Запор и възбрана на имущество за 3,2 млн. лева е наложил съдът на бившия кмет на Галиче Ценко Чоков. Обезпечителните мерки са по искане на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), съобщи днес председателят ѝ Пламен Георгиев.

Чоков е подсъдим за отвличане, побой, палеж на автомобил, лихварство и ръководене на престъпна група. През май спецсъдът го осъди на четири и половина години затвор, като го призна за виновен по първите три обвинения.

Пламен Георгиев уточни днес, че обезпечения са наложени на имущество на цялата фамилия Чокови. В момента Ценко Чоков е под домашен арест в София, след като през септември Апелативният специализиран наказателен съд уважи искането му за по-лека мярка за неотклонение. Съдиите обаче прецениха, че Чоков трябва да остане в София, а не в Галиче, за да не влияе на свидетели.

Шефът на КПКОНПИ коментира днес и проверката на имуществото на бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков. Комисията ги проверява заради делото за продажба на дялове в EVN, по което двамата са подсъдими. Преди две седмици Георгиев призова медиите за гласност, защото КПКОНПИ не можела да се свърже с Дянков. След 24 часа бившият финансов министър се свърза с комисията и представил исканите документи.

Пред журналисти днес Пламен Георгиев каза, че Дянков му изпратил есемес, в който написал: „Служителите Ви са големи професионалисти“.

Проверката за Трайчо Трайков вече е приключила и от комисията казаха, че бившият министър трябва да докаже произхода на имущество за 2,4 млн. лева. Във връзка с молбата на Трайков да получи отсрочка, за да предостави документите, с които да докаже законността на доходите си, шефът на КПКОНПИ каза, че тя няма как да бъде удовлетворена, защото законът не позволява, но комисията няма да откаже да ги приеме и извън определените срокове.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
10 октомври 2018 14:59
Гост

Добре, че не го оставиха в Галиче. Със сигурност щеше да повлияе на свидетелите. Той като че ли това целеше когато се оплакваше от условията в ареста.

Анонимен
Анонимен
11 октомври 2018 9:20
Гост

А когато краде и тормози хора ни рива, иначе в ареста му е много тежко. До кога ще се облекчават режимите на криминално проявени лица?

Анелия
Анелия
10 октомври 2018 14:50
Гост

А Трайчо Трайков дали ще може да докаже доходите си?

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2018 14:49
Гост

Голяма сага около делото с този Ценко Чоков. При престъпленията, които е извършил трябва вече да е зад решетките.

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2018 14:41
Гост

КПКОНПИ този път добре си свършиха работата.

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2018 15:23
Гост

Сега да видим съдиите как ще се представят