От 15 юни носенето на маски на закрито става „силно препоръччително“, освен в обществения транспорт, аптеките и болничните заведения, където предпазните средства са задължителни.

От понеделник отпада забраната хора под 60 години да посещават аптеки и хранителни магазини от 8.30 до 10.30 часа.

Дискотеките, баровете, клубове и други нощни заведения ще останат затворени до 30 юни. Групови празненства като сватби, кръщенета, балове и други празници на закрито са разрешени, но на тях не може да присъстват повече от 10 човека (виж заповедта тук).

По-късно обаче здравният министър отмени заповедта (виж тук) за нощните заведения и груповите празненства и на практика от понеделник те могат да отворят. Промяната бе направена след разпореждане на премиера Бойко Борисов, който пък е имал разговор с представители на Асоциацията на заведенията.

Собствениците на магазини и всички други заведения, които работят с клиенти, са длъжни да организират дейността си така, че да не допускат струпване на хора вътре и пред обекта, да гарантират спазването на дистанция от поне метър и половина, да осигурят дезинфектант на входа, да инструктират персонала за правилна хигиена на ръцете и други (виж заповедта тук).

Това са само част от мерките в серия от нови заповеди на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Всички те влизат в сила от 15 юни и засега ще са до 30 юни. Това е така заради решението на правителството отпреди два дни да удължи извънредната епидемична обстановка.

По-рано днес, в началото на заседанието на Министерския съвет, премиерът Бойко Борисов заяви, че затваряне на градове и села заради Covid-19 повече няма да има, независимо от факта, че в последните дни има сериозен ръст на регистрираните случаи, като в четвъртък броят на заразените за пръв път надхвърли 100 за денонощие, а в петък бяха отчетени още 93 случая.

„Повече няма да затваряме, не знам защо продължава тази тема да се дискутира. Ясно докторите казаха, че силата на вируса в момента не е така мощна, каквато беше“, каза Борисов. След разхлабването на противоепидемичните мерки, което започна преди месец, от правителството обявиха, че те ще бъдат затегнати отново, ако в три поредни дни бъдат отчетени над 100 случая, но явно и при такъв сценарий, няма да се стига вече до блокади на населени места.

През последните два дни обаче, наред с високия брой констатирани случаи, впечатление прави и рекордният брой тестове, които се правят. В четвъртък са изследвани 2640 проби, а ден по-рано – 2308. Според премиера Борисов няма смисъл и от масово тестване в момента, защото няма лекарство и от тестовете би имало полза само ако всичко е затворено.

Той припомни, че бързите тестове показвали, че само 5% от хората имат антитела, а останалите 95% нямали. „Ами ние трябва да стоим затворени по тази логика, само че ние не искаме“, подчерта премиерът.

„Какво ти донася тестът освен харч на пари? Като масово тестуваме, какво? Ако имаше лекарство, да, намираш болния и го лекуваш. Сега няма лекарство. Тестовете какво донасят? Че всички са си навънка. Тезата на тези с тестуванията върви само ако има лекарство и ако продължат мерките, и всичко е затворено“, каза още Борисов.

Той обаче напомни, че трябва да се спазват изискванията за дистанция, дезинфекция и дисциплина, като даде пример със заразени, които не са отишли в болница да се лекуват, въпреки че са имали симптоми.

„На практика всичко е отворено в момента в България и целта ни е още да разхлабим, за да можем да отпуснем всичко. Но срещу глупостта не можем да направим нищо“, добави Борисов.

Здравният министър разреши провеждането на спортни мероприятия на открито и закрито при заетост на местата до 50% от общия им капацитет и настаняване на зрители най-малко през една седалка или при дистанция от 1.5 м. Същото условие – за 50% заетост на местата, се отнася и за провеждането на конгреси, конференции, семинари и изложения, както и за културно-развлекателни мероприятия, в т.ч. театри, концерти, сценични прояви, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство, както и занимални от юридически и физически лица и др.

В друга заповед Ананиев регламентира кои лица с потвърден коронавирус и с какви симптоми подлежат на задължителна изолация (виж заповедта тук).

До края на юни остава задължителната 14-дневна карантина за граждани на Швеция, Великобритания и Северна Ирландия, Белгия, Португалия и Нидерландия. От заповедта (виж тук) става ясно, че от понеделник отпада двуседмичната карантина за граждани на Италия, Испания, Ирландия и Малта.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Барни Ръбъл
Барни Ръбъл
12 юни 2020 17:50
Гост

Аз пък провеждам следния тест: кой е по-маломощен, вируса или интелекта на ББ? моля да гласувате

Мишо
Мишо
12 юни 2020 13:46
Гост

Най-лошото е, че много малко от хората имат антитела.

Ivica
Ivica
12 юни 2020 13:45
Гост

Абе и като цяло това разпускане на мерките и тъпкане на хора на стадиона нямаше как да не доведе до увеличение

Недопустим
Недопустим
12 юни 2020 17:27
Гост

И като има увеличние – какво? Има огромна разлика от това да си заразен с вирус, да си вирусоносител и да си приет в болница. Увеличава се броя на „болните“, но е важно да не се увеличава броя на постъпващите в болница. Може спокойно да се излекуваш сам вкъщи… Почнете малко да си използвате пи-пи-та-та и четете, а не слушайте!

Калина
Калина
12 юни 2020 13:45
Гост

Паззете се и това е. Не е толкова драматично както зимата и есента. Другата зеима ще видим

Manoleva
Manoleva
12 юни 2020 13:44
Гост

Малко или много хората се отпускаме. Искаме спокойствие и да пътуваме. Дори и само в България да е, а тук има чудни места. Аз самата си казах през Април, че няма да се излиза тая година никъде, но през май месец почнах да пътувам из България. ПРедимно в планините където да сме изолирани, да не сме в големи градове, но искам да посетя Пловдив.

Обретенов
Обретенов
12 юни 2020 13:43
Гост

Вярвам, че няма повод за паника.

Йосиф
Йосиф
12 юни 2020 13:43
Гост

Макар повечето да иронизират, аз се чувствам сигурен в мерките взимани от правителство и НОЩ. Защото бяха адекватни досега, все пак далеч по-малко болни през последните 3 месеца от Румъния, Сърбия и Турция и Македония и Гърция. Реално всички около нас бяха по-засегнати от нас. Това се дължи в голяма степен и на разбирането на хората. Тези хора, които принципно са неваздържани на улицата, груби, не ги интересува нищо.

Мики
Мики
12 юни 2020 13:43
Гост

И ние не можем да направим нищо срещу глупостта на управляващите.

Анонимен
Анонимен
12 юни 2020 21:13
Гост

Не можем, защото глупостта на управляващите е функция от глупостта на управляваните.

Цветков
Цветков
12 юни 2020 13:42
Гост

Опекли са си работата. Мани ти.

Fernandinho
Fernandinho
12 юни 2020 13:42
Гост

Еми рекорден брой тестове се правят може би за да се намери рекорден брой заразени и така да не гледаме в това какъв телефон има Борисов и има ли кирилица на него и дали Божков има още комикси!

Васко
Васко
12 юни 2020 13:41
Гост

Ще се усетят, че нещата не са за подценяване, когато заразените станат 7 милиона тук и един в ОАЕ.

Мавродиева
Мавродиева
12 юни 2020 13:41
Гост

Аз мисля, че ако трябва да се изолираме, то това трябва да стане зимата. Сега не бива да ни изолират, защото така хората няма да получат пълноценна отпуска, а това колкото и да изглежда бял кахър, може да стане черен. Ако нямат отпуска и не презаредят батериите ще има яко проблеми зимата!

Стефка Хр.
Стефка Хр.
12 юни 2020 13:40
Гост

Да, хайде вече да не затваряте. Или ако го правите да е от Октомври натам. Защото и тогава има желаещи да пътуват на ски примерно, но сега през лятото те са много повече. Желаещите да пътуват имам предвид. Хайде да не ни затварят през лятото у дома.

Недопустим
Недопустим
12 юни 2020 17:29
Гост

Стефке, Стефке….

Zeta
Zeta
12 юни 2020 13:39
Гост

Еми ето. Мангъров спечели. Неглижиране на ситуацията и готово

Анонимен
Анонимен
12 юни 2020 13:39
Гост

Е, как да няма смисъл от масово тестване в момента? Та 100 души за денонощие малко ли са?

Кики
Кики
12 юни 2020 13:39
Гост

Поредните умотворения на Боко. Да не съм лош пророк, ама май ще има втора вълна.

Анонимен
Анонимен
12 юни 2020 18:26
Гост

Втора вълна няма да има, тъй като няма кой да я установява