Вътрешният министър Бойко Рашков ще сезира Висшия съдебен съвет (ВСС) за нарушения, извършени от главния прокурор Иван Гешев.

Това обяви днес МВР-шефът пред БНР (цялото интервю можете да чуете тук), но заяви, че няма очакване кадровият орган на съдебната власт да предприеме някакви действия и сигналът му целял да покаже безполезността на този състав на ВСС.

Рашков каза още, че следващият парламент трябва да направи радикални реформи в прокуратурата, които да премахнат субординацията и зависимостта на прокурорите от горестоящите и от главния прокурор. По думите му това не изисква свикване на Велико Народно събрание. Отделен според него е въпросът за нарушенията, които са допуснали определени прокурори и за тях е нужна реакция на ВСС.

„Трябва да се предприемат незабавни кадрови мерки по отношение на редица прокурори в нашата страна, които са допуснали нарушение на закона, които са уронили престижа на съдебната власт и те трябва да бъдат отстранени от ВСС, който вече няколко години безучастно гледа какво става в прокуратурата и не си изпълнява ролята на висш орган на съдебната власт. Ако той не се справи, а няма изгледи да се справи, тъй като не виждам воля в този състав, това трябва да се направи от следващ ВСС, в който трябва да влязат достойни хора, които ще реагират на безобразията, които например прави един главен прокурор на държавата“, каза Рашков и уточни, че не говори само за нарушения на етичните правила.

„Смятам да сезирам този състав на ВСС, за да може за пореден или за последен път да се убедим в неговата безполезност“, добави Рашков и каза, че за целта ще говори с правосъдния министър Янаки Стоилов, който има правомощията да внесе такова искане във ВСС.

По закон (чл. 175, ал. 5, вр. чл. 173 от Закона за съдебната власт) министърът на правосъдието има право да предложи кандидатура за главен прокурор и затова има и правомощие да внесе такова за предсрочното му освобождаване от длъжност. Това право законът дава и на не по-малко от трима членове на Прокурорската колегия на ВСС.

Процедурата изисква решение, прието с мнозинство от поне 17 гласа от общо 25-имата членове на съвета. Ако бъде постигнато, ВСС предлага на президента освобождаване. Държавният глава не може да откаже освобождаването при повторно предложение.

„Лекс“ потърси министерството на правосъдието за коментар.

Прокуратурата за думите на Рашков: Грубо посегателство върху независимостта ни и опит за вмешателство

Прокуратурата отговори на вътрешния министър с позиция (пълния ѝ текст виж тук), в която заяви, че думите му са грубо посегателство над независимостта на институцията и опит за вмешателство в работата ѝ.

Относно призивите на Рашков за отстраняване на прокурори във връзка с работата им по дела за купуване на гласове на изборите, от държавното обвинение заявиха, че защитават всеки магистрат, който изпълнява съвестно задълженията си.

„Считаме, че цитираното изявление представлява опит за грубо посегателство върху независимостта на прокуратурата и е опит за неправомерно влияние и вмешателство в осъществяване на функциите на магистратите при вземане на решения по конкретни досъдебни производства, което е в противоречие с конституционно установения принцип за разделение на властите. По този начин се засяга независимостта на прокуратурата, цели се уронване на престижа на съдебната власт и се нарушава принципа на върховенството на правото“, се казва в позицията на прокуратурата.

От държавното обвинение напомнят, че върховенството на закона е ключов принцип в демократичните държави, изведен изрично и в Договора за Европейския съюз. В позицията се казва още, че опитите на представители на политическите среди да застрашават независимостта съдебната власт чрез натиск, представлява недопустима намеса в конституционно определените правомощия на магистратите.

„Надяваме се, че няма да бъдат възродени отдавна отминали и отречени от времето недемократични практики, противоречащи на конституционно установените принципи на правовата държава, целящи дискредитиране на органите на съдебната власт“, посочват още от прокуратурата. Позицията им ще бъде изпратена до президента Румен Радев, Европейския парламент, Европейската комисия и до посолствата на страните от ЕС, на САЩ и на Великобритания.

Втори фронт

МВР и прокуратурата влязоха в конфликт и покрай разследването на сигналите за купуване на гласове. Рашков упрекна днес зам.-районния прокурор на Пловдив Атанас Илиев за това, че омаловажил разследването в Пловдив, в което става дума за купени гласове на предходните избори на 4 април. По този повод прокурор Илиев съобщи в събота, че в пловдивския квартал „Столипиново“ МВР са открили 11 дамаджани с алкохол, 50 чифта маратонки и пари, както и два тефтера и тетрадка. Той няколко пъти подчерта, че докладваните в прокуратурата сигнали били без никаква конкретика, а досъдебното производство било образувано при неотложност и без уведомяване на прокуратурата.

„Този прокурор явно иска да прави в бъдеще политическа кариера в ГЕРБ“, каза днес Рашков. По думите му, още вчера всичко е било докладвано в прокуратурата и имало събрани доказателства, като са разпитани свидетели пред съдия и те потвърждали, че са купувани гласове по 30 лева.

„Покрай тия дамаджани има няколко хиляди души. МВР е имало данни за тези лица, които са обект на претърсване много преди тази случка, но върху тези лица очевидно е имало чадър. Специално ги поздравявам точно тези служители, техният труд е бил омаловажаван от техните началници. Акцията на 1 юли, която започнахме, има сериозни резултати и това е плод на МВР, а не на прокуратурата и на Борисов“, каза още Рашков, след което съобщи и за случай в свиленградско село, където били открити търсени от НАП фирмени касови книги с обороти, списъци с имена на 28 000 избиратели в района и визитка на един кандидат за депутат.

От прокуратурата по-късно съобщиха, че до момента има 171 преписки по сигнали от граждани, от ДАНС и от МВР за купуване на гласове и са образувани общо 20 досъдебни производства. В анализ на прокуратурата обаче е констатирано, че в МВР се бавят при сезирането на държавното обвинение и докладване на материалите.

„Получени са множество докладни записки от МВР, които са непълни и не съдържат достатъчно данни относно твърдените обстоятелства, което налага възлагането на допълнителни проверки от страна на наблюдаващите прокурори. Проблемите в координацията между Прокуратурата на Република България и органите по разследването биха били причина, която може да доведе до избягване на наказателна отговорност на част от лицата, заподозрени в извършването на престъпления против политическите права на гражданите“, заявяват от държавното обвинение, като подчертават, че за разлика от тази с МВР, координацията им с ДАНС е отлична.

В заключение от прокуратурата напомнят, че в МВР са длъжни незабавно да ги уведомяват при наличие на данни за извършено престъпление.

Асоциацията на прокурорите: Най-груба форма на политически натиск и безпардонно нарушение на разделението на властите

Становище (с пълния му текст, можете да се запознаете тук) срещу изказването на Бойко Рашков публикуваха днес и от Асоциацията на прокурорите. В него те заявяват, че думите на служебния вътрешен министър са „най-грубата форма на политически натиск върху съдебната система и безпардонно нарушение на разделението на властите“.

Според тях от думите на Рашков остава усещане за отправяне на закани към прокурори заради взети от тях решения, които не са в съответствие с интересите на определени политически субекти. От асоциацията подчертават пълната си подкрепа към колегите си в Пловдив.

„Българските прокурори изпълняват своите конституционни и законови задължения и нямат отношение към политическите противоборства и предизборната кампания. Прокурорите не „правят“ избори“, се казва в становището им. В него те определят за неприемливи и думите на Рашков за реформа, която да премахне субординацията в прокуратурата.

„Невярно и грубо тенденциозно е да се твърди, че „законът е подчинен на по- горестоящия прокурор, а така всички – на Главния прокурор“.  Напомняме, че още през 2016 година, след мащабни изменения на Конституцията на Република България и устройствения Закон за съдебната власт, беше отменен принципът за централизираност на прокуратурата, регламентиран до тогава в чл.136, ал. 6 от Закона за съдебната власт“, посочват от асоциацията и допълват, че оценяват изявленията на министъра като опит държавното обвинение да бъде подчинено на политически орган, „което дори като изказано намерение застрашава  върховенството на правото в нашата държава“.

„Категорично не приемаме публичните изказвания на представители на изпълнителната власт за уволняване на прокурори, както и непочиващите на факти внушенията за обвързаност на прокуратурата и отделни прокурори с политически фигури.  Подобни изявления, съчетани с опитите на  представители на изпълнителната власт да се намесват в конституционните функции на българските прокурори, за съжаление  поставят под сериозна заплаха независимостта и автономността на Прокуратурата на Република България“, пишат от прокурорите.

45
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
06 юли 2021 19:15
Гост

Трябва да го пръснат тоя недоучил милиционер Гушеф, а после да изметат от прокуратурата всичките му протежета нацвъкани последната година-заместници, адм. ръководители, Сийки и разни други калинки!

Анонимен
Анонимен
06 юли 2021 9:10
Гост

Бойко (Рашков) – една друга тиква.

Анонимен
Анонимен
05 юли 2021 23:40
Гост

Сийка Милева не е съгласна да се говори така – жената е толкова работлива, то е една Прокуратура, то е едно чудо, по добре да не ги претоварваме, ще вземат да се счупят.

Отдел"Прокуратура" в МВР!
Отдел"Прокуратура" в МВР!
05 юли 2021 23:39
Гост

Къпаният милиционер направо закопава прокуратурата, а червенотиквеничковчетата блеят в негова защита дирижирани от файтона кариеристи от АПБ! Е, няма такива овце, които чак след няколко месеца ще разберат, че този път освен стригане ще има и по-лошо за всички тях!

Анонимен
Анонимен
05 юли 2021 18:23
Гост

Прокуратурата толкова се е компрометирала, особено в последните 3-4 години, например Каскет ТиВи с показните акции, завършващи с обезщетения по ЗОДОВ и целящи единствено разчистване на икономическите конкуренти на Тиквата , че по-добре да се саморазпускат, вместо да лалат за върховенството на закона.

Анонимен
Анонимен
05 юли 2021 19:38
Гост

Ти си обикновен трол, при това прост. Това, че не ти харесва Гешев не значи, че трябва да разпуснеш прокуратурата. Но ти си толкова загубен, че дори не разбираш какво пишеш! След някой друг месец защо да не разпуснем и съда, а? Имаш си Бойко Рашков – той ще го оправи всичките! Като едно време.

Точко
Точко
06 юли 2021 6:47
Гост

Гешев е за затвора отдавна! Какво е направил до сега за докладвани нарушения! Нашите хора не ги закача, правилно ли е!

Анонимен
Анонимен
05 юли 2021 16:36
Гост

А на Рашков дали му е известно, че субординация в прокуратурата не съществува от 2016 г. насам? Този е заслужава да му щракнат белезниците! Нищо друго освен създаване на напрежение и уронване престижа на МВР и съдебната власт не прави този индивид. Студентите от пети курс са по-добре подготвени от него по материята.

Анонимен
Анонимен
05 юли 2021 14:28
Гост

И като какъв Бойко Рашков щял да сезира ВСС? Като съдържател на много имоти ли, като бивш служител на ДС ли, като бивш следовател от Главно следствено управление ли, като следовател по “танковата” касета ли, като министър на МВР ли, като бивш депутат от БСП ли, като бивш (за две минути) Главен прокурор ли, като “обикновен” гражданин ли? Де такива обикновени граждани в България като него! Аман от тия НОМЕНКЛАТУРИ?

Анонимен
Анонимен
05 юли 2021 15:03
Гост

Един Бял Автобус виждам в скоро време.

Анонимен
Анонимен
05 юли 2021 19:55
Гост

Този човек дори не познава закона. Кара си я така по комунистически от едно време. Така е свикнал, така може.

Пижо Пендин
Пижо Пендин
05 юли 2021 14:03
Гост

В друга медии информацията е по-обилна, т.е. по-голяма част от картината става ясно – Рашков критикува прокуратурата в Пловдив, че бави нещата с купувачите на гласове, а от прокуратурата се жалят, че им оказвали натиск.
Малко работата прилича на – не ни натискайте да работим 🙂

Big Mama Scandal
Big Mama Scandal
05 юли 2021 13:32
Гост

За сметка на Рашков, Филчев стана главен прокурор.

Невероятно, но факт.

Анализирайте това! След онова което сътвори в и от прокуратурата.

Евроатлантическите ценности
Евроатлантическите ценности
05 юли 2021 13:36
Гост

В името на евроатлантическите ценности едно време един пловдивски ексадовкат по бракоразводни дела върна указа. И отвори широко вратата за Кольо Филчев, експосланик в Казахстан.

Анонимен
Анонимен
05 юли 2021 19:47
Гост

Анализирай 19 имота и си отговори сам.

Анонимен
Анонимен
05 юли 2021 13:11
Гост

Нарцис Илиев Рашков, полудял, че 1998 г. КОСТОВ И СТОЯНОВ СПРЯХА НАЗНАЧЕНИЕТО МУ ЗА ГЛАВЕН ПРОКУРОР! А защо им слугуваш сега на същите тези хора, бе Тарашков? Наказателния ти процес има ли отговор на тоя въпрос??

Анонимен
Анонимен
05 юли 2021 12:52
Гост

Рашков, черпи един имот ве! В гроба няма да ги носиш, а дъщеря ти, няма да й трябват деветнайсет. Лакомията не е хубаво нещо, другарю следовател, забрави ли партийните повели от преди 1989??

Николай
Николай
05 юли 2021 13:23
Гост

А на Цвинокио защо ли са му? Ама го оневиниха. Били на тъщата му. Хайде, стига вече прах в очите.

женски "политически" род
женски "политически" род
05 юли 2021 13:26
Гост

Оневини го ВКС. Не прокуратурата! ССБ. И разбира се – съдът с малко „с“.

Рашков, Рашков, Рашков
Рашков, Рашков, Рашков
05 юли 2021 12:49
Гост

„Служителите на МВР са много образовани и трябва да бъдат насочвани в правилната посока да изпълняват законовите си задължения“, заяви още Рашков.

В БНР от днес:

https://bnr.bg/post/101493432/boiko-rashkov

ps. А в МВР „кадрите“ откога са и чии са, след като са образовани и насочвани досега в неправилната посока?

Цв.Цв.

Re:
Re:
05 юли 2021 12:56
Гост

МВР има огромен капацитет.

Несъмнено. Зависи за какво.

А досега МВР все не се е управлявала от „капацитети“ от помощното училище във Вършец, нали?

женски "политически" род
женски "политически" род
05 юли 2021 13:00
Гост

Народната милиция:

https://www.youtube.com/watch?v=Qm9ifur76R8

Aнонимен
Aнонимен
05 юли 2021 12:39
Гост

Не смятам, че ВСС много ще се трогнат от този сигнал

Бисер
Бисер
05 юли 2021 13:16
Гост

Със сигурност. Достатъчно дебелокожи са.

Безправен свят
Безправен свят
05 юли 2021 12:31
Гост

След фалита на пеевската трибуна, троловете му онемяха. Прави впечатление, че в този сайт са се самонастанили бая демократични и тъмносини тролове с герберастки оттенък – защитници на Вранеску, ССБ, Америка за България. Компенсирайки заслабването на Шиши. Но от същия дебелашки тертип и цъкайки „+“ или „-“ в същия „стил“.

за последен път минавам
за последен път минавам
05 юли 2021 12:16
Гост

Този мач сме го гледали. Затова отивам на море. Без избори. И без финал за Европа.

Ники
Ники
05 юли 2021 13:18
Гост

Аз по принцип не гласувам, понеже за мен всички са един дол дренки. Обаче този път ще отида. Дано се отървем най-накрая от ГЕРБ.

Кики
Кики
05 юли 2021 13:19
Гост

Мъдро решение. Те все още си купуват гласове.

женски "политически" род
женски "политически" род
05 юли 2021 13:29
Гост

Те си и имат гласове. Извън купените. За разлика от други. Примерно изправящите се мутри.

След 11 юли следва 11 септември
След 11 юли следва 11 септември
05 юли 2021 12:06
Гост

Рашкоff!

20 години гешевщина, 30 години Конституция. При условията на победила демокрация. Предимно от Столипиново.

Анонимен
Анонимен
05 юли 2021 12:00
Гост

А Рашков колко престъпления и нарушения извърши за 1 месец? Да коментирам ли? И манипулациите му?

д-р по атлантизъм Ристьо Иванович Хаджипенчович
д-р по атлантизъм Ристьо Иванович Хаджипенчович
05 юли 2021 11:51
Гост

Крайно време е Бойко Рашков да сподели палатката срещу входа на съдебната палата. С някой БОЕЦ срещу Гешев.

Само за една нощ. Не повече.

Мария Вранеску
Мария Вранеску
05 юли 2021 11:47
Гост

Един път Гешев, втори път Гешев, трети път пак Гешев … е … писна ми!

отново минавам
отново минавам
05 юли 2021 11:38
Гост

Да бе само Гешев – с мед да го намажеш! А стотиците, хиляди малки гешевчета, а?! Които самодоволно и самодостатъчно се възпроизвеждат в условията на прокурорско самоуправление, а? Ко праим с тях – Рашков?! Сменяме ВСС. И какво? Пак същото. Нов Гешев. Друг Гешев. ПАК Гешев. Разберете!!! Системен проблем имаме. При това не от вчера когато си избраха Гешев, понеже ТОЙ Е ТЯХНО ОЛИЦЕТВОРЕНИЕ! Гешевщината е истинския проблем. И този проблем се решава радикално – с нова Конституция, нови прокурори, без досагешните органи ВСС, ИВСС, без досегашните „кадри“. БЕЗ КАДРУВАНЕТО ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 30 ГОДИНИ! КАДРУВАНЕ В КОЕТО УЧАСТВАШЕ И ТИ… Покажи целия коментар »

Zeta
Zeta
05 юли 2021 11:31
Гост

Не се изненадвам

Анонимен
Анонимен
05 юли 2021 11:31
Гост

Добра работа!

Анонимен
Анонимен
05 юли 2021 11:30
Гост

Аз не разбирам защо още Гешев седи на този пост. Не подкрепям ГЕРБ, не харесвам и работата на тези сега,които се опитват да възобновяват комунизма. Но Гешев си е за махане.

отново минавам
отново минавам
05 юли 2021 11:45
Гост

А #КОЙ не е за махане в тази съдебна система? #КОЙ, понеже само хал един Пеевски сам се махна от Столичното следствие?

Haralampi
Haralampi
05 юли 2021 11:30
Гост

Категорично мисля, че Гешев трябва да си подаде оставката.

Иванчо Хаджипенчович
Иванчо Хаджипенчович
05 юли 2021 11:43
Гост

Аз пък мисля, че по-добре да не я подава. Ще изберат заместника му, Цацароff!

Филип
Филип
05 юли 2021 11:30
Гост

Гешев си е за сезиране

Андрей Карлович
Андрей Карлович
05 юли 2021 11:42
Гост

Прокуратурата – стожер на демократичната законност и справедливост! Съдът, неин гарант!

Asen
Asen
05 юли 2021 12:37
Гост

Сигурно. Ама в Булгаристан хич не е така.

Petar
Petar
05 юли 2021 12:43
Гост

Да бе, да! Прокуратурата в черно, а съдът в бяло. Нали? Не нам!

Диди
Диди
05 юли 2021 13:21
Гост

Така си е. Пише го и на Руски паметник.