Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) пише фалшиви сведения за заплаха срещу високопоставени лица, след което НСО ги охранява за шест месеца. Това заяви министърът на вътрешните работи Бойко Рашков при обсъждане в парламентарната правна комисия на трите законопроекта за защита на застрашени лица, които предвиждат Бюрото по защита към главния прокурор да премине към Министерството на правосъдието като отпаднат полицейските функции на служителите (виж още по темата тук).

По указания на политически субект, се казва на ДАНС да напише едно фалшиво сведение за опасност, казвам фалшиво с цялата отговорност, и после се назначава охрана от Националната служба за охрана за срок от шест месеца“, заяви Рашков и добави: „Говорихме с председателя на парламента. Повдигнах въпроса да се разгледа идеята за преразглеждане на първоначалните данни за възникнала опасност по отношение на един човек. Да видим след това продължават ли да съществуват тези данни. Нали сме затова – да разследваме. И когато тези сигнали не се оправдават, да снемем охраната. Това не е правено. Разчитало се е на фалшиви сведения. И това е причината този човек, който сега е главен прокурор, да бъде охраняван от НСО, после НСО не му беше присърце и си направи собствено НСО“.

После Рашков се обърна към депутатите с въпроса: „Някой пита ли се как се охранява българският главен прокурор? Ако някой смята, че се охранява само от бюрото, нарочно създадено заради неговата личност и тяло, дълбоко греши“.

И посочи, че обвинител №1 се пази по три начина. Първият е от служителите на бюрото. Вторият е от НСО, което се дължи на факта, че живее в резиденция „Бояна“, която пък се охранява от НСО.

А за третият разказа следното. Наскоро научил, че прокуратурата е „сключила търговско споразумение“ с МВР, според което служители от Шесто РПУ трябва да патрулират и наблюдават от външната страна резиденция „Бояна“, за да пазят главния прокурор. „Такова властолюбие, което граничи с параноя – аз не мога да изтърпя това„, каза Рашков.

По повод изявлението му, главният прокурор Иван Гешев коментира пред „24 часа“ следното: „Както обикновено, голяма част от твърденията му не отговарят на истината“.

Темата обаче беше продължена от депутата от „Изправи се, БГ! Ние идваме“ (ИБГНИ) Николай Хаджигенов. Той разказа, че вчера парламентарната комисия за контрол на специалните служби е изслушала директора на Държавна агенция „Разузнаване“. Той е бил питан за сигналите за заплаха срещу бившия премиер Бойко Борисов и назначената му охрана. Дебатът беше по повод внесените промени в Закона за НСО, които вчера бяха приети на първо четене от комисията.

Бойко Борисов, Иван Гешев и Сотир Цацаров са били обединени в един сигнал. Почти се разплаках, слушайки директора на ДАР. Става въпрос за един сигнал, това е феноменална глупост, това е нещо жалко, не е сигнал, но е основание да пазим главния прокурор. Този сигнал не е проверяван никога от ДАР. Това е прецедент в работата на разузнаването“, каза още Хаджигенов.

Заместник-главният прокурор Красимира Филипова, която присъства на заседанието на правната комисия, заяви, че това не е вярно. „Сигналът не е един и не е общ“, каза тя като отказа да разкрие повече информация. Филипова заяви, че е добре всички да се замислят дали това да си главен прокурор или прокурор само по себе си не поражда по-голям интензитет за възможности за агресия спрямо тях. Знаете какви са делата, каза още Филипова.

Преди да изложи мнението си по законопроектите, тя изрази възмущението си от неетичното и обидно, по думите ѝ, отношение към главния прокурор. Тя определи като лъжа твърдението на Бойко Рашков, че миналата година не е имало защитени лица от бюрото. В доклада за дейността му беше посочено, че 20 души са охранявани миналата година. Според Рашков обаче това са хора, чиято защита е започнала по-рано и че новозащитени за 2020 г. няма.

Красимира Филипова призна, че за последните две години има намаляване на броя на охраняваните, но дори и да няма нови хора, това не означава, че за 2020 г. бюрото не е продължило да изпълнява задълженията по отношение на останалите, чиято охрана е започнала по-рано. Заместничката на Гешев припомно, че за тази година охраняваните са 16.

Тя разкритикува и мотивите към проектите, в които се казвало, че поради намаляване на броя на защитени лица, бюрото трябва да премине към Министерството на правосъдието. По думите ѝ под „шапката“ на главния прокурор това звено работи много ефективно.

Да разрушим добре работеща структура, защото няма защитени лица е все едно да кажем как да работим като има спад на преписките и делата. Това са фактори, които не могат да бъдат предвидени и това не може да служи за мотив“, каза Филипова. Тя добави, че в мотивите към проектите има и голословни твърдения, че се създават предпоставки за злоупотреби. Филипова подчерта, че от 2014 г. до момента няма нито една жалба срещу действия на хора от бюрото. Сподели и че в проектите се посочва само редът, по който чиновниците ще преминат към министерството, но не и служителите, които осъществяват същинската дейност по защита.

Всички останали присъстващи обаче подкрепиха идеята Бюрото по защита да премине от главния прокурор към Министерството на правосъдието, какво предвиждат и внесените предложения за промени в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство от „Има такъв народ“, „Демократична България“ и ИБГНИ.

Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов първо отбеляза, че главният прокурор трябва да бъде охраняван, но по общия ред, т.е. от НСО. После подкрепи проектите като заяви, че бюрото трябва да изпълнява функциите, за които е създадено, а с преминаването му към изпълнителната власт ще може да се осъществява граждански и парламентарен контрол.

Всъщност именно това бе основният аргумент, изтъкнат на заседанието на правната комисия. Той бе споделен както от вътрешния министър Бойко Рашков, така и от депутати от ИТН, ДБ, ИБГНИ и БСП.

Ина Лулчева и Валя Гигова от Висшия адвокатски съвет също подкрепиха преминаването на бюрото към правосъдното министерство като изтъкнаха, че то трябва да е самостоятелната структура там. И двете бяха категорични, че няма как в съдебната власт да има военизирана структура, защото това е противоконституционно.

Те поискаха да има представител на адвокатурата в Съвета по защита, в който по принцип участват министрите на правосъдието и на вътрешните работи, председателят на Върховния касационен съд, главният прокурор, представляващият Висшия съдебен съвет и председателят на ДАНС.

32
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ivaylo_Radulov
Ivaylo_Radulov
30 август 2021 12:34
Гост

Всеки път когато го видя , или чуя за нэщо от тоя персонаж се зареждам с високи дози комизъм… Тоя вэрно ли е нэкъв юрист?! Сигнализирал Следствието да образува ДП , както е могло да се прави , но до ’75-та…

И тези са простовати
И тези са простовати
30 август 2021 9:40
Гост

На мен лично и субективно погледнато Хаджигенов и Рашков , някак си не ми звучат убедителни, а отмъстително. И признавам си не са ми убедителни най- вече като юристи !? По- скоро и те имат силовашко- милиционерско излъчване такъв е стилът им, речника ,а,то и идеите. Звучат доста просташки, а това, че са срещу Гешев е само конюнктура в случая, иначе биха го подкрепяли, ако не са в друг отбор по интереси.
Няма ли по- културни, обрани и подготвени юридически и управленски говорители на опозицията, :)))) която всъщност е на власт в момента (парадокс).

Анонимен
Анонимен
28 август 2021 20:52
Гост

Рашков е силно и болезнено обсебен от фигурата на главния прокурор. Дали защото преди години му дръпнаха килимчето за тази позиция? Едва ли някога ще прости биещото сърце на партията. Но пък той винаги е готов!

Анонимен
Анонимен
28 август 2021 21:53
Гост

Едва ли. А Хаджигенов избива комплекси в Парламента за незнанивта си по право.

Анонимен
Анонимен
28 август 2021 11:28
Гост

Напълно е прав Рашков – Каскета може да е тъп и комплексиран, но за сметка на това има параноя и мания за величие.

адвокат от САК
адвокат от САК
28 август 2021 11:12
Гост

“…. „Някой пита ли се как се охранява българският главен прокурор?…“ Естествено- всяка чужда служба, както и всяка терористична клетка или “бос“ на ОПГ, но… откъде у рашков толкова акъл… Той вече доказа, че живее в 70 те години на 20 век и не иска да мръдне ни на йота от онова време. Излагацията му е пълна, защото това може и да е класифицирано инфо- особено, в детайлите му…Откъде и кой изкопа рашков и го постави в 21 век за служебен министър

Димитър
Димитър
28 август 2021 1:22
Гост

Ами съжалявам готини, ама ГЕРБ са с около 6% пред Славчо въпреки Рашков и цялото чагъртане на служебния кабинет…..Така Гешев си остава още много дълго време,а за глупостите за фалшивото становище,ще се изненадам ако изобщо беше прочел едно от тия дето твърди че ги е чел,колкото е командвал и сили и средства при масови безредици…..

Анонимен
Анонимен
28 август 2021 11:32
Гост

Пеевски кога? След като този въпрос българският народ го задава години наред, съвсем скоро очаквам и Кьовеши да го зададе. И Тиквата и Каскета му отново да се съберат заедно, но този път при бай Ставри.

Анонимен
Анонимен
27 август 2021 23:05
Гост

Ина Лулчева, която е една от изтъкнатите адвокати на мафията, иска адвокатурата, на която е зам. председател, да има представители в Съвета по защита, който контролира изпълнението на мерките по ЗЗЛЗВНП? Това сериозно ли е? А иначе за изявленията на Рашков и Хаджигенов дори не си заслужава коментар. Това са именно изявления, а не доказателства за неефективното функциониране на Бюрото. Защото от както то премина към главния прокурор през 2014 г. няма нито един убит свидетел по тежки дела. Не такава беше реалността, когато то беше към Министерството на правосъдието, където имаше теч на информация относно „пазени“ свидетели. Целта на… Покажи целия коментар »

адвокат от САК
адвокат от САК
28 август 2021 11:14
Гост

Подкрепям напълно Вашето становище в неговата цялост.

Дамаджаната
Дамаджаната
27 август 2021 22:21
Гост

Другарю Чашков,колко пъти трябва да ви се напомня,че злоупотребата с алкохола е вредна за здравето…

Гешев в раирано
Гешев в раирано
27 август 2021 18:31
Гост

Празната кратуна под каскета скоро ще го пазят от ГДИН. А бай Ставри ще е строг, но справедлив, за разлика от тази мафиотска подлога.

Анонимен
Анонимен
27 август 2021 18:02
Гост

Гешев явно ще го приклещят.

Drob4ev
Drob4ev
27 август 2021 17:57
Гост

Определено трябва да се приожат промени

Кучи
Кучи
27 август 2021 17:56
Гост

Надежди и мечти за правова държава

Анонимен
Анонимен
27 август 2021 17:54
Гост

Нали се пъчеше Гешев как скоро затваряли един престъпник, като Черепа? Къде е сега Черепа?

Анонимен
Анонимен
27 август 2021 18:04
Гост

В топлите страни. А трябваше да е на топло.

Анонимен
Анонимен
27 август 2021 17:54
Гост

Съмнява ме Бойко Рашков да лъже.

Анонимен
Анонимен
27 август 2021 17:54
Гост

Как и министри и депутати не могат да се справят с Иван Гешев, който не е желан от народа

Анонимен
Анонимен
27 август 2021 18:24
Гост

Нокой не се съобразява с хорското мнение. Мафията в атака.

Makuta
Makuta
27 август 2021 17:53
Гост

Не е за вярване просто. Гешев е позор. Оставка и затвор!

Попова
Попова
27 август 2021 17:53
Гост

Какво чака Гешев бе? Да се върне ГЕРБ на власт ли?

Анонимен
Анонимен
27 август 2021 18:05
Гост

А дано това да не се случи.

Димитър
Димитър
28 август 2021 1:21
Гост

Ами съжалявам готини, ама ГЕРБ са с около 6% пред Славчо въпреки Рашков и цялото чагъртане на служебния кабинет…..Така Гешев си остава още много дълго време,а за глупостите за фалшивото становище,ще се изненадам ако изобщо беше прочел едно от тия дето твърди че ги е чел,колкото е командвал и сили и средства при масови безредици…..

Павел
Павел
28 август 2021 14:39
Гост

Димитре и какво като е с 6процента пред Слави да не би да успее да направи правителство. Свърши се вашата смот..и гербаджии

Димитър
Димитър
28 август 2021 16:55
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Sanjeta
Sanjeta
27 август 2021 17:52
Гост

Е това не е защото засяга интересите на мафията всеки случай де

Анонимен
Анонимен
27 август 2021 17:52
Гост

Ма не той и до толаетната да и го пазят група хора

Анонимен
Анонимен
27 август 2021 17:39
Гост

Докато се занимавате с дребнотемия червените ви издърпаха чергата. Учудващо Хаджигенов не пита за вентилатора на Гешев. Факт от национално значение.

Bobi M
Bobi M
27 август 2021 17:56
Гост

Който се сеща да каже

Симо
Симо
27 август 2021 17:38
Гост

Напълно е прав за Гешев- това е властолюбие, което граничи с параноя.

Анонимен
Анонимен
27 август 2021 17:54
Гост

Така е