Всички служители на Агенцията по вписванията са получили бонуси за последното тримесечие на годината с изключение на трима, отговорни за срива на Търговския регистър през август.

Това съобщиха на пресконференция днес правосъдният министър Цецка Цачева и шефката на агенцията Габриела Козарева. Преди това Козарева обясни, че отговорни за срива на регистъра са директорът и експертите от Дирекция „Информационно обслужване и технологии“, макар че никой до сега не е бил сочен за виновен.

Повод за изявленията им е публикация на в. „Сега“, че бонуси са раздавани за добри резултати за същия период, в който Търговският регистър се срина и не функционираше 18 дни. Според изданието четирима директори в София са си разделили 20 000 лева, други са получили по над 2000 лева, а най-малко – под 700 лева, били допълнителните възнаграждения за хората извън столицата.

След срива на регистъра шефката му Зорница Даскалова беше принудена да подаде оставка, а мястото ѝ зае Козарева. Днес тя поясни, че за последното тримесечие са изплатени 599 007 лева за допълнителни възнаграждения, съгласно Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрации и Вътрешните правила за заплатите в Агенция по вписванията. Сумата била разпределена според индивидуална оценка на всеки от общо 635-имата служители, като от АВ подчертават, че средномесечният фонд „Работна заплата“ е 813 034 лева.

Козарева казва, че всеки работодател търси начини да стимулира служителите си, а в държавната администрация това става с допълнителните възнаграждения от икономии, които могат да се изплащат до 4 пъти в годината.

„Изплащането на бонуси в Агенция по вписванията е следствие от показани добри резултати на служителите и начин да ги мотивираме да продължават да работят ефективно. Отговорните за срива на Търговския регистър – Директорът и експертите от Дирекция ИОТ, не са получили ДМС за последното тримесечие. Нека не забравяме, обаче, че останалите служители на Агенцията не са спирали работата си, дори и по време на срива”, казва Козарева.

Тя припомня, че по време на срива на Търговския регистър, работата в цялата агенция не е спирала, а дори се работело повече и в извън работно време, а сега всички произнасяния са в срок и е преодоляно забавяне от 20 дни.

Финансовият министър Владислав Горанов също коментира случая и каза, че е нормално работещите служители да получават бонуси.

„Ако обаче има отпуснати допълнителни възнаграждения на служители или на длъжностни лица, които носят отговорност, макар и косвена, свързана с техническия проблем възникнал в регистъра, това за мен е неприемливо. Но като цяло да дамгосваме експертите и служителите от Агенцията по вписванията, заради техническия проблем, който се случи през лятото на тази година, не смятам за удачно”, заяви Горанов.

От своя страна, правосъдният министър Цецка Цачева обяви, че е разпоредила проверка и обеща да е безкомпромисна, ако тя покаже нарушения.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Иван Иванов
Иван Иванов
09 ноември 2018 22:18
Гост

По -бързо е с електронен регистър – но ето и проблем – малък срив – довиждане.
Ще се оправя сигурно – може да е имало нещо.

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2018 15:58
Гост

Ама щом сте ги открили отговорните за срива, що още са на работа

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2018 14:30
Гост

Добри бонуси си раздават там.

Анчо
Анчо
09 ноември 2018 14:29
Гост

Зорница Даскалова в случая нямаше пряка вина, ама нали Бойко трябваше да намери изкупителна жертва.

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2018 14:26
Гост

Паричната награда си е най- добрия стимул.

Човек
Човек
09 ноември 2018 14:17
Гост

Правилно решение.