В столичната осигурителна каса „Адвокат“ има „дупка“ от близо 75 000 лв., която с годините непръснато е нараствала и за да бъде „компенсирана“, осигуровките, които внасят адвокатите, са превеждани със закъснение на Националната агенция за приходите (НАП).

Понякога забавянето на преводите към НАП е достигало 15-17 дни и затова на адвокатите, които своевременно са си платили, приходната администрация е начислявала лихви за забава.

Това са част от констатациите в предварителен доклад за финансовото състояние и дейността на Осигурителна каса „Адвокат“, огласен днес от Софийския адвокатски съвет (пълния му текст виж тук). От новото ръководство на колегията обясняват, че повод за изготвянето му са сигнали и оплаквания от адвокати, които членуват в каса „Адвокат“, за непрекъснати проблеми със забавени плащания на внесени осигуровки и посочват, че полагат енергични усилия за установяване на действителното състояние на Софийска адвокатска колегия.

1348 столични адвокати използват касата и тя трябва да улеснява комуникацията им с НАП, но през годините броят им непрекъснато намалява.

 „След запознаване от членовете на САС с конкретните данни, отчети, допълнително изискана и събрана информация, бе установено, че разходите на ОК „Адвокат“ от години не могат да бъдат покрити от членския внос на колегите, членуващи в касата. Поради това в периода от края на 2018 г., 2019 г. и 2020 г. се е формирал дефициткойто е бил „компенсиран“ за сметка на внасяните осигурителни вноски от адвокатите от САК. Според установените данни дефицитът в ОК „Адвокат“ е в размер на 74854.88 лв. към 7 април 2021 г.“, съобщиха от колегията.

Ръководството на САК е получило следното обяснение за това как е процедирано заради този недостиг: „За да се „компенсира“ липсата на средства в ОК „Адвокат“ внасяните от адвокатите осигурителни вноски по сметка на ОК „Адвокат“ се превеждат с няколко дни закъснение към НАП – т.е. с вноските на адвокатите от текущата седмица, се превеждат вноските на адвокатите от миналата (или по-миналата) седмица, защото с внесените от тях вноски през миналата (по-миналата) седмица, са покрити вноски на адвокати от по-миналата (по-по-миналата) седмица и т.н.“.

Така вноски на адвокати към НАП са плащани със закъснение, което е довело до начисляване на лихви.

„Установеният недостиг на парични средства в ОК „Адвокат“ води до непрекъснато забавяне в плащанията на дължимите осигуровки към НАП на всички членове на ОК „Адвокат“, което неминуемо е причина на известните за всички колеги проблеми с НАП (сред които начисляването на лихви за забава на плащания, прекъсване на здравноосигурителни права, невъзможност за плащане на други текущи задължения и пр.).“, обясняват от Софийския адвокатски съвет.

От доклада става ясно, че при създаването на касата през 2001 г. тя е била ръководена от съвета на САК. Така през 2008 г. тя е натрупала по сметките си 228 000 лв.

Тогава обаче започва назначаването на собствени служители на касата, а през март 2013 г. е взето решение от Управителния съвет на ОК „Адвокат“ на управителя ѝ да бъде заплащано възнаграждение и с него е сключен трудов договор.

Така от март 2013 г. до март 2020 г. само на управителя на касата са платени общо 263 754.75 лв. (сумата включва бонуси за Коледа и Великден и обезщетение за неползван отпуск), освен това той е адвокат и в нарушение на забраната в закона е бил на трудов договор. В този период управител на касата е беше адвокат Тодор Филипов.

За всички установени проблеми още днес ще бъде информиран Висшият адвокатски съвет (ВАдС). От САК ще предложат ВАдС да предостави спешно финансиране за пълно покриване на недостига в ОК „Адвокат“, за да не загубят адвокати осигурителните си права. Впрочем настоящият управител на касата Валентина Адиркова е резервен член на ВАдС.

От Софийския адвокатски съвет съобщиха, че за всички проблеми ще бъде уведомен с подробен доклад Управителният съвет на ОК „Адвокат“ на заседанието му следващата седмица.

„Считаме, че установяването на фактите, довели до недостига на средства в ОК „Адвокат“ ще постави началото на окончателното решаване на дългогодишните проблеми в ОК „Адвокат“, от който страдат на практика всички софийски адвокати“, заявяват от столичния адвокатски съвет.

40
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
дупкаТа
дупкаТа
12 април 2021 12:10
Гост

75 бона. Само. А онзи „счетоводител“ получил само 264 бона за 7 години, т.е. по 38 бона на година или по наз 3 бона на месец. Бравос! Сега да бъде така добър да се откаже от възнаграждението си за наша сметка за 2 години и да занули сметката! Солидарно с бившия САК – София. Да не говорим колко трябва да компенсира адвокатите които са ходили по мъките да си опряват осигуровките, за да не им спрат правата. Особено във време на пандемия. Безобразие!

Адвокат
Адвокат
11 април 2021 19:18
Гост

Осигурявах се през касата. През 2011г. ми се обади публичен изпълнител, че дължа към 15 000 лева за няколко години невнасяни осигуровки! Моооля!??Оказа се, че касата не е подавала декларация 1 към НАП по ЕГН на адвокат, а ги е внасяла накуп по нейния БУЛСТАТ. Една година ходих по мъките да докажа, че съм плащала редовно, оттогава не искам да ги чувам!

само минавам
само минавам
10 април 2021 17:42
Гост

Всекиму своето! Сега е момента да приложим добрите практики на Китайската комунистическа партия – за комунизма на власт в САК през последните петилетки. Централното бесило (INRI) e за адв. Ивайло Данов – опорен халф. С главата надолу. Дясно на борд, Дисмас – адв. Александър Машев, дясна ръка на Данов. Ляво на борд, Гесмас – счетоводителят /адвокат/ Тодор Филипов. Изпълнението на присъдите е възложено на адв. Валентина Адиркова, като най-висш представител по „тука има, тука нема“. Dixi.

advokatTROL
advokatTROL
10 април 2021 19:25
Гост

Продължавай само да минаваш, адвокатската професия е за елитни хора, тук трябва и възпитание, това е инструмент, а не гайда.

Че то и гайдата е инструмент.

Анонимен
Анонимен
11 април 2021 0:59
Гост

точно така-за елитни хора.Само дето вече и магаре да вържеш пред адвокатска колегия ще го приемат за адвокат.Какво възпитание пък ти търсиш в една обедняла и огладняла сбирщина?

до адвокат трол
до адвокат трол
11 април 2021 6:36
Гост

До адвокат трол. Напретив-в адвокатурата, ако си възпитан , уважаващ другите и фин-не вирееш. Колкото по си безпардонен и дебелокож-.толкова по-добри. Възпитаните хора-да стават пианисти и цигулари.

Немарчев
Немарчев
10 април 2021 17:20
Гост

За протокола: На какво основание Висшият адвокатски съвет ще им покрива „батаците“ в САК, та да плаща с общите пари на адвокатите от страната /които между другото управлява отвратително лошо/ – простотиите на предишното ръководство на САК, начело с небезистветния Данов?! Да си ги извадят от джоба предишните руководители на САК!

недоразбрал
недоразбрал
10 април 2021 12:13
Гост

Какво е правното основание САС да прави ревизия на осигурителна каса , където се осигуряват част от адвокатите? Тази осигурителна каса нали е отделно юридическо лице, и не е по никакъв начин част от колегията? Или не е така?

недоразбрал
недоразбрал
10 април 2021 12:17
Гост

Всъщност какъв е правния статут на осигурителната каса? Къде пише,че е юридическо лице, или не е такова? В чл 8 КСО не пише,че е ЮЛ, нито пък в наредбата за осигурителните каси. Осигурителната каса какво животно е?

какво е това чудо осигурителна каса?
какво е това чудо осигурителна каса?
10 април 2021 12:24
Гост

В тази статия пише,че осигурителната каса е неперсонифицирано правно образование(каквото и да значи това) http://conf.uni-ruse.bg/bg/docs/cp15/7/7-14.pdf Не е юридическо лице, никъде не пише,че е. Осигурителната каса може да приема членове, да ги изключва, ама не е ЮЛ, въпреки,че може да склч трудови договори, да има банкови сметки. Не е ясно какво е-поне на мен не е ясно, вие може и да знаете какво е. Осигурителната каса е странен правен субект(ако изобщо е субект-щото де да знам какво е), който не е юридическо лице, не е и физическо лице, няма и процедура по несъстоятелност на осигурителна каса-поне аз не знам за такава.… Покажи целия коментар »

Престилко Мазонски
Престилко Мазонски
10 април 2021 12:11
Гост

Намерете въже,по дебело,сапун,по мазен, отидете е Борисовата градина и всички от ПИРАМИДАТА „КАСА АДВОКАТ“ ги подкарайте по домова книга !
А Филипов надолу с главата да се изтръска шестцифрената сума!

адвокат от дълбока провинция
адвокат от дълбока провинция
10 април 2021 8:47
Гост

От къде на къде висшия адвокатски съвет ще покрива задължения на софийската адвокатска осигуителна каса?С пари на адвокати от страната ще се плащат софийски далавери? Ралица внимавай,да не станеш накрая и ти виновна.

advokatTROL
advokatTROL
10 април 2021 9:42
Гост

Бе, трябва да върнат парите – ма не точно да ги върнат, а да преустановят точенето – както се вика – да спрем кранчето, това е все пак малка крачка, но – е успех, а иначе е удобство касата, аз оценявам ползата.

мнение
мнение
10 април 2021 9:54
Гост

Вие на село сте богати, ще помогнете на софиянци!

Адвокат-селски бек
Адвокат-селски бек
10 април 2021 10:24
Гост

Не,столичните адвокати са богати.Те демонстрират фасони.Костюмчета,рокли,прически.За това сега да си оправят сами касата,която явно е каца без дъно.

advokatTROL
advokatTROL
10 април 2021 8:39
Гост

Ми да я закрият касата, притрябвала ми е.

льольо
льольо
09 април 2021 17:23
Гост

„Така от март 2013 г. до март 2020 г. само на управителя на касата са платени общо 263 754.75 лв. (сумата включва бонуси за Коледа и Великден и обезщетение за неползван отпуск), освен това той е адвокат и в нарушение на забраната в закона е бил на трудов договор. В този период управител на касата е беше адвокат Тодор Филипов.“ – това вече ако е вярно е много нагло!

Анонимен
Анонимен
09 април 2021 17:17
Гост

В крайна сметка кой открадна парите? Доклад написали, но без резултатен…

Advokat
Advokat
09 април 2021 16:15
Гост

Това се подозираше от години, но никой не искаше да установи истината. Сега членовете на касата да вземат решение за увеличаване на членския внос към касата и да вземе касата заем, за да си покрие дефицита. Само така ще се продължи на чисто и ще има полза от касата, както е замислена. Иначе осигурителните каси са полезни. Да си избират и читава управа.

льольо
льольо
09 април 2021 17:21
Гост

Не се подозираше – тва се знае от години и по темата има доста предишни статии. Още като започвах ми казаха да стоя далеч от касата, от касата пък ми казаха – как, проблемите са изчистени. Е .. стоях далеч – сам си оправям осигуровките и май това е по-доброто решение.

advokatTROL
advokatTROL
09 април 2021 14:51
Гост

Само да кажа – бил съм касиер на вход, не съм счетоводител – плащат се сметки и това е – чистачка, ток и други неща – в интерес на истината получавах заплата – 20 лева на месец – така, че заплата трябва да се получава, който е ентусиаст – да се занимава – ето му химикалка и бели листа и – почва да обслужва 3 000 адвоката – нищо работа. От 3 000 адвоката по 1 лев и е нормално да се дадат тези пари, отделно има архиви, отделно и така си върви работата, а когато се бутахме на Търговския… Покажи целия коментар »

Любител
Любител
09 април 2021 14:33
Гост

Преди години констатирах че имам „неплатени задължения“ за осигуровки за около 27000 лева, при положение, че съм плащал редовно. Отне ми една година ходене по мъките да реша проблема, дори на края се наложи да доплатя малка сума, на практика платих двойно, само да са ми наред осигуровките. От касата се оправдаха със софтуера. Разбира се, веднага ги разкарах. Адвокатското дружество , в което съм съдружник плаща на счетоводител. Излиза по-скъпо, но пък нямаме проблеми, и не се налага ходенето по мъките. А защо имат собствени служители, когато те вършат две дейности – получават плащанията към осигурителната каса, и получават… Покажи целия коментар »

въпрос
въпрос
09 април 2021 13:25
Гост

Изключителен, тежък скандал. Срам ме е.

Анонимен
Анонимен
09 април 2021 13:19
Гост

Навремето, така една съдийка от АССГ си мислеше, че ще „блесне“ и ще я качат във ВАС, ако покаже знания по ПЕС и отправя преюдициални запитвания към СЕС, ама се убеди, че не става по този начин и спря да отправя запитвания.

Анонимен
Анонимен
09 април 2021 13:04
Гост

Никаква логика в тези действия. Ама никаква!

Анонимен
Анонимен
09 април 2021 13:04
Гост

Пак честните са го отнесли. Какво винаги!

Анонимен
Анонимен
09 април 2021 13:04
Гост

Имат достатъчно пари – да плащат

Темелкова
Темелкова
09 април 2021 13:03
Гост

Не ни остава друго освен да се надяваме, че виновните ще си платят. А честните ще оставите на мира.

Иванова
Иванова
09 април 2021 13:03
Гост

Те са кучета!

Englishman
Englishman
09 април 2021 13:03
Гост

Засрамете се. Просто се засрамете

Цеци
Цеци
09 април 2021 13:02
Гост

Ужас. Така хората могат да загубят осигурителните си права.

Чавдар
Чавдар
09 април 2021 13:03
Гост

Като нищо. Лоша работа.

Сен Жак
Сен Жак
09 април 2021 13:02
Гост

Не съм изненадан. Абсолютно не съм. Някой си праив пас.

Drob4ev
Drob4ev
09 април 2021 13:02
Гост

Числото е огромно бе хора

Абагард
Абагард
09 април 2021 13:02
Гост

Престъпници!

Митко
Митко
09 април 2021 12:56
Гост

Да си плащат, бе! Достатъчно пари изкарват в крайна сметка.

Георги
Георги
09 април 2021 13:01
Гост

Дали?

Анонимен
Анонимен
09 април 2021 12:51
Гост

И защо трябваше да плащат и адвокатите, които своевременно са си платили?

Мишо
Мишо
09 април 2021 12:53
Гост

Защото винаги го отнасят честните и съвестни хора.

Филип
Филип
09 април 2021 12:50
Гост

Това е много сериозна сума.