Призив за спазване на ограниченията заради епидемията от коронавирус и за единство и солидарност отправиха президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов.

„България преминава през тежко изпитание то налага пълна мобилизация на материалните ресурси и на моралните сили на обществото. Епидемията ще подложи на изпитание здравната и социалните системи на държавата“, каза Радев, а Борисов заяви, че се солидаризира с него.

„30 години българите се спасяват поединично, но тази смъртоносна епидемия, която покосява най-слабите, напомня, че е време да осъзнаем необходимостта от гражданска отговорност и обществена солидарност“, каза държавният глава.

Той посочи, че никой не може да спаси себе си, ако не може да разчита на отговорното поведение на другите. Строгите мерки са животоспасяващи, но ще бъдат от полза само ако всеки един осъзнае своето място в борбата с коронавируса, каза той. И обяви, че правителството следва да представи механизми за обезщетяване на най-засегнатите. „Ресурсите в държавата са ограничени и знам колко е трудно. Очаквам правителството да преоцени своите приоритети, да се търси активната помощ от ЕС, така че да бъдат подпомогнати най-засегнатите. С мор от бедност не се спасява този вирус“, каза Радев.

Борисов пък обяви, че всички медицински специалисти ще получат по 1000 лева на месец допълнително.

„Но трябва да сме предпазливи със следващите мерки – трябва да следим резервите на държавата. На първо място трябва да мислим за пенсиите, заплатите на лекари, армия, полиция. Паралелно с това през социалния фонд, има увеличение на прага на държавната помощ, всички които излизат в болнични или фалират, през фонда, да могат да бъдат обезщетени“, каза премиерът.

И допълни: „От криза не се излиза по-богат. Всеки лев го пресмятаме за дълъг период от време, за да можем да защитим държавата. Когато не се плащат данъци, след това няма как да се плащат заплати и пенсии“.

В изявленията им нямаше коментар за предложението на шефа на националния оперативен щаб ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски за най-строги мерки – у нас да работят само хранителните магазини, аптеките, банките, бензиностанциите. Тази мярка за предотвратяване на разпространението на коронавируса, уж беше въведена със заповед на здравния министър Кирил Ананиев още в петък, но след това беше отменена.

Вчера проф. Венцислав Мутафчийски отправи кризисно послание до гражданите. Като посочи, че ограниченията трябва да започнат да се прилагат още сега – преди пика на заболеваемостта у нас, за да може да се забави разпространението на коронавируса. В момента случаите на болни в България са 43.

11
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Leep
Leep
15 март 2020 13:03
Гост

Дано ни размине италианския сценарий, че направо сме заминали.

123
123
15 март 2020 12:59
Гост

Борисов да си връща милионите, дето раздаде за стадиони, като за начало, че ще трябват.

Хъм
Хъм
15 март 2020 12:58
Гост

Еее, разгеле, да гледат в една посока поне веднъж

Анонимен
Анонимен
15 март 2020 13:00
Гост

И облеклото им е в синхрон 😉

Klen
Klen
15 март 2020 12:58
Гост

Българите трябва да бъдат наплашени като снощи, за да сработи нещо. Иначе са способни да се самоубият от простотията си.

Анонимен
Анонимен
15 март 2020 16:11
Гост

Попитали американеца, какво ще направи, ако му дадат една ябълка.
– Ще я изям.
– А ако ти дадем един вагон ябълки?
– Ще ги продам.
След това попитали французина:
– Ще я дам на жена ми.
– А ако ти дадем един вагон ябълки?
– На всяка хубава жена в Париж ще дам по една ябълка.
Накрая попитали Бай Ганьо:
– Какво ще направиш, ако ти дадем една ябълка?
– Как какво? Ще я изям.
– А ако ти дадем един вагон ябълки?
– Че няма да мога да ги изям, няма да мога, но пък всичките че ги нагриза.
Та малко и нашата работа сега, никакво обединение.

Анонимен
Анонимен
15 март 2020 12:54
Гост

Паниката е ужасно вредна, онзи ден свиха количката на моя близка в билла. Храната няма да изчезне, ще има, така, че не се презапасявайте

Анонимен
Анонимен
15 март 2020 12:55
Гост

Наблюдение от последното денонощие:
1.В България вируса се предава анално!
2.Тоалетната хартия е мощен противовирусен продукт.
3.Планината от тоалетна хартия оказва седативен ефект върху организма на индивида.
4.Българина мисли първо с гъза си…

Анонимен
Анонимен
15 март 2020 12:52
Гост

Познатите ми спазват препоръките. Но все още има хора, които не осъзнават риска. Вчера една се развика как можело д ги държат навън на опашка. Тръгна да звъни на някого да се оплаква, но след разговора кротна като агънце. Хората трябва да променят, че нещата са сериозни

999
999
15 март 2020 13:01
Гост

Ами то е безумно да изнесеш просто опашките навън и да наречеш това мярка.

М.П.
М.П.
15 март 2020 12:52
Гост

Добре, днес и двамата са адекватни.