفعالية في القضاء على البق، حيث إنها تعمل على تدمير الجهاز العصبي للحشرة وبالتالي قتلها، ولكن العديد من حشرات الفراش طورت نفسها لتصبح مقاومة لها، فهي غير مفيدة لسلالات حشرة الفراش المتطورة جداً. الكاربمات، وهي مركبات كيميائية أقوى من السابقة، ولكن الحشرات… Покажи целия коментар »