Главният инспектор Теодора Точкова ще сигнализира Българската народна банка за случай, в който банкова институция е таксувала магистрат за това, че е предоставила информация на Инспектората към Висшия съдебен съвет във връзка с проверка на имуществената декларация.

Днес Точкова е обсъдила случая с представители на БНБ. На срещата са се разбрали тя да изпрати сигнал, а компетентните дирекции в БНБ – „Платежен надзор” и „Методология и финансови пазари” да осъществят предвидените в закона правомощия по конкретния случай, уточняват от пресслужбата на ИВСС. Резултатите от проверката се очакват да бъдат готови за месец.

От Инспектората посочват, че от 1 януари 2017 г. извършват проверки на имуществените декларации на магистратите и до днес не са постъпвали сигнали от магистрати, че банки ги таксуват, защото са предоставили информация на съдебните ревизори.

Конкретният случай, станал причина за среща между Точкова и представители на БНБ, е описан от в. „Банкеръ“ преди седмица.

В публикацията се казва, че магистрат (не се посочва името) е платил 30 лева за проверка на банковата му сметка от ИВСС.

Ето какво е споделил той пред изданието: „Имам депозит в банка, който е деклариран и е обявен публично. Реших да го закрия. Но когато отидох в банката, там ме сюрпризираха с новината, че няма да ми дадат пълната сума и ще си „удържат“ от сметката ми 30 лева. Защото банката ми била извършила „услуга“: проверила сметката ми по искане на ИВСС. Очевидно това се е случило в процеса на проверка на имуществените декларации, които всички магистрати подаваме. И понеже ИВСС не плаща за такива услуги, а банката не извършва нищо безплатно – решили да удържат сумата от моя депозит. Не знам дали всички банки вече събират пари за такива „услуги“ и дали всички искат по 30 лв. или по повече – за депозитите във валута например. Но искам да припомня, че проверки се правят на около 5000 магистрати в страната. А освен това и на техните семейства. При това всяка година. Дори по един депозит да имат съпрузите, това са 60 лв. ежегоден разход само заради „удоволствието“, че единият от тях работи в съдебната власт. И за да се провери нещо, което те вече са декларирали. За юридическата несъстоятелност на таксата просто не искам да говоря – услугата е поискана и извършена на трето лице, а не на мен и няма никаква логика аз да плащам за нея. Ами ако я караме така, утре вас може да ви накарат да плащате тока или компютрите на НАП, за да ви проверят данъчната декларация...“
От медията са направили справка из тарифите на банките, която показала, че в много от тях действително съществуват специални такси за предоставяне на информация или за издаване на справки за клиенти и техните сметки, а цената най-често варира от 20 до 50 лева.

 

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
30 юни 2018 17:56
Регистриран

Ама че смешна новина.От друга страна- ама че мерзост.Г-жа главната инспекторка е немощна, но последователна-ако това беше за някой гражданин, то за него няма кой да се загрижи, нали.Но за тези от управляващата т.н.класа-тя веднага иска обяснение от БНБ.
Съдиите не са магистрати, А ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ.Те не са никаква „власт“-НИКОЙ от нас не ги е избирал-те получават по хиляди левове заплати.А таксата ги смущават.Но народа Български е все по-несъстоятелен икономически-що не „викне“някой в тяхна защита.Този ИВСС следва да потъне вдън земя ведно главната точкова.И е така.

Anonimen
Anonimen
29 юни 2018 13:10
Гост

Наскоро вадих „Удостоверение за вещни тежести“. Удостоверението е 5 лева, а банковата такса – 4 лв. Така е и с глобите от КАТ.

Гражданин
Гражданин
29 юни 2018 12:42
Гост

Ей, кръвопийци страшни. При тези ниски лихви банките се хранят от измислени такси, но сега удариха на камък.

Анонимен
Анонимен
29 юни 2018 13:05
Гост

Не е редно това, което се е случило. Ако банката ще удържа такса, то тя трябва да е от лицето, което иска справката.

Petrova
Petrova
29 юни 2018 13:28
Гост

Не е редно въобще да се удържа такса в случая. На кого да ги удържат, на Теодора Точкова ли?

Anonimen
Anonimen
29 юни 2018 13:07
Гост

Да не говорим, че си вдигат таксите периодично. На мен ми удържат пари за теглене на каса. Съвсем скоро ми вдигнаха таксата (0.04%) върху сумата. Ако ти изнася….