Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се появи на пресконференция на партията си с призовка в ръка. Той каза, че тя е от служебния вътрешен министър Бойко Рашков.

„Призовава ме да се явя в четвъртък на разпит като победител в моя район. За снемане на сведения. В призовката пише – да носи лична карта“, каза Борисов, носейки призовката в ръка.

Той каза, че в призовката му пише само, че е за „снемане на сведения“, но подозира, че може да е за т.нар. „канибалско дело“. Борисов обаче обяви в аванс, че не знае и не помни нищо за този случай.

Още преди изборите вътрешният министър каза, че Борисов трябва да бъде разпитан по това разследване след вота. То започна по сигнал до Рашков за оказван натиск от страна на Борисов. Вътрешният министър обясни, че свидетел е заявил в сигнал, че е заплашван от бившия премиер да оттегли свои показания с думите, че има жена и деца, „които няма да разберат дали не ядат неговото месо“.

Случаят е свързан със старо разследване срещу бившия министър на земеделието от първото правителство на ГЕРБ Мирослав Найденов. След оставката на тогавашния кабинет на Борисов през 2013 г. прокуратурата повдигна три обвинения на Найденов – за предлагане на подкуп от 200 000 лв. на бившия изпълнителен директор на държавен фонд „Земеделие” Светослав Симеонов с цел да го накара да възстанови неправомерно ДДС на две фирми и за това, че го е принудил да подпише сигнал срещу прокурор от Софийската градска прокуратура. Тогава държавното обвинение съобщи, че Найденов се е възползвал от служебното си положение и за да набави облага за собственика на „ЧЕХ – Йосиф Новосад“ ООД Йосиф Новосад.

Основен свидетел по делото беше Симеонов, но той се отказа от показанията си и разследването беше прекратено в началото на 2015 г., а в постановлението за прекратяване се казваше, че „не е предоставил достатъчно ясни и конкретни факти, които да дават възможност да се поддържат обвиненията срещу Найденов“.

Това дело беше коментирано и в записа от разговора в Банкя между Бойко Борисов, Найденов и бившия градски прокурор Николай Кокинов, който изтече в медиите и в него се обсъждаше основно разследването срещу Найденов. Тогава Борисов успокояваше Найденов, че няма проблем с основния свидетел срещу него.

„Не се плаша бе, Рашков. Обаче ела ме разпитай ти“, обърна се днес Борисов към Рашков. Лидерът на ГЕРБ обаче подчерта, че няма никакъв спомен от 2009-2010 г. и не помни дори името на свидетеля по делото срещу Найденов.

„Не само, че не помня, но и не е истина“, добави Борисов и се зачуди как така делото срещу Найденов е за даване на подкуп, след като логичното било министрите да бъдат разследвани за получен подкуп.

Лидерът на ГЕРБ каза още, че разпитът му в четвъртък бил насрочен за 10 ч. в сградата на Националната полиция.

„Надявам се да си излезна жив, пък може и въобще да не излезна, да ме задържат“, каза още Борисов.

39
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
милицията-ОПГ, опасно за правовия ред
милицията-ОПГ, опасно за правовия ред
15 юли 2021 7:24
Гост

Бивш премиер заявява,че се страхува, да не го убият в полицията???????
Цитат „Надявам се да си излезна жив“.

А какво остава за гражданите,, имащи досег с милицията , по какъвто и да е повод.

Анонимен
Анонимен
14 юли 2021 0:03
Гост

Сега ще се почне – Велики Четвъртък, Велики Петък, алелуя, алелуя, алелуяяя.

Добре владее хипнозата мистър – Никой не знаеше името му, ама гледам, че и чете, аз това се съмнявах че може да мърда поглед над текст.

Исусе върни се при нас, искаме те жив, не ни оставяй, Барселона е католическа, Магдалена е тук – на едно шкафче я оставяш.

Анонимен
Анонимен
13 юли 2021 19:58
Гост

Голяма ч*к*я, викал те Рашков. Нормално, американските ти господари прехвърлиха дадените ти права на други продажници, десни пространства и всякакви сини отрепки. Ти си знаеш урока, герберастлъка се появи като тумор от НДСВ, сега втори тумор, пак от НДСВ и пак подплатен с дясна ориентация и лизане на американски ass срещу затваряне на очи за кражби. Вадиш еврото и кюлчетата и ги депозираш при новите избраници на демокрацията, и се молиш да ти оставят поне 1-2 милиона. Това е, и да виеш, файда никаква.

Анонимен
Анонимен
13 юли 2021 19:13
Гост

ИЗБОРИ ДО ДУПКА!
Докато не гласувате правилно ще се п овтарят изборите. Ако трябва и 5 пъти!

Анонимен
Анонимен
13 юли 2021 19:51
Гост

Коя е правилната бюлетина, споделете?

Анонимен
Анонимен
14 юли 2021 12:25
Гост

„Не подкрепям никого“.

Анонимен
Анонимен
13 юли 2021 18:19
Гост

Е, какво толкоз реве.. призовката е за свидетел. Жалко, че не е за привличане в качеството на обвиняем.

Анонимен
Анонимен
13 юли 2021 19:12
Гост

1. Тънка е разликата между свидетел и обвиняем, и лесно се е прелива от едно състояние в друго.

2. Редовен милиционерски номер е лице да бъде викано като свидетел, а в милицията да се окаже,че е друга причината за привикването. Разбира се-сега не е такъв случая,, предполагам.

Анонимен
Анонимен
13 юли 2021 19:50
Гост

Това дори не е за свидетел, по преписка е. А за милиционерските номера- явно отдавна не практикувате наказателно право. Дори и по депе-тата, наблюдавани от каскетизираната прокуратура, няма такива волности- да се явиш с призовка в качеството на свидетел, а да ти предявят постановление за привличане на обвиняем.

Анонимен
Анонимен
13 юли 2021 18:02
Гост

Ма те ще го убият и духовно, щеше тамън да допише 4 – ти том на Винетуто, не не е лошо да си прост, аз това го установих, даже е по-приятно.

Обаче – като ти трябва доктор и той е прост, става малко неприятно – ама за теб, така че, не може всички да сме прости, ама не и да ни обиждат висшистите.

НДСВ-презареждане
НДСВ-презареждане
13 юли 2021 17:14
Гост

Ей какво става бе-днес цяла сутрин бивши министри на НДСВ дават акъл по медиите. Май се прави опит за рестартиране през задната врата на НДСВ-то.
Бивш НДСВеец дори говореше колко добър проект е ендесевето, и че нямало лошо кадрите му да са пак във властта. По -ясно от това-чрез чалгата си върнахте царедворците.

Пижо Пендин
Пижо Пендин
13 юли 2021 15:18
Гост

На снимката по-горе новият Гео Милев, извикан за разпит и …. само, дето на тоя не окото му е стъклено, ами съдържанието на кратуната!

Hfcff
Hfcff
13 юли 2021 14:00
Гост

Е какво толкова е станало? Бойко е гражданин като всички нас и ако има данни за извършено от него престъпление или че е свидетел на такова, не виждам проблем да го извикат /призоват/.

офтопик, извън темата
офтопик, извън темата
13 юли 2021 14:29
Гост

Става друго-НДСВ-то се връща тихо , и по терлици във властта, докато вие се занимавате с някаква си незначителна призовка.

Анонимен
Анонимен
13 юли 2021 14:51
Гост

Да си затворим очите за престъпленията на Каскета и Тиквата, защото НДСВ не знам какво си?

НДСВ-презареждане
НДСВ-презареждане
13 юли 2021 17:18
Гост

Не е е незнам какво си-днес поне шест бивши министри на НДСВ даваха акъл по медиите, както и приближени до тях. Категорично се прави опит за рестартиране на НДСВ-то, не пряко, а чрез инсталиране на бивши кадри пак във властта. Има вероятност пак кадрите на НДСВ да влязат във властта, без избирателят да е имал информиран избор и гласувал за тях на избори.

Анонимен
Анонимен
13 юли 2021 20:51
Гост

Разликата между НДСВ и ГЕРБ е, че последните са ъпдейтната версия. Все същия отпадък, даже и в старата опаковка. Десен проамерикански демократичен проект.

ВЛК
ВЛК
14 юли 2021 11:22
Гост

Те всичките са си издънки на корпоративния модел за управление на държавата на Мултигруп. Който, за разлика от Илия Павлов, се оказа безсмъртен…

Недялко с мегафона
Недялко с мегафона
13 юли 2021 13:22
Гост

Как може, това е нечувано! В коя правова държава по света имат право така да призовават на разпит бивш премиер? Ако Меркел, Макрон, Джонсън или който да е друг бяха на неговото място, сигурен съм, че щяха да организират една шумна пресконференцийка и да теглят едни пу*ки майни на всички, които имат общо с това! Обаче нашият бивш премиер не е такъв примат и бай Ганьо – той съвсем възпитано, просто на малко по-разбираем улично-жаргонен език, обяснява, че това е напълно противоправно, като се позовава на конкретни законови разпоредби, а не на фантасмагории и болно въображение.

Анонимен
Анонимен
13 юли 2021 13:57
Гост

Иронията е покъртителна.

Анонимен
Анонимен
13 юли 2021 14:31
Гост

Във Франция бивш президент не само го призоваваха,но и вече го осъдиха ефективно. Протести не е имало..

Анонимен
Анонимен
13 юли 2021 13:13
Гост

Бойко Борисов е все пак Премиер, както и да се въртим – ще трябва да го изтърпим, част от историята ни, при това – една бедна страница.

Но – че има нещо в характера му, което е диво, невъзпитано и просташко – не е съмнение, просто жалко, че така се случва.

э
э
13 юли 2021 14:39
Гост

То и Саркози е бивш френски президент, част от историята, ама е осъден ефективно. Също Френския бивш премиер Фийон е също в затвора-и то за 5 години. ИзоБщо във Францция е кратък пътя от управлението на държавата до килията. В Гърция също -бивш министър на отбраната е в затвора за 20 години. В Румъния няма и да давам за примери-там имаше серия от около седем министри на правосъдието един след друг пратени в затвора-нашите министри недоволстваха,че тъкмо се постигне някаква договорност, и -арестуват съотвентия румънски министър. А и бивш премиер на Румъния пратиха в затвора-Нъстасе-даже имаше тежка драма, когато го… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
13 юли 2021 20:55
Гост

Ти няма ли да млъкнеш, трол глупав? То не бешр Advokat, не беше AdvokatTrol, не беше обикновен трол.. накрая си остава прост трол. Купи ли си ягуара на САК, нали носел престиж? Патологичен случай, препоръчвам ти да се ваксинираш по десетина пъти с всички възможни ваксини срещу ковид и да се обесиш на UTP кабела.

Анонимен
Анонимен
13 юли 2021 21:02
Гост

В Румъния не е много за пример, там серията от седемте и нагоре министри бяха съвсем случайно от една политическа партия. Сигурно е наистина случайно, тамошните каскети съвсем е невъзможно да правят такива неща. Нали са еврогейци.

Анонимен
Анонимен
13 юли 2021 12:10
Гост

Е, поне кюлчетата ще влязат в употреба. Трябва да се плати на адвокат, не ли

Срам
Срам
13 юли 2021 12:10
Гост

Борисов успокоявал Найденов, че няма проблем с основния свидетел срещу него! Добре дошли в мутренския свят.

Кики
Кики
13 юли 2021 12:09
Гост

Чакаме резултатите от разпита.

Анонимен
Анонимен
13 юли 2021 12:06
Гост

Надявал се да излезне жив? Е, прекалява вече с преиграването.

Мишо
Мишо
13 юли 2021 12:07
Гост

Хем не помни, хем не е истина. Е, вече се оплита в лъжи.

Анонимен
Анонимен
13 юли 2021 12:09
Гост

Да му припомнят само допреди няколко месеца ГЕРБ какви практики прилагаше

Иван
Иван
13 юли 2021 15:09
Гост

Явно заради това се притеснява.

Анонимен
Анонимен
13 юли 2021 12:05
Гост

Ама той вярно започва да прилича на Бай Тошо, а и е тръгнал много по неговия път. Дано е жив и здрав, за да дочака затвора, за разлика от другия.

Хриси
Хриси
13 юли 2021 12:08
Гост

За съжаление няма да го вкарат по всяка вероятност. Те с Пеевски не се справиха, та с Боко ли?

Anonimen
Anonimen
13 юли 2021 12:00
Гост

Въобще не ме учудва, че Светослав Симеонов е оттеглил показанията си.

Фики
Фики
13 юли 2021 12:04
Гост

Е, може ли човек да се бори с мафията.

Анонимен
Анонимен
13 юли 2021 12:10
Гост

Т.е. с БМБ ли?

Кирил
Кирил
13 юли 2021 11:58
Гост

Малко ме съмнява Борисов да не помни нищо за този случай.

Лозан
Лозан
13 юли 2021 11:58
Гост

Той ли? Така му изнася.