Не се интересувам нито от Лозан Панов, нито от Иван Гешев. Това са независими институции, каквото искат да ги правят“. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на пресконференция днес, в отговор на въпрос какво мисли за искането за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор.

В петък министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов внесе във Висшия съдебен съвет (ВСС) предложение за предсрочно прекратяване на мандата на обвинител №1 Иван Гешев. Искането на проф. Стоилов се основава на доклад на вътрешния министър Бойко Рашков, обхващащ началото на мандата на Иван Гешев до момента, в който е акцентирано върху разгласявани от прокуратурата данни от досъдебни производства, включително и събрани със специални разузнавателни средства (СРС), липса на еднакви критерии при преценката и действията, засягащи лица, заемащи висши длъжности, използването на Бюрото за защита на свидетели за претърсвания и изземвания в президентството, което нарушава принципът за разделение на властите, както и за нарушение на принципа за случайно разпределение на дела чрез създаването на звена, в които работят само командировани магистрати, което поставя под съмнение тяхната независимост (виж повече тук).

Днес Бойко Борисов сподели, че нито е виждал сигнала на правосъдния министър до ВСС, нито знае за какво става въпрос. Попитан каква е все пак позицията на ГЕРБ, той заяви: „Ако става въпрос за такива случаи, като Пламен Узунов и други, които предварително получават съдебни решения, позицията ни е ясна – това е недопустимо. Искаме честна и прозрачна правосъдна система“ (за какво става дума виж тук).

Той направи и дълъг коментар за призоваването му да даде обяснения за случай отпреди години. Както е известно, Борисов получи призовка и в четвъртък се яви в Главна дирекция „Национална полиция“ да даде обяснения по т.нар. „канибалско дело“ – за оказван натиск от негова страна, за което още преди изборите пък Бойко Рашков каза, че Борисов трябва да даде показания. По-рано служебният вътрешен министър разкри, че свидетел е заявил в сигнал, че е заплашван от бившия премиер да оттегли свои показания с думите, че има жена и деца, „които няма да разберат дали не ядат неговото месо“ (виж повече тук).

Напрягат семейството ми, тревожат се децата, но колкото искат да ме викат“, каза днес бившият премиер. По съвет на адвокатите си се замисля дали да не предприеме ответни мерки. „Вече сериозно се замисляме за всички тези набеждавания. Има си текстове в Наказателния кодекс. Това ме съветват адвокатите“, изтъкна бившият премиер.

По-рано пред БНР вътрешният министър Бойко Рашков коментира както искането за предсрочно освобождаване на главния прокурор, така и разпитът на Бойко Борисов.

Очаквам ВСС или няма да има кворум, за да занимае с този „горещ картоф“, или ще направи всичко възможно да не разгледа предложението, или ако го разгледа, няма да намери основание за освобождаване на Иван Гешев“, посочи Рашков като подобна позиция застъпи и правосъдният министър проф. Янаки Стоилов, според когото предложението ще е голямо изпитание за кадровия орган като членовете му трябва да покажат дали са самостоятелни и еманципирани от други личности.

Рашков каза още, че целта на искането не е личността на Иван Гешев, а да се постави по-големия и по-важния въпрос за това как е структурирана българската прокуратура.

Тук личността на Гешев не е най-важното. Няма опит за реванш. Тук целта е да се постави по-сериозният въпрос – как е структурирана нашата прокуратура, как заема място в системата на съдебната власт, дали главният прокурор е отговорен или е недосегаем, да се обърне внимание, че българската прокуратура е структурирана по сталинистки тип“, изтъкна Рашков.

По повод предложението говорителят на обвинител №1 Сийка Милева заяви вчера пред БНТ, че изпълнителната власт грубо нарушава независимостта на съдебната и че се преследват политически цели с един политически акт, който няма никакви юридически аргументи. Тя добави, че е странно, че искането се прави в края на мандата на служебното правителство. „Наистина е несериозно, обидно е за правото и за държавността, представители на служебното правителство да искат задействане на процедура за освобождаване на главния прокурор по прессъобщения на самата прокуратура, включително такива, отнасящи се до укриващия се в Дубай – Васил Божков, санкциониран от американските власти по глобалния закон „Магнитски“, както и по вестникарски публикации с над едногодишна давност и дори по коментари под статиите и интернет форумите“, каза още Милева.

Във връзка с разпита на бившия премиер от четвъртък, Рашков заяви днес, че той няма да е единственият.

Надявам се, че Борисов и друг път ще бъде призоваван да дава обяснения пред компетентните органи и по други случаи, останали без изяснение. Сред тях е и този за къщата в Барселона. Как е купена, с чии пари, има ли участие Борисов“, сподели Рашков.

И добави: „Към онзи момент фактическата обстановка съзнателно не е била установена, за да бъде измъкнат от отговорност Борисов. Когато видите, че един случай е останал неизяснен от компетентните органи, няма ли да желаете този случай да бъде доизяснен. Да, сега е минало време, но ако някой се надява, че поради изтеклото време няма да бъде направен опит чрез законови средства да му се търси отговорност, е в голяма грешка“.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
абе, Боко
абе, Боко
19 юли 2021 9:23
Гост

Каквото е правил на чуждите премиери – и на него от същото. Впрочем, не разбрах по какъв повод споменава името на Лозан Панов..? Нали уж нямал отношение към него, а?

Анонимен
Анонимен
19 юли 2021 3:01
Гост

Не става дори за ефрейтор, честно, от полева работа се гнуси, Премиер ми се курдисал.

Темелко
Темелко
18 юли 2021 19:28
Гост

Работата отива на нов министър на правосъдието, който бързо-бързо ще оттегли предложението, да пускаме ли викторина, за един преятел питам, виден дабъл

Анонимен
Анонимен
18 юли 2021 19:14
Гост

Ба е, ходи си в Банкя да си гледаш внуците. Стига вече си ни занимавал със себе си

шубе
шубе
18 юли 2021 16:39
Гост

Това е теза на страхлив и зависим човек, пропит от корупция, който умира от страх да не му извадят всички схеми и не му вземат всички кюлчета.

omg
omg
18 юли 2021 16:20
Гост

Жал ми е малко за журналистите, които са длъжни да слушат тая логорея. Колко пъти тази седмица даде пресконференция, не мога да ги преброя

scream
scream
18 юли 2021 16:41
Гост

По-скоро е бръщолевене на умопобъркан

Анонимен
Анонимен
18 юли 2021 16:15
Гост

Рашков е камикадзе. След някой и друг месец да не го погнат него 🙂

12345
12345
18 юли 2021 16:18
Гост

Ако зависеше от Борисов и Гешев веднага щяха да го „изчегъртат“, нали е модерно така да се казва. Но ще имат да взимат. Който е женен за нотариус, е богат човек 🙂

897
897
18 юли 2021 22:31
Гост

Въпрос на време е…..с толкова много къщи,вили и апартаменти…на една държавна заплата…

Анонимен
Анонимен
18 юли 2021 16:03
Гост

Интересува те само да не те вкарат в затвора, където ти е мястото

Анонимен
Анонимен
18 юли 2021 16:02
Гост

Този ВСС отдавна показа своята несъстоятелност. Очаквам в четвъртък да стори същото. И всъщност по-добре. Така стремглаво ще тръгне към разпускане

Анонимен
Анонимен
18 юли 2021 16:17
Гост

Сега въпросът е какво ще направят следващата седмица – ще излязат масово в отпуск, ще ги хване летен вирус, ще дойде само прокурорската колегия и 2-3 от съдийската, за да има кворум и да бранят с гърди мъжки Гешев…

Анонимен
Анонимен
18 юли 2021 15:59
Гост

Как не го е срам. Колко семейства пострадаха, тревожеха се, страхуваха се заради този, сега се оплаква

Анонимен
Анонимен
18 юли 2021 15:48
Гост

Ей, всеки път когато стане дума за главния прокурор, независимо дали е Цацаров, или Гешев, все Лозан Панов му е на устата. Забрави за него, свършва му мандата. После кого ще ашладисва към главния прокурор

Анонимен
Анонимен
18 юли 2021 22:04
Гост

Що бе, Лозан Панов кой го избра? Бойко Борисов, Цацаров, прокурорите и политическата квота. Нещо да изкоментираш? Провери!

---
---
19 юли 2021 8:40
Гост

Горният въпрос може да бъде зададен само от Мекере, което очаква да сме забравили всички нападки и гнусотии срещу Лозан Панов, които изляха. Подцениха Лозан Панов, смятаха, че ще го яхнат …, но не стана. Това е историята с него.