Премиерът Бойко Борисов и лидерът на БСП Корнелия Нинова изкарали в личен план много тежка предизборна кампания миналата година, защото били крайно възмутени и обидени един на друг. Това стана ясно днес в Софийския градски съд (СГС), където свидетели дадоха показания по делото за непозволено увреждане, което Борисов заведе срещу Нинова, а след това съдът присъедини и насрещни искове от нейна страна към премиера.

Борисов съди Нинова за нейно изказване пред „Нова телевизия“ на 23 март м.г., в което тя казва по негов адрес „Крадецът вика: Дръжте крадеца“. Лидерката на БСП пък се почувствала засегната от публични изяви на Борисов преди това, в които той я нарекъл „госпожа Лъжа“, „върл активист на СДС“ и „бъдещ диктатор“. Искът на Борисов срещу Нинова е за 26 000 лв., а тези на Нинова са за общо 30 100 лв.

За да свидетелстват как се е почувствал премиерът, показания в съда дадоха Десислава Замфирова, която работи в кабинета му като съветник и Никола Николов от пресцентъра на ГЕРБ. Рано сутринта на 23 март 2017 г. Замфирова била вече в офиса на ГЕРБ, за да гледа сутрешните блокове на телевизиите и да следи за политически коментари, които засягат лидера на ГЕРБ. Така чула и думите на Нинова по адрес на Борисов.

„Видях омерзението и обидата в неговите очи“, каза свидетелката и добави, че може да разпознае емоциите на Борисов, защото работи от много години в партията, а впечатленията ѝ били преки, защото го видяла същия ден.

Никола Николов пък обясни, че се вижда почти всеки ден с Борисов и му докладва за всяка медийна изява, която може да го засегне. Около половин час след въпросното участие на Нинова, той отишъл да докладва лично на Борисов, който обаче вече знаел за репликата към него. Първо казал, че очаквал всичко от Нинова, но не и това. След това добавил, че за разлика от нея, той спорел само с аргументи, числа и имена.

„Беше доста обиден. Няколко дни постоянно си спомняше за тези думи и на моменти се ядосваше“, свидетелства Николов. Борисов се засегнал лично, защото бил наречен крадец, а в същото време няколко пъти бил избиран на преки избори.

Свидетелят обаче не помнеше някога Борисов да е наричал Корнелия Нинова „госпожа Лъжа“.

Такива спомени имаха свидетелите от нейната партия. Бояна Бозаджиева, която е съветник и PR на Нинова каза, че няколко пъти гледала видеорепортажи, в които Борисов изричал тези думи – веднъж в присъствието на Ивелина Василева (бивш министър на околната среда и водите) в Айтос и веднъж в участие с кмета на София Йорданка Фандъкова.

„В първия момент беше стъписана, меко казано. Отрази ѝ се изключително зле в период, в който опитва да спечели доверието на хората“, спомни си Бозаджиева. Репликите, че Нинова била „върл активист на СДС“ и „бъдещ диктатор“ пък приела тежко, защото симпатизантите на БСП били много чувствителни на тази тема.

„Изпадна в невъзможност да си върши работата. По време на срещи през цялата кампания се налагаше да се обяснява, че няма да бъде диктатор“, обясни Бозаджиева.

„Той прекръсти Корнелия Нинова на госпожа Лъжа. Това беше шок“, каза и началникът на кабинета на Нинова Асен Марков.

Адвокатите на лидерката на БСП представиха и дискове със записи от изказванията на Борисов, които съдът прие, въпреки възраженията на другата страна. Вещото лице, което изготвя съдебно-техническа експертиза на запис от предаването на „Нова телевизия“, ще даде заключение и за тях дали са автентични.

Съдът прие на следващото заседание на 8 октомври да бъде разпитана като свидетел и Ивелина Василева, която е била с Борисов на въпросното посещение в Айтос.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
22 май 2018 10:46
Гост

Как пък изчислиха по колко точно да искат като обезщетение.

Петя
Петя
21 май 2018 22:44
Гост

Може би Ивелина Василева ще внесе яснота по въпроса.

Anonimen
Anonimen
21 май 2018 22:40
Гост

Борисов иначе се изказва грубо по адрес на други.Но сега го играе обиден.

Anonimen
Anonimen
21 май 2018 22:38
Гост

Нищо ново под слънцето. Те винаги са били в опозиция.

Свидетел
Свидетел
21 май 2018 19:11
Гост

Абе Бойко и с Мая Манолова беше така, но после… каква я мислеха, каква стана 😉

Анонимен
Анонимен
21 май 2018 18:50
Гост

Един дол дренки са си, да се вземат най-накрая и да мирясват

Anonimen
Anonimen
22 май 2018 10:50
Гост

Съмнява ме, че и тогава ще мирясат.