Бивш вътрешен министър е участвал в уговарянето на 15 000 македонци с българско гражданство, които да дойдат и да гласуват в България. Това обяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков, без да посочва имена, като каза само, че случаят е от Кюстендил.

„Един бивш министър на вътрешните работи е правил тези дни събиране с един бивш областен управител, излязъл в болнични. Болен е за работа, но не е болен за такава сбирка, където са обсъждали въпроса как да привлекат 15 000 македонци с българско гражданство, които да гласуват в нашата страна. Нямаме само изборен туризъм от изток към България, оказа се и друго“, каза Рашков.

По-късно от прокуратурата съобщиха, че по случая има само докладна записка от една страница, която била изпратена в районната прокуратура в Кюстендил, без да е извършена проверка.

В нея пишело, че на 29 юни в хотелски комплекс в града „две лица с двойно гражданство (на Северна Македония и България), неустановени към момента са провели среща с трето лице, жител на Кюстендил неустановено към момента, като предмет на разговорите е бил предстоящите парламентарни избори“.

„Поради липса на достатъчно данни за осъществен състав на престъпление против политическите права на гражданите, прокурор при РП – Кюстендил е възложил проверка на органите на МВР, като е дал пълни, конкретни и подробни указания за събиране на достатъчно данни, с които да бъде изяснена фактическата обстановка“, заявяват от прокуратурата, като МВР трябва да приключи проверката до 48 часа, след което материалите да бъдат докладвани лично на наблюдаващия прокурор.

Според Бойко Рашков обаче подобна схема е подготвяна и на други, места, включително в Благоевград, където на един адрес били регистрирани хиляди граждани.

От МВР обявиха, че знаят и за планирано купуване на гласове в Северозападна България с участието на известен в миналото политик.

„В миналото известен политик се занимава с организиране покупката на гласове във Врачанско, Монтанско и Видинско. Те са показали на последните избори един завиден в тази насока резултат. Става дума за покупка на гласове за една партия от известен етнос“, каза още Рашков.

Според вътрешния министър сигналите за купуване на гласове са около 100, като има и такъв за град в Германия, където било организирано попълване на фиктивни заявления за откриване на секция, в която да гласуват хора, които дори не живеят там.

„В контакт сме със съответните служби и ще предотвратим тези опити за опорочаване на вота“, добави вътрешният министър.

Шефът на Главна дирекция „Национална полиция“ Станимир Станев разкри, че при акция в Карнобат днес е задържан мъж с 31 снимки на лични карти. Полицаите засекли размяна на съобщения с притежателите им, в които им били обещани по 80 лева, ако гласуват за определена партия и бонус от още 20 лева, ако бъде ангажирано цяло семейство.

По-късно днес от прокуратурата разпространиха списък с имейли на 64-те окръжни и районни прокуратури в страната, на които ще могат да се подават сигнали за престъпления и нарушения, свързани с изборния процес (виж списъка тук).

С оглед взимане на нужни мерки за срочни и законосъобразни действия при наличие на данни за извършване на престъпления, свързани с изборния процес, призоваваме граждани и организации да подават сигнали и жалби до съответните прокуратури“, се казва в съобщение от държавното обвинение.

26
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
ВЛК
ВЛК
02 юли 2021 12:16
Гост

Рашков вече омръзна с тия половинчати изявления и липса на конкретика…ако продължи в тоя дух, никой няма да го взима насериозно…

Анонимен
Анонимен
02 юли 2021 18:39
Гост

ДАБЧ

Анонимен
Анонимен
02 юли 2021 7:35
Гост

Какво значи уговарял. Македонците с българско гражданство имат право да гласуват. Даже не е нужно да пътуват до България-а в консулството могат да гласуват. как пък някой може да накара 15 000 човека да гласуват или не. Че той да не е господар на тези 15 000? Даже е редно българската държава чрез информационна кампания по макеноските медии, за пред много граждани на РСМ с български паспорти да разясни кой и кога може да гласува, и кой не може. Нали се твърди ,че 200 000 македсонци имат български паспорти,че как някой дръзва да си помисли да бъдат изключени от вота?… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
01 юли 2021 18:56
Гост

Едно птиче казало на друго! И накрая нищо! Рашков се подвизава отдавна в силовите и магистратски среди ( и следовател беше и то още от тоталитарно време и шеф беше на следствието и на службата за СРС- тата и депутат и за две минути беше и Главен прокурор) Не помня да е направил нещо значимо и съществено за този много дълъг период. За имотите не искам и да коментирам. Нищо ново, нищо запомнящо се. Номенклатура.

Анонимен
Анонимен
01 юли 2021 19:03
Гост

Щял да каже, щял да прочете! Ми кажи, бе пиле! Защото иначе излиза, че само жена ти чете нотариалните актове на семейството!

Анонимен
Анонимен
01 юли 2021 17:46
Гост

Гледам, доста отрепки от „Свински свят“ са вече тук като коментирани!

Асен
Асен
01 юли 2021 13:29
Гост

Дано не се опорочат и тези избори.

Касандра
Касандра
01 юли 2021 13:30
Гост

Реално погледнато има такъв шанс. Просто трябваше да направят гласуването изцяло машинно.

Стефчо
Стефчо
01 юли 2021 13:29
Гост

На всички е ясно покупката на гласове за коя партия е.

Анонимен
Анонимен
01 юли 2021 13:28
Гост

Рашков ще е виновен, ако не стигнат гласовете на видната патерица на Джипко Бибитков – Шкембе войвода и неговите 2 любови по сметка – Валерката Диктаторчето и оня, който съвсем скоро се очаква да открие аптека в Централния софийски затвор. Няма такова долно служебно комунистическо правителство, което може да попречи да влязат в парламента такива абсолютно честни и морални хора, които за 14 дни нова конституция пишат и я подкрепят без да са я чели!

Николай
Николай
01 юли 2021 13:27
Гост

Е, стига с тези бивши! Кога ще хванете един настоящ, а и не вземето да го осъдите все пак.

Пижо Пендин
Пижо Пендин
01 юли 2021 13:26
Гост

Кой ли ще е тоя бивш вътрешен министър, дали е водач на някоя листа, дали празнува имен ден на Коледа или пък фамилията е уред в строителството? Абе, много въпроси, дето все няма отговор 😀

Anonimen
Anonimen
01 юли 2021 13:26
Гост

Въобще не ме учудва тази новина.

Михаил
Михаил
01 юли 2021 13:23
Гост

Това временно правителство все повече ми харесва.

Кирилов
Кирилов
01 юли 2021 13:27
Гост

Вършат си работата хората. Няма спор. За разлика от ГРОБ.

Анонимен
Анонимен
01 юли 2021 13:31
Гост

До Кирилов – вършат на Радев работата. Служебното правителство има единствено задачата да осигури провеждането на избори, а не чистки наляво-надясно. Да не забравяме, че това е служебно правителство, а не такова, излъчено от Парламента, т.е. народа!

AnimalMan
AnimalMan
01 юли 2021 13:23
Гост

Ужас

Inferno
Inferno
01 юли 2021 13:23
Гост

Да, а този път пак вкарайте ония сателитки – Марешки и Симеонов!

Филипа
Филипа
01 юли 2021 13:23
Гост

Знаем си ги какви бяха ГЕРБ и тия около тях.

Темелкова
Темелкова
01 юли 2021 13:22
Гост

Чакайте бе. Вие като какви се ровите кой какво е правил. Работата ви беше да организирате изборите. Не да действате, като червената армия след окупацията на България. Тия неща ще се гледат от министри, които са назначени след честен вот от народа, не от Радев.

Пенова
Пенова
01 юли 2021 13:21
Гост

Много неща извадихте. Ама дали са верни и дали ще има присъди е съвсем друга тема.

Бориславова
Бориславова
01 юли 2021 13:22
Гост

Те дали са верни всички? Защото народа е побъркан и каквото и да му кажеш за предходните, все ще се кефи и радва.

Анонимен
Анонимен
01 юли 2021 13:47
Гост

Така е. Народът е озлобен и не е информиран, а му промиват мозъка! Не съм привърженик на политиката, но като гледам и най-вече знам що за стока са ,,новите стари“, в лицето на Хр. Иванов – провален правосъден министър и адвокат, Слави Трифонов – водещ на вечерно шоу, който се обърна срещу Борисов заради лични интереси, Николай Хаджигенов – адвокат на В. Божков от много години насам и пр. Ще успеят да преминат прага и да влязат в Парламента, но ще направят куп поразии. Но народът ще го усети късно и ще обвини управляващите тогава, без да търси действителния причинител… Покажи целия коментар »

Demireva
Demireva
01 юли 2021 13:21
Гост

Значи ужасно е когато те управляват прости комунисти. Айде тия преди 89та поне бяха образовани. Тия сега са си чисто прости.

Абагард
Абагард
01 юли 2021 13:20
Гост

Абе и така може да е, ама като вадите всеки ден от различно министерство някакви кирливи ризи и нарочно не се засичате две министерства с пресконференция, ми се струва, че си измисляте. Честно!

Анонимен
Анонимен
01 юли 2021 13:17
Гост

Един ми каза, че друг е видял как друг чул нещо, ама няма да кажа – Б. РАШКОВ