Партийната субсидия да стане 1 лев. Това обяви днес премиерът Бойко Борисов. Той уточни, че вчера Министерският съвет е решил да предложи промени в законодателството и днес проектът за промени в Закона за бюджета за 2019 г. беше внесен в Народното събрание. В момента партиите и коалициите получават по 11 лева за действителен глас в тяхна подкрепа.

Много се наслушахме на популизъм. Ще стане накрая като в Чехия, в много страни милиардерите и олигарсите да са и премиери – няма да мине много време и партиите ще станат собственост на бизнесмените„, обяви днес Борисов пред журналисти в парламента.

И добави: „Да видим как ще се оправят партиите следващата година. Как ще плащат за изборите, на социолози, политолози… Няма да търпя да се прехвърля всичко на ГЕРБ. Толкова ми са ясни тези игрички. Аз бих на изборите за кмет, без един лев, без партия, без нищо. За радост тогава „Ханс Зайдел“ и „Конрад Аденауер“ се погрижиха да структурираме пария от европейски тип„.

Премиерът изрази надежда, че всички партии ще подкрепят предложението. Спестените пари щели да бъдат дадени за строителство на детски градини и ясли. Що се отнася до идеята на ДПС да отпаднат данъците за книги, то Борисов обясни, че тази идея отдавна я обсъжда с финансовия министър Владислав Горанов. Според премиера това може да стане, защото образованието винаги било приоритет за ГЕРБ.

Според проекта за промени партиите трябва да получават субсидията от 1 лев от 1 юли 2019 г. За първите шест месеца тя да е фиксирана на 11 лева, сочат измененията в ЗДБ за тази година. Още днес следобед на спешно заседание бюджетната комисия одобри на първо четене предлаганите промени.

Междувременно пък тази сутрин Народното събрание единодушно подкрепи на първо четене промени в Закона за политическите партии, с които държавната субсидия се фиксира на 11 лева за действителен глас. До измененията се стигна след разследване на „Шоуто на Слави“, което показа, че вместо по 11 лева, както е по Закона за държавния бюджет, партиите са получили по 13.23 лева за действителен глас. Прокуратурата извърши проверка по случая и установи, че действително парламентарно представените партии са взели над 6 млн. лева от това, което им се полага. По случая започна разследване срещу служители от финансовото министерство.

По този повод днес Бойко Борисов обясни: „Когато се приеме законът за промяна на субсидиите, всички партии ще върнат всичко наддадено в бюджета„.

На въпрос дали е получил подкрепа от партньорите си за намаляване на субсидията за партиите и коалициите на 1 лв. за глас, премиерът отговори: „Партньорите са в залата. Мен никой не ме пита за много предложения – чувам ги всеки ден от кого ли не. Ние настоявахме преди години да е 1 лв. субсидията, но явно тогава някои сили надделяха„.

 

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ами да
Ами да
06 юни 2019 14:42
Гост

Да стане, не виждам какво е толкова страшно. Партиите, като са толкова страхотни, да се издържат от членски внос. Държавата не може да ги субсидира. Нито са държавни институции, нито носят обществена полза сами по себе си. Това са обединения на хора по интереси и разбирания за политиката. Това, че тези хора се явяват заедно на избори си е техен проблем, не е условие за държавно подпомагане.

Анонимен
Анонимен
06 юни 2019 12:31
Гост

ама не казва левче на ден, на месец или на година

Anonimen
Anonimen
06 юни 2019 11:58
Гост

Напълно разумно предложение. Така ще се спестят много пари.

Пепи
Пепи
06 юни 2019 11:57
Гост

Бойко, приключи ли с магистралите, че се насочи към строителство на детски градини и ясли?

Ленторез
Ленторез
06 юни 2019 11:51
Гост

В Чехия и много страни милиардерите и олигарсите са и премиери. А нашият какъв е?

Крез
Крез
06 юни 2019 11:55
Гост

Няма лошо управляващите ни да са богати. Че иначе идват голички и докато ги облечем…